10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2010      времетраене    9мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
янчо ћихайлов
публикувано на 1 ƒекември 2014
» стори€та на този филм започва през 2010 година, когато ћинистерство на здравеопазването, заедно с н€колко фондации и други неправителствени организации, инициира кампани€та U-choose  - национална информационна кампани€ за профилактика на сексуално предавани инфекции. ќсвен останалите акции и инициативи е организиран и конкурс за късометражни филми, които да са „насочени към повишаване на здравната култура и личната отговорност, като се подчертава значението на профилактиката и ранната диагностика“. ≈Ћј…«ј е един от тези филми. “ака формулиранта задача сама по себе си на пръв поглед не предполага особено творчески подход, но това не се оказва пречка пред режисьора ÷ветомир ћатев и екипа, с който работи, да създадат този много красив и емоционален филм.

ѕрез деветте минути на  лентата не се сблъскваме с обичайните клишета, които често съпътстват подобни информационни клипове. Ќапротив, резултата е изключително кинаджийски и притежава всички достойнства на качествени€ шорт. ¬ъв филма героите не размен€т помежду си нито една реплика, но въпреки това можем €сно да усетим емоци€та между т€х единствено посредством погледите и състо€ни€та им. «а сметка на това като задкадров текст върв€т техните истории, обичайни и ежедневни, каквито биха могли да се случат на всеки един от нас.  ато ц€ло подходът е много човешки и личен, преобладават близки планове, детайли и атмосферни кадри. —ериозна рол€ за ц€лостното усещане имат и звукът и музиката. Ћюбопитен факт е, че неин автор е операторът на филма ƒел€н √еоргиев, което €вно способства за ц€лостното усещане, което филмът носи. ¬сичко в него е много изчистено, ненатрапчиво, но винаги на м€сто. ќтмерващи€т минутите часовник в болнични€ коридор, преминаващи€т трамвай, уличните светлини, леко полюл€ващата се завеса, шумът от дъжда навън, леко играещ от в€търа кичур коса, отбл€съците от слънцето зад въртележката, всички тези малки елементи изграждат една обща леко лирична атмосфера и съпътстват по един неусетен начин личните истории, с които филмът ни среща.

ѕосланието е €сно. ¬секи носи сво€та лична отговорност към себе си и хората, които обича. ¬ажно е да се пазим и да се изследваме редовно. ќттам и заглавието на филма. ≈Ћј…«ј е един от методите за изслеване на ’»¬.
#елайза # #филм #2010 #българи€ #cvetomir #matev #spin #aids #bulgaria #÷ветомир #ћатев #—ѕ»Ќ #болест #драма #връзки #самота #секс #дете # #eliza #sex #child #relations #drama #live #action

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018