24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 ACIM VASIC
 TURBULENCE FILMS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —ърби€       година    2010      времетраене    10мин
жанр    „ерен хумор ¬оенен       технологи€    »грално кино      тема    »зборът ¬раждебност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 25 Ќоември 2013
8 от —ърби€ е страхотен филм. ћного се зарадвах като вид€х —ърби€, защото отдавна ме гложди желанието да се поразров€ в архивите на Ѕалканското кино и по-конкретно на —ърбите, защото те като народ са хем близо до нас, българите, хем има н€кои фундаментални различи€, които се про€в€ват и в киното, със сигурност.
 
ƒруга причина, с ко€то ще запомн€ 8 е страхотното изграждане, в което режисьора Acim Vasic  е пуснал щипка „wild Serbia”. јко не ме разбирате, нека разгледаме основни€ ни герой – войника с пушката... до времето, в което е с не€. ѕогледнете го. Ќико€ друга страна не може да роди точно този специфичен типаж с този си маниер на поведение. ѕредставете си го като цивилен в нормалното ежедневие. ’ем ще е... бурсук... хем е н€какси атрактивен. “ози тип хора уме€т да разсмиват околните по много особен начин. » го знам, защото една мо€ лел€ се омъжи за тираджи€ от —ърби€. ѕерсонаж 1 към 1 с този, който виждате от 8. » беше мега забавен. Ѕез той да го иска или цели. Ѕеше си и бурсук. —трахотен дуализъм, който не мисл€, че американското масово кино н€кога е показвало. ƒобре, че режисьори като ≈мир  остурица например усп€ха да извоюват м€стото си в ’оливуд, за да покажат на света малко и Ѕалканската социална картина.
 
ќттук-насетне вече ще си говорим за сами€ филм. ѕо установените норми на късометражното кино, 8 е много пипнат и добре обмислен. ћного бързо, без разтакаване, ни вкарва във филма на тези двама герои, които воюват. “ук е първи€т психологически силен ефект, върху който може и да не сте се замислили, но го има. јко не познавахме истори€та ни, щ€хме да видим двама мъже насред пустош, воюващи без никаква причина. Ќ€кои щ€ха да ги разтълкуват като идиоти. “оест филмът, отр€звайки контектста с политиката и войната като ц€ло, мотивите на тези герои да не седнат да изпи€т една бира, заедно, а да се би€т, започват да изглеждат безтегловни. ”ви, света функционира по друг начин. » въпреки това се е случвало. ѕрез 1914г след вече продължаващата месеци наред световна война, по  оледа една нощ, воюващите англичани и германци, са седнали и са празнували заедно. «наете ли кой елемент обаче легитимира мотивите им и ги оправдава пред зрител€? «вуците! 

«абележете, че н€ма диалог. Ќ€ма и предварителен текст. »ма само една гора. “оест на пръв поглед е много трудно да бъде разказана каквато и да е предварителна истори€. «атова пък има прелитащи самолети. Ќе ги виждате, но ги чувате. » по звуците, прецен€вате, че прав€т маневри посто€нно, което означава, че са в боен режим. “ова е всъщност политико-военната нишка, с ко€то героите вече имат съвсем друго присъствие. —ъздава се усещането, че тези мъже са част от нещо по-гол€мо, случващо се над главите им в този момент.
 
¬прочем, препоръчвам ви много интересна комбинаци€ – 8 от —ърби€ и Paths Of Hate. ƒва тотално различни филма, но казвайки едно и също. ѕри това, 8 от —ърби€ ни показва какво става на зем€та, докато самолетите лет€т, а Paths of Hate ни показва обратното.
 
“ова изчистено развитие на действието, естетически изчистената среда (снежната обстановка си има специфичен чар в киното), липсата на диалог, играта със звуците, типажите и ... страхотни€ обрат на —ъдбата накра€, в който вид€хме до какво води желанието за отмъщение. Ќеслучайно и 8 от —ърби€ е спечелил толкова много награди. Acim Vasic май е още една бъдеща звезда и определено ще следим работата му и занапред.
#acim #vasic #serbia #сърби€ #balkan #balcan #балканско #кино #ачим #вашич #осем #eight #8 #88 #трилър #черен #хумор #black #humor #thriller #live #action #игрално #кино #омраза #война #military #самолет #plane # #military #war

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018