02.8 19:30ч
София
СЪЗДАТЕЛИ  
СЦЕНАРИСТИ  
КОПРОДУКЦИЯ МЕЖДУ  


България     •     2012     •     16мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Философски
технология
Анимация
теми
Любов, Свързаност
автор
Костадина Златунова
публикувано на 22 Април 2015
К олко често попадаш на анимация, която да те разтърси из основи? Да те остави безмълвен след споделяне на общовалидна лична история, за която не си се и замислял преди или просто искаш да я оставиш някъде дълбоко в теб, в някой непокътнат ъгъл ? Ето ти една.

Анимационният документален филм „Баща“ (2012, 16'30") е международен проект между България, Хърватска и Германия. Екипът е повече от цветен. Идеята за него идва от журналистката Диана Иванова, която интервюира различни млади хора. Филмът е базиран на 5 лични автентични истории, събрани в едно. Проектът е режисиран от Иван Богданов, който работи с петима режисьори–аниматори, които обличат в образ интимните истории. Това са Moritz Mayerhofer от Германия, Велико Попович от Хърватия, Аспарух Петров и Росица Ралева от България, и Дмитрий Ягодин от Русия, част от всеизвестния Compote Collective, обединяващ 20 артиста, всеки оставил своята красива и значима следа в някое от изкуствата.

Ако тръгнем да говорим за признания, няма да ни стигне мястото. Само ще споменем, че наградите наброяват 30 и за кратко време филмът успява да обиколи над 100 фестивала. Предстоят му още. И все пак ще отличим първата награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго, който е единственият признат от Американската филмова академия.

Ние, като страстни любители на анимацията, обичаме да откриваме символиката в детайлите, а тук определено не липсват. Дали наистина тези съкровени истории не могат да се предадат най-добре чрез неограничените възможности на анимационните похвати и точно на символното изразяване, което напоследък се открива прекалено рядко в киното? Анимацията съчетава различни стилове, което я прави ефектна продукция.

Но не, това не е просто анимация. Филмът разгръща темата за сложните семейни взаимоотношения между детето и бащата. Героите се обръщат към идеалния образ на втория, някои крайно носталгично. А по-късно ще го погледнат като техния разрушаващ се идеал. Връщат се към миналото и водят несъстоялите се разговори помежду си, които може би се провеждат прекалено късно, а може би са своеобразни монолози.

Спомням си как ме докосна премиерата му в България, докосва ме и при всяко следващо гледане. Всеки преживява филма по свой начин. Вярвам, че ще откриете парченце от себе си в някой от героите. Аз го направих.
#баща #father #Иван #Богданов #Moritz #Mayerhofer #Аспарух #Петров #Велико #Попович #Росица #Ралева #Дмитрий #Ягодин #ivan #bogdanov #asparuh #petrov #veljko #popovic #rosica #raleva #rositsa #raleva #dmitrii #yagodin #2012 #bulgaria #croatia #germany #българия #хърватска #хърватия #германия #петър #дундаков #Phil #Mulloy #petar #dundakov #анимация #animation

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
Stage Bar Благоевград
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018