04.2 19:15ч
София
СЪЗДАТЕЛИ  
СЦЕНАРИСТИ  
КОПРОДУКЦИЯ МЕЖДУ  

държава    България       година    2012      времетраене    16мин
жанр    Философски       технология    Анимация      тема    Любов Свързаност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Костадина Златунова
публикувано на 22 Април 2015
К олко често попадаш на анимация, която да те разтърси из основи? Да те остави безмълвен след споделяне на общовалидна лична история, за която не си се и замислял преди или просто искаш да я оставиш някъде дълбоко в теб, в някой непокътнат ъгъл ? Ето ти една.

Анимационният документален филм „Баща“ (2012, 16'30") е международен проект между България, Хърватска и Германия. Екипът е повече от цветен. Идеята за него идва от журналистката Диана Иванова, която интервюира различни млади хора. Филмът е базиран на 5 лични автентични истории, събрани в едно. Проектът е режисиран от Иван Богданов, който работи с петима режисьори–аниматори, които обличат в образ интимните истории. Това са Moritz Mayerhofer от Германия, Велико Попович от Хърватия, Аспарух Петров и Росица Ралева от България, и Дмитрий Ягодин от Русия, част от всеизвестния Compote Collective, обединяващ 20 артиста, всеки оставил своята красива и значима следа в някое от изкуствата.

Ако тръгнем да говорим за признания, няма да ни стигне мястото. Само ще споменем, че наградите наброяват 30 и за кратко време филмът успява да обиколи над 100 фестивала. Предстоят му още. И все пак ще отличим първата награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго, който е единственият признат от Американската филмова академия.

Ние, като страстни любители на анимацията, обичаме да откриваме символиката в детайлите, а тук определено не липсват. Дали наистина тези съкровени истории не могат да се предадат най-добре чрез неограничените възможности на анимационните похвати и точно на символното изразяване, което напоследък се открива прекалено рядко в киното? Анимацията съчетава различни стилове, което я прави ефектна продукция.

Но не, това не е просто анимация. Филмът разгръща темата за сложните семейни взаимоотношения между детето и бащата. Героите се обръщат към идеалния образ на втория, някои крайно носталгично. А по-късно ще го погледнат като техния разрушаващ се идеал. Връщат се към миналото и водят несъстоялите се разговори помежду си, които може би се провеждат прекалено късно, а може би са своеобразни монолози.

Спомням си как ме докосна премиерата му в България, докосва ме и при всяко следващо гледане. Всеки преживява филма по свой начин. Вярвам, че ще откриете парченце от себе си в някой от героите. Аз го направих.
#баща #father #Иван #Богданов #Moritz #Mayerhofer #Аспарух #Петров #Велико #Попович #Росица #Ралева #Дмитрий #Ягодин #ivan #bogdanov #asparuh #petrov #veljko #popovic #rosica #raleva #rositsa #raleva #dmitrii #yagodin #2012 #bulgaria #croatia #germany #българия #хърватска #хърватия #германия #петър #дундаков #Phil #Mulloy #petar #dundakov #анимация #animation

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018