24.10 19:00ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  


България     •     2010     •     9мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

жанр
Драма
технология
Игрално кино
тема
автор
Янчо Михайлов
публикувано на 1 Декември 2014
И сторията на този филм започва през 2010 година, когато Министерство на здравеопазването, заедно с няколко фондации и други неправителствени организации, инициира кампанията U-choose  - национална информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции. Освен останалите акции и инициативи е организиран и конкурс за късометражни филми, които да са „насочени към повишаване на здравната култура и личната отговорност, като се подчертава значението на профилактиката и ранната диагностика“. ЕЛАЙЗА е един от тези филми. Така формулиранта задача сама по себе си на пръв поглед не предполага особено творчески подход, но това не се оказва пречка пред режисьора Цветомир Матев и екипа, с който работи, да създадат този много красив и емоционален филм.

През деветте минути на  лентата не се сблъскваме с обичайните клишета, които често съпътстват подобни информационни клипове. Напротив, резултата е изключително кинаджийски и притежава всички достойнства на качествения шорт. Във филма героите не разменят помежду си нито една реплика, но въпреки това можем ясно да усетим емоцията между тях единствено посредством погледите и състоянията им. За сметка на това като задкадров текст вървят техните истории, обичайни и ежедневни, каквито биха могли да се случат на всеки един от нас. Като цяло подходът е много човешки и личен, преобладават близки планове, детайли и атмосферни кадри. Сериозна роля за цялостното усещане имат и звукът и музиката. Любопитен факт е, че неин автор е операторът на филма Делян Георгиев, което явно способства за цялостното усещане, което филмът носи. Всичко в него е много изчистено, ненатрапчиво, но винаги на място. Отмерващият минутите часовник в болничния коридор, преминаващият трамвай, уличните светлини, леко полюляващата се завеса, шумът от дъжда навън, леко играещ от вятъра кичур коса, отблясъците от слънцето зад въртележката, всички тези малки елементи изграждат една обща леко лирична атмосфера и съпътстват по един неусетен начин личните истории, с които филмът ни среща.

Посланието е ясно. Всеки носи своята лична отговорност към себе си и хората, които обича. Важно е да се пазим и да се изследваме редовно. Оттам и заглавието на филма. ЕЛАЙЗА е един от методите за изслеване на ХИВ.
#елайза # #филм #2010 #българия #cvetomir #matev #spin #aids #bulgaria #Цветомир #Матев #СПИН #болест #драма #връзки #самота #секс #дете # #eliza #sex #child #relations #drama #live #action

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018