05.7 19:30ч
София
режисьор  
продуценти  
сценарист  


България     •     2015     •     14мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Драма
технология
Игрално кино
теми
Изкуство, Други реалности
автор
Ивайло Дончев
публикувано на 1 Ноември 2017
А ко сте имали щастието да се запознаете с творчеството на Атанас Далчев, ще запомните „Ангелът на Шартър”. Дори да не сте – той пак би могъл да засвири на струните ви, ала ще останете слепи за емблематичната символика и дребни детайли, излезли от страниците, за да заживеят в още едно измерение – този път – на киното.
 
Филмът на Лолита Николова е пътуване през поезията на Далчев, в което освен изрично цитираните няколко стихотворения, могат да бъдат открити образи от редица други – „Огледало”, „Книгите”, „Дяволско”, „Болница”, „Стаята”, а ако малко развинтим въображението си – и от „Художникът и вятърът”, „Есенно завръщане”, „Любов” и т.н.
 
Представени са и двата образа на поета – този на младия, изолиран от света и вглъбен в себе си и философията на съществуването и смъртта Далчев; и другият, на зрелия, следователно не толкова драматичен, а съзерцателен, носталгичен и дори позитивен Далчев. Видно е, че с по-голяма тежест във филма присъства вторият. Най-малкото той носи името на едноименното стихотворение от 1937 г., една от най-светлите като настроение творби на поета:
 
Не зная твоя чин, ни име
на ангелите във реда,
но знам, че ти в нощта откри ми
отново пътя към света.

 
Централно място заемат „Прозорец” и „Дъждобран”, които, повече или по-малко, се разгръщат пред очите ни. Огледалото не е портал към минали светове („Стаята”), нито единствен събеседник („Повест”), а чудо, „цял един нов и дивен свят” („Огледало”), който хамалинът носи на ръце. В саксията на прозореца има цвят и живот, противно на образа ѝ в „Дяволско”: „и яростно оттам замервам хората/със пръст от старите саксии без цветя”.
 
„Ангелът на Шартър” проследява последните дни на поета. Когато той се срива до купчината книги и докато лежи в болницата – няма и помен от „и аз загубих зарад книгите/живота и света” („Книгите”) или „...тежките стъпки на близката смърт” („Болница”). Дори последните му думи са лишени от чувството на празнота в „И сърцето най-сетне умира”; напротив, те са изречени с усмивка. Някой би казал „и облекчение”. Това може и да пасва на психологическия профил на „мрачния” Далчев („вечно и светò е само мъртвото/живото живее в грях.”, „Камък”; „И аз ще се изплезя на света,/обесен върху черния прозорец.”, „Дяволско”), но не и на замисъла на Лолита Николова.
 
Духът, който се оглежда във водата („Ручей”) и се прибира, за да нагледа любимото цвете, ни подсказва, че има живот отвъд този, който познаваме. Подобен намек далеч не е в разрез с творчеството на поета, макар в него отвъдното да е по-скоро непознато и диаболично пространство, докато, в „Ангелът на Шартър”, минало, настояще и бъдеще се срещат в едно голямо „сега”, сякаш за да ни покажат, че смъртта не е края. Този авторов замисъл придобива още по-голяма тежест когато си дадем сметка, че бащата на Лолита умира скоро след като тя завършва работата по „Ангелът на Шартър”. Тъкмо той играе призрака на Далчев и той я окуражил да се захване с филма.
 
Невидимото винаги е вълнувало Атанас Далчев. По много красив начин това е изразено в „Художникът и вятърът” („Художникът искаше да нарисува вятъра,/и виждаше винаги, че рисува друго.”). Как можем да надникнем в този свят разбираме в „Младост”:
 
и за да виждам ясно сънищата,
аз лягах си със очила.

 
С очила си ляга поетът и в „Ангелът на Шартър”. Така че, когато изпитате носталгия по детството или искате да общувате с някого, който вече не е тук – знаете какво да направите.
#Атанас #Далчев #Atanas #Dalchev #поезия #poetry #диаболизъм #diabolism #предмети #objects #философия #philosophy

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Association
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2018