22.4 19:00ч
Севлиево
режисьор  
анимация  
 Steve Cutts
 Steve Cutts
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2017      времетраене    4мин
жанр    Сатира       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Врамин
публикувано на 20 Декември 2017
Х ората са се превърнали в мишки или пък мишките са придобили човешки измерения. Няма значение. И в двата случая „Happiness” е една алегория за душевната нищета на съвременното общество, обусловено от консумацията. Стотици хиляди, цели рояци от „мишоци” бързат за работа, тъпчат се в метрото, тълпят се на ескалатори и едвам се разминават по претъпканите лабиринти на големия град. Всички са се запътили нанякъде, но и те не знаят накъде. На табелите по спирките пише - „nowhere”. Из целия град е пълно с рекламни билборди, на които се продава щастие. Днес е петък и то не кой да е петък ами „черният”. Огромни множества „поклонници” са се скупчили пред храмовете на капитализма и чакат вратите да отворят. Това, което следва е трудно да се опише с думи. Кървава борба за намалените от увеличението, никому ненужни, най-различни стоки. Единственото спасение за разочарованите от „светлия празник” е когато всичко свърши, да запалят колата, която още изплащат и да отпрашат на някъде, само че скоро попадат в задръстване. Какво да правят с живота си сега? Отговорът присветва в неоновата реклама отсреща – Вземете си щастие! Само днес на намаление! Бира, уиски, водка, наркотици, депресия, хапчета, доктори и накрая капанът за мишки ги хваща на едно от хилядите бюра в сградите на големите корпорации, да симулират работа срещу пари, с които да могат да си позволят Щастието.

Позната история не мислите ли? Разбира се, нищо нечувано, но вече станалият банален сюжет е представен с майсторски нарисувана анимация, която върви като поток на съзнанието от една сцена в друга докато не ни отведе право в консуматорския „рай” в съпровод с дяволски звучащото предопределение на Хабанера от Бизе. Режисьорът Стив Кътс рисува една горчива действителност, една неизбежност поробила свободата и въображението на съвременния човек. Не можем да не се съгласим със наличието на зловещата реалност на системата. Просто трябва да се огледаме около нас и всичко това е там. Все пак, като всяко създадено от човека нещо, и това има своя край. Винаги са се намирали подривни елементи, които изкачат от статуквото. Така и тук, надеждата не умира последна, а е загатната една евентуална алтернатива. Във финалния кадър илюзията символично загасва с прегризването на захранващия кабел на един от многото рекламни надписи „Happiness” . Щастието не се купува!
#dystopia, #happiness, #rats, #trap, #modern, #life, #society, #illusion, #goals, #pursuit, #дистопия, #щастие, #капан, #мишки, #плъхове, #модерен, #модерно, #живот, #общество, #илюзия, #цели, #преследване, #консуматорско #общество #Steve #Cutts

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018