23.8 21:00ч
Ѕлагоевград
1999
победител
–≈∆»—№ќ– и сценарист  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“и  
 ANDERS THOMAS JENSEN
 KIM & TIVI MAGNUSSON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ƒани€       година    1998      времетраене    11мин
жанр    ‘илософски       технологи€    »грално кино      тема    ѕолитика »ндивид-общество
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 24 ћай 2014
рагеди€та е, че живеем във време, в което накъдето и да тръгнеш, от една система ще се натъкваш на друга, но н€ма как да бъдеш суверен на себе си, т.е. независим от система или общество. ¬ навечерието на изборите за европейски парламент, може да се каже, че това са изборите, в които лъсва за пореден път неправилността на действи€та на политиците им в желанието си да ни спечел€т като избиратели. «аради тази неправилност, ниската избирателна активност се е превърнала в посто€нно €вление, показващо изобщо нежеланието да се работи по тази система, ко€то все повече хора интересно започват да наричат „султанат“.
 
Ќа фона на това, нека се върнем 15 години назад в истори€та, когато един датски късометражен филм бива награден с ќскар, заради добрата иде€ и реализаци€. Election Night много добре показва европейската култура и разбиране за важността на гласуването, в такава степен, че човека приема избора му, така както би приел личен ангажимент. ќказва се, че и човека е симпат€га, толерантен, нормален, с отворено и здраво мислене. ѕерфектните възгледи за европеидното ни съвремие. ”ви обаче, краткото му „пътешествие“ до урната, му представ€ една илюстраци€ на обществените нагласи, ко€то далеч не е толкова розова и адекватна и това е може би скритата по-гол€ма трагеди€. “€ далеч не е отражение на действителността, а умело манипулирана гол€ма картина с много детайли и комплексно значение.  ои са художниците, тогава?
 
Ќеслучайно таксиджи€та беше основен обществен герой. ¬сеизвестен факт е, че таксиджиите са може би най-облъчваната ежедневно прослойка на обществото, заради липсата на друго, занимаващо вниманието им. Ўофьорът, сподел€йки своите възгледи, всъщност не осъзнава, че сподел€ пъзела, който медиите са изградили, а е веро€тно този пъзел да н€ма нищо общо с личните му убеждени€.  огато обаче ежедневно отвс€къде се говор€т неща, несъвпадащи с убеждени€та, човекът често поддава и неусетно се автоцензурира. »ма и хора, които не се поддават, но капитализма се грижи и за това, вдигайки летвата на жизнени€ стандарт до нивата на конформизма. ј човекът, когато е в комфорт, става пасивен.
 
ћедиите са един посто€нен шум.  огато позволиш на този шум да навлезе из фините връзки на съзнанието, те започват да се поддържат и измен€т по други закономерности, различни от тези на вътрешни€ ви естествено развит усет (за който са необходими все пак и културни натрупвани€). ¬ Election Night това €вление се вижда много €сно, макар и да се открива в контекста на общата картинка, а не в конкретиката на диалозите на героите. ¬ този смисъл, медийни€ шум не означава фрагментирано отражение на действителността, както пише по учебниците, а посто€нно върт€що се кубче на рубик, което се пренарежда ежедневно според сигналите на героите на ден€. ј в капиталистически€ св€т, има и още един способ за въздействие върху меди€, чрез пазарната игра, където меди€та е фирма, както вс€ка друга и може да се купува и продава от/на всеки. 15 години, но еднакво актуален и носещ качествена информаци€, обогат€ваща критично настроени€ зрител.
 
¬сичко това ни е довело до положение, в което в индивидуалната си среда, ние имаме едно мнение, но в обществената среда, израз€ваме друго. “ова създава един ужасен порочен кръг, защото природата на мисленето ни е строго индивидуална и ако според не€, ние сме нормални хора с правилни възгледи, то тогава как бихме могли да осъзнаем, защо в обществен план, общото изразено мнение е коренно различно и позвол€ва да царуват хора, които реално н€мат капацитета и визи€та за да са на позициите си. —ъответно те отклон€ват общественото мнение от идеалите му, за да си постига собствените интереси и се стига до ситуаци€, в ко€то човекът иска да гласува за толерантната и отворена за различните парти€, но чернокожото момиче по съвсем друг начин програмиран начин реагира. –аздел€й и владей, с информаци€ и внушени€. Election Night на Anders Thomas Jensen.
#election #night #valgaften #1998 #denmark #dannish #дани€ #датски #късометражен #филм #изборна #нощ #избори #политици #politics #filosophy #философски #толерантност #общество #society #ANDERS #THOMAS #JENSEN #KIM #& #TIVI #MAGNUSSON

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018