24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 22 ƒекември 2017
ѕ реди да се захванем с напълно новото за нас начинание – конкурс за филмово ревю – ние, от „ инематограф”, едва ли сме подозирали за това колко много истина стои зад клишето „иска ни се, но н€ма как да наградим всички”. ќбаче въпреки безсънните нощи и продължителни дискусии, никой от екипа ни н€ма усещането, че „сме си вкарали таралеж в гащите”. Ќапротив, чувстваме се обогатени, развеселени и обнадеждени, защото чак сега си даваме сметка колко много хора в страната ни имат силно изразено отношение към словото от една страна и кино, литература, изобразително изкуство, музика, скулптура и т.н. – от друга. «а себе си мога да кажа, че изпитвам и нотка тъга, тъй като усетих нещо нередно в това хуманитарите на Ѕългари€ да се състезават за награди, които са далеч от крупни.
 
»де€та за подобен конкурс се роди най-напред вследствие мой личен мотив, но зад последващото ѝ осъществ€ване стои комплекс от причини – желанието ни да се разрастваме, да запознаем публичността с дейността си и да развиваме култура на гледане на и в частност писане за късометражно кино. ƒали и доколко ще се справим с последното, което сме приели за сво€ миси€, времето ще покаже. ќтчитам получените на имейла ни 55 текста като успех за проекта, но и като индикаци€ за това, че, може би, късата форма не е чак толкова пренебрегвана, колкото сме свикнали да мислим.

» така: затишие, съспенс, фанфари. ќнези, които ще наградим, са както следва: 
 
I м€сто
–умен –усев за експертни€ му разрез на „ ак да надебелеем здравословно

II м€сто
“одор Ћичев за алтернативни€ и критичен анализ на „—лон

III м€сто
јлександър ћилчев, който искрено ни разсм€ с погледа си към Next Floor

“ехните ревюта ще може да прочетете на сайта ни. “ук обаче ще цитирам н€кои от текстовете, които, макар да остават ненаградени, ни впечатлиха, разсм€ха или учудиха:

«рител€т, като едно безпощадно жури, вече е издал сво€та присъда и точно в този момент черно-б€лата завеса на филма се вдига и той разбира горчивата истина: че е издал присъда сам на себе си.
»ван —тамболийски за Pizza Verdi

ѕропадането е неизбежно. “о е породено именно от изобилието, което им се сервира, то е единственото възможно последствие от деградаци€та на хора, чи€то единствена цел е да консумират.
ћартин ƒангов за Next Floor

‘илмът лишава зрител€ от суетата на повърхностното, от несъсто€телността на мерките и теглилките, с които днес така лесно  се тегл€т неща като  любов, свобода и мечти.
ћихаела »ванова, „ ак да надебелеем здравословно”

≈кзотичните €сти€ постигат доста умерен успех в това да изглеждат апетитно…
ѕавел јпостолов за манджите в Next Floor

‘илмът находчиво, остроумно, без назидателност илюстрира колко наивни могат да бъдат хората независимо от възрастта си, как лековерно се довер€ват на чутото от н€кой друг, без да се замисл€т.
ƒругата гледна точка за „—лон”, …оана —то€нова

3D анимаци€та е не просто техника - в този филм т€ е отделен герой.
јдриана  юлевчелиева, Beat

PIZZA VERDI
—ъставки: кашкавал, маслини и лютива изобличителност
ѕламен ƒимитров, подразбира се

ќтр€зваме първите 5-6 минути от филма и добав€ме 50 секунди в които набиваме слоган: „ѕ»÷ј ¬≈–ƒ»! «ј ¬—≈ » ¬ ”—!"
—пас ’ристов не е съгласен

¬сичко това крещи модерно изкуство. ѕри това не в контекста на ѕабло ѕикасо, а в този на картина на пинг понг маса, струваща 44 милиона долара, типът изкуство, който се дефинира с това, че се харесва предимно от хората, които го произвеждат (и поне 3-4 души с клинични диагнози сред познатите ми).
Ќа Ќикола ѕетковски не му хареса Next Floor

онова за лингвистичните извънземни
јлександър Ќедков за Arrival (2016) на ƒени ¬илньов

„овекът е затворен в сво€ ръбато-квадратен кръговрат, в който животът му е един бърз микровълнов джънкфууд. јртистът, този благороден дивак, е принуден да влезе в неестествени€ за него и свободолюбивата му природа квадрат.
—тефан ¬ойводов


Ќеслучайно избрах да приключа насто€щото изложение с този цитат на —тефан ¬ойводов. Ќие, твърде често, досущ като протагониста във филма на ќр Ѕар-≈л, сме „кутийни хора” (израз назаем от јвгустина ¬асилева, също участничка в конкурса). »зкуството и —ловото са длетото в дланта на обезумели€ в гърдите ни творец и, пон€кога, единствен изход от квадрата (Beat) на консумеризма (Next Floor), предразсъдъците (Pizza Verdi) и посредствеността („—лон”) и път към израстването („ ак да надебелеем здравословно”).
 
Ѕлагодарим на всички участвали в конкурса. Ќакарахте ни да искаме да го повторим.
 
#конкурс #филмово #ревю #konkurs #filmovo #revu #film #review #contest

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018