09.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 MAJA DJOKIC
 ROGER AMIGO
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Испания       година    2011      времетраене    9мин
жанр    Трилър       технология    Игрално кино      тема    Иронични обрати Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 7 Декември 2013
П оредното  доказателство, че испанците имат много силна филмова школа. Да, въпреки, че режисьорът се казва Maja Djokic (чиста испанка (:), 360° всъщност е Барселонска продукция.
 
Този филм е като онези жени, които не носят почти никакъв грим, но въпреки това са красиви, естествени, интересни и всъщност не можеш да откъснеш очи от тях. Без да претендира за каквато и да била зрелищност в сцените, без ярки и контрастни цветове или драматична игра със светлината, филмът се отличава с изключително красива и добре планирана кинематография. Самата идея за следене ту на единия, ту на другия персонаж предпоставя за интересно позиционирана камера (играта с отраженията в огледалните повърхности, моментите на "неподозирана" близост между персонажите, например когато мъжът краде портмонето и т.н.). 
 
Истинската сила на филма обаче е в историята - интригуваща в развитието си и очарователна в развръзката. Всички знаем, че по традиция мъжът "преследва" жената, но 360° се заиграва с идеята, че именно жената е тази, която трябва да накара мъжа да тича след нея, а това да се запази искрата в една връзка изисква целенасочено старание и от двете страни.
 
Това, което аз лично особено харесвам във филма, е фактът, че актьорите не са супер модели на по 25г. Двамата са напълно средно-статистически, носещи нормалните човешки белези на работещи (и ставащи рано) хора и това ме кара да ги чувствам по-истински, по-близки до мен, а историята и старанието им - по-вдъхновяващи. Същия ефект има и елементът на голота - не еротичност, а естественост и реализъм.
 
Филмът е обиколил фестивали из цяла Испания и няколко из Европа и е носител на малък брой награди, но като цяло не се радва на успех сред критиците, който според мен заслужава. Действително на фона на по-дълбоки и обезпокояващи истории, които обикновено печелят наградите, простичкото послание на 360° някак си остава на заден план. Въпреки това, филмът притежава неоспорим чар и си заслужава да бъде гледан и споделен с приятели, или още по-полезно - с любимия човек. ;)
#360 #maja #djokic #short #film #cortometraje #man #woman #chase #wallet #love #stealing #късометражен #филм #късометражно #кино #любов #връзка #портмоне #открадва #кражба #мъж #жена #следи #преследване #serbia #сърбия

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018