27.3 20:00ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
&  
ПРОДУЦЕНТ  
 ALBERT HOOFT
 PACO VINK
 ANIKEY STUDIOS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Холандия       година    2014      времетраене    9мин
жанр    Драмедия       технология    Анимация      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ясен Таха
публикувано на 9 Март 2014
П ървото впечатление, което оставя у човек Fallin’Floyd, е, че адски много прилича на кратките анимации на Tex Avery на Metro Goldwyn Mayer от 30-те и 40-те в Америка – джаз музиката, наболите бради, депресията, хумора, че дори и движенията на героите. Освен това, проблемът, който тук се третира е присъщ на всеки и се наблюдава от години и, както виждаме, е доста актуален и в днешно време.

Естествено тук има къде-къде по-модерни технологии използвани за създаването на този проект. Дело е на Albert Hooft и Paco Vink от AniKey Studios, Холандия, които имат зад гърба си още един късометражен филм, но и работят върху реклами, приложения за телефони и куп други неща свързани с 2D анимация. Тя в тази история е ключова, тъй като споменах, че прилича на някои отпреди десетилетия, но редом с нея върви и елегантна 3D, която седи съвсем естествено и чисто графично прави всичко да изглежда по-живо.

Важен фактор е и музиката тук, която, заедно с анимацията, задават тона – в началото е мажорен, но след обрата в живота на главния герой (Floyd) Почти до края е минорен. Изборът да бъде джаз е много на място, защото ако блусът е главно за мъжа, който тъгува по жената, то джазът представя депресията от общ характер. В случая не се акцентира върху загубата на Floyd, защото, докато той пада с бързи темпове надолу, среща и други отчаяни хора с различни проблеми. Общото за тях е, че всички имат някакъв порок, който е или алкохол или наркотици, или секс, или каквото лесно помага да забравиш за проблема си на момента, а и другото е, че депресията, която ги дърпа надолу е представена по-много прост и общ начин. Тя е едно малко черно човече, което с времето набира мощ и става голямо чудовище, което накрая ще те довърши. „То“, например, кара Floyd да остави тромпета, с който прави хубава музика, изкарва си прехраната и най-важното, че доставя удоволствие на него и на хората около него.

Винаги съм харесвал анимациите, защото те могат да играят с въображението на хората. Верно, че днес с повечко CGI и в игралното кино може да се прави едва ли не всичко, но анимацията е използвала тези похвати още от Мики Маус на корабчето, през Том и Джери и Looney Tunes. Силата е в метафората, която и тук се ползва през цялото време и определено оставя следа.

Без повече „спойлери“, накрая има щастлив край. Няма да го издавам, но ще кажа, че той пък защитава тезата у една от последните песни на Beatles (впрочем, последната им) – “And in the end, the love you take is equal to the love you make”. Приятно гледане!
#animation #анимация #fallin #floyd #falling #floyd #холандия #netherlands #holland #paco #vink #2014 # #jazz #vimeo #депресия #depression #джазз #ANIKEY #STUDIOS #albert #hooft #dramedy #драмедия #любов #история #love #story #depression #alcohol #алкохол #депресия #тъга #sad

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Лятно кино в парка Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018