24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 13 ћай 2014
Ќ а 11 ћай завърши IV-то издание на јсеновградски€ филмов фестивал „¬ обектива“. ”дивително, но факт, в град без действащ киносалон и извън лигата на „големите градове“, се случва събитие, което събира кинаджии и любители, за да се потоп€т заедно в света на късометражното и документалното кино. ѕо-гол€мата част от филмите са студентски, което е добър шанс студентите да се из€в€т с филми, които в н€кои случаи не минават високите критерии за селектиране на големите фестивали, както и публиката в јсеновград да открива нестандартни и интереси идеи от младите умове на Ѕългари€. ”мовете, които след години ще прав€т българското кино.

∆урито на фестивала б€ха ‘илип јврамов (актьор), ¬алери …орданов (актьор и режисьор), «дравко √ригоров (киновед),  амели€ ѕетрова (режисьор и продуцент) и ние с обща оценка като  инематограф.BG. —амите награди са 5, разделени между награда на публиката, специална награда на журито и 1во, 2ро и 3то м€сто.

‘естивалът беше открит от јнгел ћаринов – основател на „¬ обектива“ и ¬алери …орданов – актьор, режисьор и сценарист на пълнометражни€ „ ецове“, който представи сво€ филм, а след прожекци€та му се състо€ и дискуси€ с публиката.

Ќа втори€ фестивален ден б€ха представени 13 късометражни български филма на студенти от ё«” и ЌЅ”, както и на хора, завършили по-отдавна. ѕрави впечатление, че идеите и сюжетите б€гат от клишетата и н€кои са доста смели гмуркани€ в дълбочината на човешката природа, каквито предишни години р€дко се срещаха.
—печелилите филми са:

≤ награда
„ћета-”, режисиран от »ли€ Ћюцканов, който н€ма специално кинообразование, а е завършил политологи€ в ѕловдивски€ университет „ѕаисий ’илендарски”.
 
≤≤ награда
„ѕробуждане” на яна Ћекарска, възпитаничка от майсторски€ клас на проф. √еорги ƒюлгеров в Ќов български университет.
 
≤≤≤ награда
„ƒевет нощи и половина” на »вайло ѕенчев, студент по режисура в ёгозападни€ университет „Ќеофит –илски”.
 
—пециална награда на журито
Stereo Love“ – впечатл€ващ филм с ƒарин јнгелов, ¬асилена √ецкова и  итодар “одоров на завършили€ режисура в Ќј“‘»« ћартин »лиев.
 
Ќаграда на публиката
„ћо€т глад се казва ≈ва” – дебют в игралното кино на асеновградчанина “одор ¬анков.

¬сички призьори получиха уникални статуетки, изработени от дърворезбар€ »ван Ќоваков. ‘естивалът макар и с неголеми мащаби е €сна за€вка за раздвижването в кино индустри€та в Ѕългари€ и желанието на хората, киното да се превърне отново в основно стъпало на културни€ живот в страната. ќсвен това се провежда за 4та поредна година, като вс€ка година интереса към него е все по-гол€м и откъм публика и откъм участи€ на режисьори с филмите им. ќрганизатор е јнгел ћаринов, а основен партньор е общината на јсеновград, в който впрочем открихме, че кипи сериозна културна дейност, когато вид€хме афиши с програма за цели€ месец. “ова е добър знак, показващ, че противно на схващани€та в по-малките ни градове, времето не е спр€ло, напротив, случват се полезни за обществото неща ежедневно.

Ќие от фондаци€  инематограф ћеди€ см€таме, че такива проекти тр€бва да бъдат насърчавани, защото живеем във времена, в които илюзи€та е все по-гол€ма и убедителна от вс€кога и културата е единствената защита на индивидуалното съзнание, както и начин да бъдат запазени основните ценности, които ни дефинират като общество, а не „територи€ със стълпотворение“. «атова освен с оценка на филмите и конструктивен диалог с всички представени режисьори, се включихме и с разширено LIVE издание, на което представихме 14 филма от ц€л св€т от 14 различни жанрове.

≈кшън. ‘ентъзи. ƒокументален. ƒрама. ƒрамеди€. „ерен хумор. ‘илософски. Film Noir. ≈пичен. “рилър. ”жаси. —атира. ‘антастика.  омеди€. ќсвен прожекци€, около всички филми разказвахме интересни факти около направата им, път€т им на пазара, как се организират такъв тип продукции, с какви цели и какви плюсове може това да донесе на един филмов режисьор. ќсвен това, с представ€нето на тези 14 жанра, хвърл€ме светлина за незапознаните с късометражното кино, върху разнообразието и всевъзможните класификации на филмите, показващи богатството  на късото кино изобщо. »нтереса беше гол€м, публиката беше доволна, ние също, защото за нас беше гол€ма чест за пръв път да бъдем част от програмата на филмов фестивал. Ќай-доброто предстои.
#

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018