08.8 20:00ч
Созопол
Ловни Дол
2015
номиниран
director  
camera  
 Nikolay Vassilev
 Borislav Georgiev
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2015      времетраене    13мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 14 Май 2020
В инаги съм се питала, как документалистите осъществяват такава връзка с героите си, че те да се отпуснат и действително да покажат себе си. Струвало ми се е, че освен специфични умения, това би изисквало и време, а и добра информираност за хората, които снимаш. Режисьорът Николай Василев обаче казва в интервю, че съзнателно не търси много информация предварително, за да запази естествения си интерес, любопитството и удивлението от героя си. И явно това е вярната рецепта, защото филмите му се получават - интересни, красиво заснети (от оператора Борислав Георгиев) и позволяващи ни да надникнем в непознати и дори, бих казала,  неподозирани светове.

"Френска любов" е точно такъв бърз поглед в битието на един невероятно действен, направо хиперактивен човек. Той буквално кипи от енергия и идеи. Не се спира нито за миг. Камерата ни показва ежедневието на героя, неговите занимания, жестове и движения, и в същото време зад кадър разказът на жена му уплътнява, допълва и придава различни измерения на неговия образ.

Винаги е интересно как ни виждат хората отстрани. Тези, които ни познават най-добре, най-отблизо. Дали техният поглед е най-точният? Или представата им за нас, създадена отдавна, е вглеждане прекалено отблизо, при което убягват много неща? Трудно е да се каже, предполагам и двете в някаква степен са верни.

Така или иначе жената на нашия герой разказва и анализира. И този анализ е не само на мъжа, с когото живее от години, а засяга  също и много други неща от живота. Точно тук се появява и френската връзка. Любопитен анализ. Интересно е да се чуе.

Интересно е също така да се надникне в реалността на българското село, на българския пенсионер. Вглеждане, което и умилява, и натъжава. Тези хора живеят единствения си живот и се опитват да му придадат цвят, тръпка и емоция точно както и всеки от нас. Филмът ги показва и разказва за тях с топлота и разбиране. И в същото време е едно дяволито намигване към зрителите и ни кара да се усмихнем съучастнически. Но добродушно, не с присмех и надменност.
#Историята #на #Кирил #и #Надежда, #които #са #женени #вече #повече #от #петдесет #години, #но #напоследък #любовта #на #Кирил #е #по-силна #към #елитната #френска #овца #от #порода #Ил #дьо #Франс.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018