1999
победител
РЕЖИСЬОР и сценарист  
ПРОДУЦЕНТи  
 ANDERS THOMAS JENSEN
 KIM & TIVI MAGNUSSON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Дания       година    1998      времетраене    11мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема    Политика Индивид-общество
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 24 Май 2014
Т рагедията е, че живеем във време, в което накъдето и да тръгнеш, от една система ще се натъкваш на друга, но няма как да бъдеш суверен на себе си, т.е. независим от система или общество. В навечерието на изборите за европейски парламент, може да се каже, че това са изборите, в които лъсва за пореден път неправилността на действията на политиците им в желанието си да ни спечелят като избиратели. Заради тази неправилност, ниската избирателна активност се е превърнала в постоянно явление, показващо изобщо нежеланието да се работи по тази система, която все повече хора интересно започват да наричат „султанат“.
 
На фона на това, нека се върнем 15 години назад в историята, когато един датски късометражен филм бива награден с Оскар, заради добрата идея и реализация. Election Night много добре показва европейската култура и разбиране за важността на гласуването, в такава степен, че човека приема избора му, така както би приел личен ангажимент. Оказва се, че и човека е симпатяга, толерантен, нормален, с отворено и здраво мислене. Перфектните възгледи за европеидното ни съвремие. Уви обаче, краткото му „пътешествие“ до урната, му представя една илюстрация на обществените нагласи, която далеч не е толкова розова и адекватна и това е може би скритата по-голяма трагедия. Тя далеч не е отражение на действителността, а умело манипулирана голяма картина с много детайли и комплексно значение. Кои са художниците, тогава?
 
Неслучайно таксиджията беше основен обществен герой. Всеизвестен факт е, че таксиджиите са може би най-облъчваната ежедневно прослойка на обществото, заради липсата на друго, занимаващо вниманието им. Шофьорът, споделяйки своите възгледи, всъщност не осъзнава, че споделя пъзела, който медиите са изградили, а е вероятно този пъзел да няма нищо общо с личните му убеждения. Когато обаче ежедневно отвсякъде се говорят неща, несъвпадащи с убежденията, човекът често поддава и неусетно се автоцензурира. Има и хора, които не се поддават, но капитализма се грижи и за това, вдигайки летвата на жизнения стандарт до нивата на конформизма. А човекът, когато е в комфорт, става пасивен.
 
Медиите са един постоянен шум. Когато позволиш на този шум да навлезе из фините връзки на съзнанието, те започват да се поддържат и изменят по други закономерности, различни от тези на вътрешния ви естествено развит усет (за който са необходими все пак и културни натрупвания). В Election Night това явление се вижда много ясно, макар и да се открива в контекста на общата картинка, а не в конкретиката на диалозите на героите. В този смисъл, медийния шум не означава фрагментирано отражение на действителността, както пише по учебниците, а постоянно въртящо се кубче на рубик, което се пренарежда ежедневно според сигналите на героите на деня. А в капиталистическия свят, има и още един способ за въздействие върху медия, чрез пазарната игра, където медията е фирма, както всяка друга и може да се купува и продава от/на всеки. 15 години, но еднакво актуален и носещ качествена информация, обогатяваща критично настроения зрител.
 
Всичко това ни е довело до положение, в което в индивидуалната си среда, ние имаме едно мнение, но в обществената среда, изразяваме друго. Това създава един ужасен порочен кръг, защото природата на мисленето ни е строго индивидуална и ако според нея, ние сме нормални хора с правилни възгледи, то тогава как бихме могли да осъзнаем, защо в обществен план, общото изразено мнение е коренно различно и позволява да царуват хора, които реално нямат капацитета и визията за да са на позициите си. Съответно те отклоняват общественото мнение от идеалите му, за да си постига собствените интереси и се стига до ситуация, в която човекът иска да гласува за толерантната и отворена за различните партия, но чернокожото момиче по съвсем друг начин програмиран начин реагира. Разделяй и владей, с информация и внушения. Election Night на Anders Thomas Jensen.
#election #night #valgaften #1998 #denmark #dannish #дания #датски #късометражен #филм #изборна #нощ #избори #политици #politics #filosophy #философски #толерантност #общество #society #ANDERS #THOMAS #JENSEN #KIM #& #TIVI #MAGNUSSON

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018