05.7 20:30ч
Пловдив
2015
номиниран
director  
 Antonia Milcheva
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2014      времетраене    13мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Вдъхновение Изкуство
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Боряна Тодорова
публикувано на 10 Март 2018
Г инка е документален филм на Антония Милчева, носител на наградата Jameson Short Film Award за най-добър български късометражен филм на Sofia International Film Festival 2015. Режисьорката споделя пред Go guide, че не е търсила човек, който да отговаря на изградена от нея представа за герой на филма, а е срещнала интересен, истински човек, за когото е трябвало да намери начин да разкаже.
               
Филмът започва с ритуал – за радост, не със стандартния изнервен удар по звънящ будилник, а с приготвянето на турско кафе. Будилникът като символ на насилственото измъкване от блаженството на съня и захвърляне в нежелани дейности, би бил съвсем излишен в сутринта, която наблюдаваме. Защото тази сутрин е желана и наситена с творческа енергия. И е тъй естествена, че не предполага неестествено събуждане.

Гинка, главната героиня на филма, е една красива жена. Тя вече не е млада, но това съвсем няма значение и не намалява необходимостта от отбелязването на нейната красота. Преди да започне да върши ежедневните си домакински задачи, дори още преди да изпие кафето си, тя се гримира и сресва косата си. Защото е красива жена, защото има отношение.

Гинка прави шапки. И една с една не си прилича. Те са толкова различни, колкото са различни жените, които ще ги носят. Първата част на филма е омагьосваща, но леко тъжна. Тя показва процеса на измисляне и създаване на шапки, чиито живот приключва на рафта на пустеещо магазинче. Тук режисьорката нарушава правилата на документалното кино и се намесва в историята.
Всяка жена, която иска да бъде забелязана, трябва да носи шапка. Мъжете страшно се заглеждат по жените със шапки." 

Младите жени, които отиват в магазинчето за шапки, получават много повече от модни аксесоари. Те получават възможност да се докоснат до закачливата, неподправена житейска мъдрост на Гинка. И да преоткрият собствената си красота.
За първата постановка ще ми поръчаш шапки! Дали ще съм жива... ще побързаш!"

Скоро след като филмът е заснет, Гинка се разболява. Ето какво пише в блога си [i] Ясмина, едно от момичетата във филма:
помня как се чудихме дали да я доведем на премиерата, заради тъжния край на филма. помня как крещяхме във фоайето на киното, защото тя не можеше да ни чува, а четящите хора наоколо ни правеха забележки, сякаш сме някакви лумпени. помня как избягах от болницата, заради тези снимки. помня как замяташе косата ми настрани, когато ми мереше шапка, а аз си я връщах и чорлех обратно. помня как се шегуваше с всичко и как ни караше да бъдем жени. за последен път носих черна лятна рокля точно тогава. не исках да го гледам пак, защото ми е тъжно, но не издържах. плача си..."

Днес тя не е между живите. Но историята ѝ остава като урок по живеене.

И ако ме питате защо този филм въздейства толкова силно, а и да не ме питате... ще ви предложа моето обяснение. Защото във всепоглъщащата криза на смисъла се издига малко, невзрачно магазинче, в което има много повече от шапки. Има житейски смисъл.

Някой да иска шапка?


[i] http://umopomrachenija.blogspot.bg; запазена е авторовата пунтуация
#Гинка #шапки #шапкар #майстор #красота #надежда #вдъхновение #магазинче #мъдрост #творец #Ginka #hats #hatter #beauty #hope #inspiration #little #shop #wisdom #creator

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018