04.2 19:15ч
София
режисьор и продуцент  
продуцент  
сценарист  
 Robin Joseph
 Kim Leow
 John Poon
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Канада       година    2016      времетраене    12мин
жанр    Приключенски Философски       технология    3D анимация      тема    Красота Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 2 Декември 2017
Т рудно се намират думи след гледането на подобен филм, емоционално преживяване, размиващо границите между реалност и сън. Robin Joseph е от онази висока летва творци, които съумяват да засегнат изключително фини струни на душата с изкуство. А този филм блика от изкуство: героят като измислица; историята, която създава той; визуално художественото изражение на филма, от който всеки кадър е цяла една картина, в която погледа нежно потъва; озвучаването.
 
Поразителна е силата на кинематографията, успяваща да предаде душевната енергия на твореца. А за това, че е искрена и недокосната от механиката на ума, можем да съдим по това, че филмът не обелва нито една дума, не противопоставя, нито извежда каквито и да е тези. Този филм не мисли, той следва естественото течение, точно колкото една река. Той ни прави тихи свидетели, въвличайки ни в любопитството на една лисица. Любопитство напомнящо за Малкият принц. Аналогията с красивата история от Екзюпери е интересна, защото и в двете има тази абстрактност, феерична неопределеност и наклон към темата за „естественото“. Тема, която е много актуална в нашето време, защото все повече изкуственото заема мястото на истинските неща в живота ни. Все повече отношенията с хората са повлияни, да не кажа мотивирани, от материята; все по-малко младите разбират защо са били нужни хиляди години, за да достигнем до някои върхове на цивилизацията, сред които и разбиранията за свързаност, любов и отношение към живота. Без да бъдат пазени и развивани тези върхове, обратният път към варварството е много кратък.
 
Fox and the Whale" не е филм, който на който може да бъде направен ясен разбор. Той не е правен за анализ, а за цялостно, непринудено възприемане. Повече бихте разбрали от филма ако подходите дзен към него, отколкото ако се опитвате да си отговаряте на въпросите. Някак Fox and the Whale" улавя естествено мистерията на живота, а въпросите за живота и до днес висят без категорични отговори.

Та, с тази уговорка, всичко, което можем да мислим по филма, е много условно и е въпрос на лична интерпретация. И все пак: дали всичко това бе сън? Или сънищата бяха епизоди в историята? И ако да, именно те ли събудиха любопитството у лисицата? Дали тя, бидейки любопитна, не отиде прекалено далеч? Какво точно търсеше? Търсеше ли изобщо? Смисъл за живота си ли търсеше? Намери ли го? Китът дали е метафора? Метафора за смъртта? Дали лисицата също не намери своята гибел, а финалното плаване по морето да е някак изражение на „безкрая“? Филмът започна с безкрайния Космос и завърши с безкрайния океан. Защо? Защо лисицата изглеждаше уникален носител на идеята за „себеосъзнаване“? Себеосъзнаването ли води до безкрайното любопитство? Забелязахте ли, че единствено лисицата и едни малки насекоми геометрично изглеждага по-различни от останалите животни?

Въпросите могат да продължават безкрай - точно както и пътят ѝ, а може би... тъкмо в него е отговора?
#ocean #world #imagination #character #human #god #lonely #adventure #sad #happy #beautiful #nature #sense #of #life #meaning #wild #wilderness #малкият #принц #екзюпери #the #little #prince #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018