РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 MARKO SLAVNIC
 MARKO SLAVNIC
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2012      времетраене    8мин
жанр    Трилър       технология    Игрално кино      тема    Предразсъдъци Човечност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 14 Юни 2013
Н ещата, които можем да намерим във филма са много, някои очевидни, някои не. Аз първо ще обърна внимание на заглавието. Grey… как ви звучи? Образно погледнато той е бял и е на едната крайност – расист, изпитващ нетърпимост към „нечистите“ раси, съдейки по свастиката. Чернокожия е на другата крайност – жертвата на това отношение. Бял срещу черен, а средата е някъде там в сивотата... Защото в крайна сметка той намира някакъв вътрешен баланс, хем да е okay с идеологията, която следва, хем да прояви човещина в критичен момент. Да го наречем толерантност.
 
Друго нещо, на което филма обръща внимание чрез свастиката е принципния въпрос със самоопределянето на хората. Днес има много религии, много идеологии, някои са балансирани, други са радикални и се намират някои свръх крайни, като например децата самоубийци в Арабския свят, които го правят само заради присъствието на един абзац в Корана (това го знам от VICE). Това самоопределяне може да го намерим и тук в България – запалените футболни запалянковци, които не са един и два случая, в който се стига до кръв в битката с „противниците“, да не говоря за унищожаването на градски съоръжения, което погледнато отстрани е абсолютно безсмислено. Фактът, че агитките преди големи мачове по цял ден обикалят с бири навън, за да викат за отбора си, вместо да свършат нещо полезно за себе си, говори достатъчно за това, колко е странна цялостната концепция с идеологиите и техния смисъл. За да има колорит в едно общество са нужни различни начини на мислене, включително и такива, чупещи стереотипите и в този смисъл е добре да има такива разделения. Но във времена на пробуждане на човечеството и осъзнаване на понятието любов, правилен ли е пътят на разделението и липсата на толерантност?

Бих препоръчал още един филм на Marko Slavnic, който е съвсем различен от този, но също толкова завладяващ и смислен - Table 7.
#MARKO #SLAVNIC #САЩ #2012 #grey #thriller #live #action #трилър #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018