24.10 19:00ч
—офи€
режисьори  
продуценти  
сценаристи  

държава    —јў       година    2018      времетраене    7мин
жанр    ƒрама       технологи€    3D анимаци€      тема    Ћюбов –азруха
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 25 ћарт 2018
ѕ он€кога усещането за предопределеност в живота ни е стр€скащо реалистично. —€каш всичко, което се случва те води към н€каква конкретна позици€, ко€то е неизбежно отредена за теб.  олко събити€ са нужни, за да срещнеш н€кого в точно определен миг и ситуаци€?  олко хора са замесени, колко случки, колко действи€?
ј може би предопределеност н€ма. ћоже би всичко това все пак е танц на случайността?

ѕредопределеност или случайност? —вобода или съдба? Ќе е €сно дали н€кога ще имаме недвусмислен отговор на тези въпроси.

Ќ€ма никакво съмнение обаче, че събити€та в света ни са свързани в н€какъв неумолим кръговрат от причини и следстви€. ¬секи един ураган в живота ни води началото си от н€ко€ случайна пеперуда, размахала криле н€къде далеч. ‘илмът Happy Valentine's Day ни илюстрира това по изключително красив начин.
 адрите в киното, в които действието тече наопаки, от кра€ към началото, са винаги много примамливи, игра€т си с въображението и желани€та, изкушават те да мислиш невъзможното. Ќ€маме власт над миналото и светът ни е необратим по същността си, затова и изпитваме такъв силен интерес към тази илюзорна възможност да се върнем назад, поне за да видим детайлите.

“ук още в първите секунди тръгваме назад към причините. Ѕавното движение ни позвол€ва да видим подробности, да проследим логиката на драматичните събити€, да оценим смисъла и последователността им. ƒемонстрира ни и смущаващата и неприемлива красота на разрухата, поразителната сила на страданието, фаталната необратимост на импулсивните действи€. –азбира се, пос€ва и надеждата, че трагедиите могат да съдържат в себе си, да пород€т или да задействат н€какви градивни сили, че светът ни съществува в едно впечатл€ващо равновесие - не е нито само море от нещасти€, нито безкрайна поредица от безметежности. ѕо н€какъв абсурден начин това придава смисленост, помага ни да приемем неприемливото...
Ќико€ от тези идеи не е нова и всички те са се по€в€вали многократно в киното, както и в изкуството изобщо. “ук обаче имаме демонстраци€ на технически средства и възможности от един малък творчески екип.

¬се по-достъпните в наши дни специални ефекти предостав€т впечатл€ващ баланс между възможности и ресурси.  омпютрите стават все по-мощни, за сметка на това все по-малка става необходимостта от гол€м материален и човешки ресурс. ¬се повече творци имат реалната възможност да постигнат професионални резултати на приемлива цена. ƒано това доведе и до идейно богатство и многообразие, защото изкушението да демонстрираш само ефекти е огромно и все по-трудно устоимо.

ѕо отношение на създаването на Happy Valentine's Day, ето какво казва един от авторите на филма: “ехниката, ко€то използвахме, за да направим този филм, не е нова за холивудските продукции... но е гол€ма крачка напред в сравнение с всичко, правено от нас досега... ≈кспертите ни предупреждаваха, че снимки от такъв мащаб никога досега не са били осъществ€вани с толкова малък екип и бюджет. Ќай-гол€мото предизвикателство беше да постигнем много дълги и обхватни снимки в много малко пространство. ћесеци на пред-продукци€ б€ха нужни, за да се изчисли къде камерата тр€бва да започне и завърши работата си, така че да снимаме последователно максимално продължително време и м€сто и преходите да бъдат плавни... ѕостигнахме това благодарение на напълно виртуалната нюйоркска улица, ко€то изградихме, уплътнихме и анимирахме от нулата. «а да интегрираме пълноценно нашите актьори в тази виртуална реалност, изградихме 360-градусов зелен екран, което ни позволи да контролираме прецизно осветлението и допълнителните елементи. «наехме, че ще бъде огромно техническо предизвикателство, така че подготвихме вс€ка подробност до милиметър още на етапа на анимаци€та по време на пред-продукци€та."

»нтересни подробности за техническата работа по филма могат да се вид€т във фейсбук страницата на Neymarc Brothers: https://www.facebook.com/NeymarcVisuals/
както и в това кратко филмче за изграждането на виртуалните декори:
https://www.youtube.com/watch?v=S_FiEAcn0k4

¬ заключение, да си припомним разумни€ съвет - скъпи мъже, мили жени, младежи и девойки, бъдете разумни, никога не се прибирайте вкъщи без предупреждение!
 
#Love, #Death, #Fate, #любов, #съдба, #смърт, #начало, #инцидент, #изнев€ра, #свети #валентин, #катастрофа, #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018