10.7 20:30ч
Пловдив
Киното е единственият възможен за мен език, чрез който общувам с останалия свят. В мен се случва толкова много, чувствам неща, които не могат да бъдат предадени чрез думи. Всичко това мога да споделя чрез езика на киното. Ние можем да общуваме, да говорим, да пием по нещо, дори можем да правим любов, да започнем връзка. Но вие така или иначе няма да ме познавате. Ако гледарте филма ми, ще можете да ме разберете много по-добре, отколкото ако лежим без дрехи и се целуваме.
Антон Коломеец
прочети повече

налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТИ  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    Русия       година    2014      времетраене    25мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Изкуство Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Цветозар Цаков
публикувано на 30 Ноември 2014
Ч етири жени е от онези произведения на кинематографичното изкуство, които трябва да гледаш без всъщност да гледаш. Глаголът „гледам” е твърде рамкиращ възприятията, а руснакът Антон Коломеец се е разпрострял по-скоро някъде около и отвъд тях. Действието се развива пред очите ти и ти наивно си мислиш, че всичко, което филмът има да ти каже, ще дойде именно от тази посока. В действителност обаче същината се рее някъде над, зад, че и под теб и чака да се пресегнеш и да я събереш – парче по парче. И най-хубавото е, че всеки може да сглобява парчетата както си иска и винаги ще получава адекватна цялостна картина. Строго персонализирана и в същото време всеистинна.
Първата неволна асоциация, която изникна в мен, гледайки началните секунди на филма, беше с Четирите конника на Апокалипсиса. Четири жени, четири конника – четири начала и четири края. Дуалистичността на живота, побрана в четири думи, една запетайка и една глава (моята!).

Втората асоциация беше далеч по-прозаична и донякъде предсказуема  – Андрей Тарковски и неговият „Сталкер”. Минимализъм във всички аспекти, силно изострен диалог и приглушена цветова палитра – все неща, които ти подсказват, че заекът се крие някъде в невидимите малки дупчици по поляната и няма намерение да стане лесна плячка за съзнането с подскоци върху повърхността.

Трета асоциация, слава Богу, не последва. Асоциаcиите тук са напълно излишни. (Забравете и горните две! Или пък не.) Защото животът се асоциира по естествен път единствено със смъртта. А Четири жени е една  твърде лична трактовка за живота. Представена през погледа и чрез изразните средства на онова изкуство, което най-явно се опитва да го наподоби до най-малките му детайли – театъра.

Четири млади жени, репетиращи репликите си от предстоящо представление, разхвърляна стая и огромно огледало – а в огледалото се оглеждат мечтите им за щастливо бъдеще. Така режисьорът ни въвежда в света на актрисите (чиито персонажи само в рамките на 25 минути успява да изгради във впечатляващи дълбочини). В действителност обаче всяка една от тях се сблъсква с трудностите и илюзиите на реалността, със своите несбъднати и изоставени мечти, намирайки изход от тях в професията си. На сцената – където се чувстват истински и щастливи. Само че дори театърът – това елегантно бягство от реалността и нейна чувствителна пародия – е най-истински именно когато живият живот нахлуе неканен в него. Това е изразено по прекрасен начин в може би най-силната кулминационна сцена от филма, в която жените са буквално завързани в примката на театралните преструвки с помощта на съвсем реално въже. И когато суровата действителност изважда от комфортния транс една от тях чрез едно нечакано телефонно обаждане, всичко в предварително заложената постановка се обърква и настава съвсем не творчески хаос, който в същото време подтиква актрисите към изиграване на най-гениалните си роли, неустоими за всеки обектив. Тези на самите себе си.

Няма смисъл да продължавам да разкъсвам филма на отделни парченца с цел задълбочен анализ – те са толкова много и толкова разнопосочни, че това упражнение само ще развали магията. Четири жени се възприема като един-единствен цялостен фрагмент и ако не те жегне поне секунда от него, по-добре е да го зарежеш. В противен случай врътваш зеленото стъклено топче на възприятията си (точно като това, с което започва и завършва филмът) и чакаш да видиш къде ще те отведе този път.
#Четыре #женщины #Четири #жени #Four #Women #Anton #Kolomeets #Антон #Коломеец #Русия #Russia #Россия #театър #theatre

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018