22.11 19:00ч
—офи€
2013
селектиран
режисьор  
producer  
 Theodore Ushev
 Marc Bertrand
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава     анада Ѕългари€       година    2013      времетраене    6мин
жанр    ‘илософски —транни       технологи€    јнимаци€      тема    »зкуство „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ќед€лко ћинков
публикувано на 17 Ќоември 2018
ќ т първи€ щрих на четката до последни€ акорд на Ћенинградската симфони€[1], силно експресивната анимаци€ на Theodore Ushev, придобил световно признание със „—л€пата ¬айша“, ни превежда през низ от художествени похвати, които могат да бъдат обединени под един общ мотив – двуполюсност.

Ќа пръв поглед Gloria Victoria е доминиран от взаимовръзката между войната и изкуството – един нетипичен романс между страст и омраза, унищожение и сътворение. Ќо прогресивното повествование ни превежда през богато изпълнено с метафори и алюзии пътуване през развитието на човешката цивилизаци€.

ѕлахите първи ноти на знаменитата симфони€ съпровождат зараждането на първите багри, които разбиват мрака на ранните епохи, бавно, но сигурно придобивайки плътност и форма. ѕостепенно музикални€т фон набира сила и придобива тържественост, докато на екранната композици€ работата кипи – изпълвайки € с все по-сложни и по-изразени образи. ≈ксплозивната кулминаци€ в шедьовъра на Ўостакович предзнаменува и внезапни€ преход в анимаци€та, при който трудът и сътвор€ването р€зко са изместени от противпосотав€не и разрушение.

Gloria Victoria може да остави у зрител€ едно неудовлетворително първоначално впечатление за безпор€дък в множеството и струпването на фигури. ∆аждата за сюжет обаче не остава неутолена – тъй както многото и различни инструменти в оркестралната партитура, така и образите в анимаци€та на Theodore Ushev се подреждат и обедин€ват, за да разкажат истори€. –азказват за победата на светлината и цветовете над тъмнината – в природата и в умовете на хората; за труда и стремежа към създаване; за съграждането, което сътвор€ва разрушение; за войната, ко€то вдъхов€ва изкуството, което пък увековечава войната – една нетипична симбиоза.

ѕоследната двуполюсна взаимовръзка е завършекът на път€, през който филмът ни превежда. ƒали, за да покаже, че изкуството е тържество на човешкото развитие – започваща с пробуждане, минаваща през сътвор€ване, което води до разрушаване и завършва с една по-висша форма на творчество? »ли как най-грозни€т нюанс на човешката природа може да даде сили най-красиви€ такъв да създаде нещо, което надминава обикновеното – тъй както ужасът на √ерника вдъхнов€ва ѕикасо[2] или кошмарът на обсадата на Ћенинград ражда едноименната симфони€? ћакар и пренаситена с форми и образи, Gloria Victoria не лишава ни най-малко въображението от предизвикателства.
 

√ерника, ѕ. ѕикасо
 
[1] —имфони€ є7 („Ћенинградска€“) от ƒмитри Ўостакович
 
#art #war #cubism #surrealism #symphony #industry #agriculture #century #human #nature #history #animation #война #изкуство #сюреализъм #индустри€ #земеделие #човек #човешки #истори€ #анимаци€ #теодор #ушев

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018