14.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 ACIM VASIC
 TURBULENCE FILMS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Сърбия       година    2010      времетраене    10мин
жанр    Черен хумор Военен       технология    Игрално кино      тема    Изборът Враждебност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 25 Ноември 2013
8 от Сърбия е страхотен филм. Много се зарадвах като видях Сърбия, защото отдавна ме гложди желанието да се поразровя в архивите на Балканското кино и по-конкретно на Сърбите, защото те като народ са хем близо до нас, българите, хем има някои фундаментални различия, които се проявяват и в киното, със сигурност.
 
Друга причина, с която ще запомня 8 е страхотното изграждане, в което режисьора Acim Vasic  е пуснал щипка „wild Serbia”. Ако не ме разбирате, нека разгледаме основния ни герой – войника с пушката... до времето, в което е с нея. Погледнете го. Никоя друга страна не може да роди точно този специфичен типаж с този си маниер на поведение. Представете си го като цивилен в нормалното ежедневие. Хем ще е... бурсук... хем е някакси атрактивен. Този тип хора умеят да разсмиват околните по много особен начин. И го знам, защото една моя леля се омъжи за тираджия от Сърбия. Персонаж 1 към 1 с този, който виждате от 8. И беше мега забавен. Без той да го иска или цели. Беше си и бурсук. Страхотен дуализъм, който не мисля, че американското масово кино някога е показвало. Добре, че режисьори като Емир Костурица например успяха да извоюват мястото си в Холивуд, за да покажат на света малко и Балканската социална картина.
 
Оттук-насетне вече ще си говорим за самия филм. По установените норми на късометражното кино, 8 е много пипнат и добре обмислен. Много бързо, без разтакаване, ни вкарва във филма на тези двама герои, които воюват. Тук е първият психологически силен ефект, върху който може и да не сте се замислили, но го има. Ако не познавахме историята ни, щяхме да видим двама мъже насред пустош, воюващи без никаква причина. Някои щяха да ги разтълкуват като идиоти. Тоест филмът, отрязвайки контектста с политиката и войната като цяло, мотивите на тези герои да не седнат да изпият една бира, заедно, а да се бият, започват да изглеждат безтегловни. Уви, света функционира по друг начин. И въпреки това се е случвало. През 1914г след вече продължаващата месеци наред световна война, по Коледа една нощ, воюващите англичани и германци, са седнали и са празнували заедно. Знаете ли кой елемент обаче легитимира мотивите им и ги оправдава пред зрителя? Звуците! 

Забележете, че няма диалог. Няма и предварителен текст. Има само една гора. Тоест на пръв поглед е много трудно да бъде разказана каквато и да е предварителна история. Затова пък има прелитащи самолети. Не ги виждате, но ги чувате. И по звуците, преценявате, че правят маневри постоянно, което означава, че са в боен режим. Това е всъщност политико-военната нишка, с която героите вече имат съвсем друго присъствие. Създава се усещането, че тези мъже са част от нещо по-голямо, случващо се над главите им в този момент.
 
Впрочем, препоръчвам ви много интересна комбинация – 8 от Сърбия и Paths Of Hate. Два тотално различни филма, но казвайки едно и също. При това, 8 от Сърбия ни показва какво става на земята, докато самолетите летят, а Paths of Hate ни показва обратното.
 
Това изчистено развитие на действието, естетически изчистената среда (снежната обстановка си има специфичен чар в киното), липсата на диалог, играта със звуците, типажите и ... страхотния обрат на Съдбата накрая, в който видяхме до какво води желанието за отмъщение. Неслучайно и 8 от Сърбия е спечелил толкова много награди. Acim Vasic май е още една бъдеща звезда и определено ще следим работата му и занапред.
#acim #vasic #serbia #сърбия #balkan #balcan #балканско #кино #ачим #вашич #осем #eight #8 #88 #трилър #черен #хумор #black #humor #thriller #live #action #игрално #кино #омраза #война #military #самолет #plane # #military #war

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018