15.11 16:00ч
ѕловдив
режисьор  
анимаци€  
 Steve Cutts
 Steve Cutts
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2017      времетраене    4мин
жанр    —атира       технологи€    јнимаци€      тема    »ндивид-общество √ол€мата картина
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»ван ¬рамин
публикувано на 20 ƒекември 2017
ората са се превърнали в мишки или пък мишките са придобили човешки измерени€. Ќ€ма значение. » в двата случа€ „Happiness” е една алегори€ за душевната нищета на съвременното общество, обусловено от консумаци€та. —тотици хил€ди, цели ро€ци от „мишоци” бързат за работа, тъпчат се в метрото, тълп€т се на ескалатори и едвам се разминават по претъпканите лабиринти на големи€ град. ¬сички са се запътили нан€къде, но и те не зна€т накъде. Ќа табелите по спирките пише - „nowhere”. »з цели€ град е пълно с рекламни билборди, на които се продава щастие. ƒнес е петък и то не кой да е петък ами „черни€т”. ќгромни множества „поклонници” са се скупчили пред храмовете на капитализма и чакат вратите да отвор€т. “ова, което следва е трудно да се опише с думи.  ървава борба за намалените от увеличението, никому ненужни, най-различни стоки. ≈динственото спасение за разочарованите от „светли€ празник” е когато всичко свърши, да запал€т колата, ко€то още изплащат и да отпрашат на н€къде, само че скоро попадат в задръстване.  акво да прав€т с живота си сега? ќтговорът присветва в неоновата реклама отсреща – ¬земете си щастие! —амо днес на намаление! Ѕира, уиски, водка, наркотици, депреси€, хапчета, доктори и накра€ капанът за мишки ги хваща на едно от хил€дите бюра в сградите на големите корпорации, да симулират работа срещу пари, с които да могат да си позвол€т ўастието.

ѕозната истори€ не мислите ли? –азбира се, нищо нечувано, но вече станали€т банален сюжет е представен с майсторски нарисувана анимаци€, ко€то върви като поток на съзнанието от една сцена в друга докато не ни отведе право в консуматорски€ „рай” в съпровод с д€волски звучащото предопределение на ’абанера от Ѕизе. –ежисьорът —тив  ътс рисува една горчива действителност, една неизбежност поробила свободата и въображението на съвременни€ човек. Ќе можем да не се съгласим със наличието на зловещата реалност на системата. ѕросто тр€бва да се огледаме около нас и всичко това е там. ¬се пак, като вс€ко създадено от човека нещо, и това има сво€ край. ¬инаги са се намирали подривни елементи, които изкачат от статуквото. “ака и тук, надеждата не умира последна, а е загатната една евентуална алтернатива. ¬ъв финални€ кадър илюзи€та символично загасва с прегризването на захранващи€ кабел на един от многото рекламни надписи „Happiness” . ўастието не се купува!
#dystopia, #happiness, #rats, #trap, #modern, #life, #society, #illusion, #goals, #pursuit, #дистопи€, #щастие, #капан, #мишки, #плъхове, #модерен, #модерно, #живот, #общество, #илюзи€, #цели, #преследване, #консуматорско #общество #Steve #Cutts

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018