04.7 20:30ч
Пловдив
режисьори  
продуценти  
сценаристи  

държава    САЩ       година    2018      времетраене    7мин
жанр    Драма       технология    3D анимация      тема    Любов Разруха
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 25 Март 2018
П онякога усещането за предопределеност в живота ни е стряскащо реалистично. Сякаш всичко, което се случва те води към някаква конкретна позиция, която е неизбежно отредена за теб. Колко събития са нужни, за да срещнеш някого в точно определен миг и ситуация? Колко хора са замесени, колко случки, колко действия?
А може би предопределеност няма. Може би всичко това все пак е танц на случайността?

Предопределеност или случайност? Свобода или съдба? Не е ясно дали някога ще имаме недвусмислен отговор на тези въпроси.

Няма никакво съмнение обаче, че събитията в света ни са свързани в някакъв неумолим кръговрат от причини и следствия. Всеки един ураган в живота ни води началото си от някоя случайна пеперуда, размахала криле някъде далеч. Филмът Happy Valentine's Day ни илюстрира това по изключително красив начин.
Кадрите в киното, в които действието тече наопаки, от края към началото, са винаги много примамливи, играят си с въображението и желанията, изкушават те да мислиш невъзможното. Нямаме власт над миналото и светът ни е необратим по същността си, затова и изпитваме такъв силен интерес към тази илюзорна възможност да се върнем назад, поне за да видим детайлите.

Тук още в първите секунди тръгваме назад към причините. Бавното движение ни позволява да видим подробности, да проследим логиката на драматичните събития, да оценим смисъла и последователността им. Демонстрира ни и смущаващата и неприемлива красота на разрухата, поразителната сила на страданието, фаталната необратимост на импулсивните действия. Разбира се, посява и надеждата, че трагедиите могат да съдържат в себе си, да породят или да задействат някакви градивни сили, че светът ни съществува в едно впечатляващо равновесие - не е нито само море от нещастия, нито безкрайна поредица от безметежности. По някакъв абсурден начин това придава смисленост, помага ни да приемем неприемливото...
Никоя от тези идеи не е нова и всички те са се появявали многократно в киното, както и в изкуството изобщо. Тук обаче имаме демонстрация на технически средства и възможности от един малък творчески екип.

Все по-достъпните в наши дни специални ефекти предоставят впечатляващ баланс между възможности и ресурси. Компютрите стават все по-мощни, за сметка на това все по-малка става необходимостта от голям материален и човешки ресурс. Все повече творци имат реалната възможност да постигнат професионални резултати на приемлива цена. Дано това доведе и до идейно богатство и многообразие, защото изкушението да демонстрираш само ефекти е огромно и все по-трудно устоимо.

По отношение на създаването на Happy Valentine's Day, ето какво казва един от авторите на филма: Техниката, която използвахме, за да направим този филм, не е нова за холивудските продукции... но е голяма крачка напред в сравнение с всичко, правено от нас досега... Експертите ни предупреждаваха, че снимки от такъв мащаб никога досега не са били осъществявани с толкова малък екип и бюджет. Най-голямото предизвикателство беше да постигнем много дълги и обхватни снимки в много малко пространство. Месеци на пред-продукция бяха нужни, за да се изчисли къде камерата трябва да започне и завърши работата си, така че да снимаме последователно максимално продължително време и място и преходите да бъдат плавни... Постигнахме това благодарение на напълно виртуалната нюйоркска улица, която изградихме, уплътнихме и анимирахме от нулата. За да интегрираме пълноценно нашите актьори в тази виртуална реалност, изградихме 360-градусов зелен екран, което ни позволи да контролираме прецизно осветлението и допълнителните елементи. Знаехме, че ще бъде огромно техническо предизвикателство, така че подготвихме всяка подробност до милиметър още на етапа на анимацията по време на пред-продукцията."

Интересни подробности за техническата работа по филма могат да се видят във фейсбук страницата на Neymarc Brothers: https://www.facebook.com/NeymarcVisuals/
както и в това кратко филмче за изграждането на виртуалните декори:
https://www.youtube.com/watch?v=S_FiEAcn0k4

В заключение, да си припомним разумния съвет - скъпи мъже, мили жени, младежи и девойки, бъдете разумни, никога не се прибирайте вкъщи без предупреждение!
 
#Love, #Death, #Fate, #любов, #съдба, #смърт, #начало, #инцидент, #изневяра, #свети #валентин, #катастрофа, #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018