24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 MARKO SLAVNIC
 MARKO SLAVNIC
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2012      времетраене    8мин
жанр    “рилър       технологи€    »грално кино      тема    ѕредразсъдъци „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 14 ёни 2013
Ќ ещата, които можем да намерим във филма са много, н€кои очевидни, н€кои не. јз първо ще обърна внимание на заглавието. Grey… как ви звучи? ќбразно погледнато той е б€л и е на едната крайност – расист, изпитващ нетърпимост към „нечистите“ раси, съдейки по свастиката. „ернокожи€ е на другата крайност – жертвата на това отношение. Ѕ€л срещу черен, а средата е н€къде там в сивотата... «ащото в крайна сметка той намира н€какъв вътрешен баланс, хем да е okay с идеологи€та, ко€то следва, хем да про€ви човещина в критичен момент. ƒа го наречем толерантност.
 
ƒруго нещо, на което филма обръща внимание чрез свастиката е принципни€ въпрос със самоопредел€нето на хората. ƒнес има много религии, много идеологии, н€кои са балансирани, други са радикални и се намират н€кои свръх крайни, като например децата самоубийци в јрабски€ св€т, които го прав€т само заради присъствието на един абзац в  орана (това го знам от VICE). “ова самоопредел€не може да го намерим и тук в Ѕългари€ – запалените футболни запал€нковци, които не са един и два случа€, в който се стига до кръв в битката с „противниците“, да не говор€ за унищожаването на градски съоръжени€, което погледнато отстрани е абсолютно безсмислено. ‘актът, че агитките преди големи мачове по ц€л ден обикал€т с бири навън, за да викат за отбора си, вместо да свършат нещо полезно за себе си, говори достатъчно за това, колко е странна ц€лостната концепци€ с идеологиите и техни€ смисъл. «а да има колорит в едно общество са нужни различни начини на мислене, включително и такива, чупещи стереотипите и в този смисъл е добре да има такива разделени€. Ќо във времена на пробуждане на човечеството и осъзнаване на пон€тието любов, правилен ли е път€т на разделението и липсата на толерантност?

Ѕих препоръчал още един филм на Marko Slavnic, който е съвсем различен от този, но също толкова завлад€ващ и смислен - Table 7.
#MARKO #SLAVNIC #—јў #2012 #grey #thriller #live #action #трилър #игрално #кино

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018