03.7 20:30ч
Пловдив
2012
номиниран
producer  
directed by  
written by  

държава    България       година    2012      времетраене    16мин
жанр    Философски       технология    Анимация      тема    Любов Свързаност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Костадина Златунова
публикувано на 22 Април 2015
К олко често попадаш на анимация, която да те разтърси из основи? Да те остави безмълвен след споделяне на общовалидна лична история, за която не си се и замислял преди или просто искаш да я оставиш някъде дълбоко в теб, в някой непокътнат ъгъл ? Ето ти една.

Анимационният документален филм „Баща“ (2012, 16'30") е международен проект между България, Хърватска и Германия. Екипът е повече от цветен. Идеята за него идва от журналистката Диана Иванова, която интервюира различни млади хора. Филмът е базиран на 5 лични автентични истории, събрани в едно. Проектът е режисиран от Иван Богданов, който работи с петима режисьори–аниматори, които обличат в образ интимните истории. Това са Moritz Mayerhofer от Германия, Велико Попович от Хърватия, Аспарух Петров и Росица Ралева от България, и Дмитрий Ягодин от Русия, част от всеизвестния Compote Collective, обединяващ 20 артиста, всеки оставил своята красива и значима следа в някое от изкуствата.

Ако тръгнем да говорим за признания, няма да ни стигне мястото. Само ще споменем, че наградите наброяват 30 и за кратко време филмът успява да обиколи над 100 фестивала. Предстоят му още. И все пак ще отличим първата награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго, който е единственият признат от Американската филмова академия.

Ние, като страстни любители на анимацията, обичаме да откриваме символиката в детайлите, а тук определено не липсват. Дали наистина тези съкровени истории не могат да се предадат най-добре чрез неограничените възможности на анимационните похвати и точно на символното изразяване, което напоследък се открива прекалено рядко в киното? Анимацията съчетава различни стилове, което я прави ефектна продукция.

Но не, това не е просто анимация. Филмът разгръща темата за сложните семейни взаимоотношения между детето и бащата. Героите се обръщат към идеалния образ на втория, някои крайно носталгично. А по-късно ще го погледнат като техния разрушаващ се идеал. Връщат се към миналото и водят несъстоялите се разговори помежду си, които може би се провеждат прекалено късно, а може би са своеобразни монолози.

Спомням си как ме докосна премиерата му в България, докосва ме и при всяко следващо гледане. Всеки преживява филма по свой начин. Вярвам, че ще откриете парченце от себе си в някой от героите. Аз го направих.
#баща #father #Иван #Богданов #Moritz #Mayerhofer #Аспарух #Петров #Велико #Попович #Росица #Ралева #Дмитрий #Ягодин #ivan #bogdanov #asparuh #petrov #veljko #popovic #rosica #raleva #rositsa #raleva #dmitrii #yagodin #2012 #bulgaria #croatia #germany #българия #хърватска #хърватия #германия #петър #дундаков #Phil #Mulloy #petar #dundakov #анимация #animation

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018