director  
 Greg Brunkalla
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Канада       година    2015      времетраене    5мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Технологии Свързаност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 23 Февруари 2020
О ще при първите кадри на Hearing colors реших, че гледам мокументари. Странната антена на главата на човек с прическа "Henry V-meets-the-Monkees" (по забавното определение на журналиста от "Guardian" Stuart Jeffries, https://www.theguardian.com/artanddesign/2014/may/06/neil-harbisson-worlds-first-cyborg-artist)  ми изглеждаше толкова нереалистично, че нямаше как да е нещо истинско. Е, оказа се че човекът е напълно реален и е първият признат от закона киборг в света. Антената не е аксесоар, нито пък допълнително устройство, а е част от тялото му. А филмът е част от спонсорирана от Samsung поредица -  "Connected Series", в която различни режисьори разработват темата за връзката между човека и технологиите. 
Трудно бих могла да си представя светът без цветовете му. Да живееш от самото си раждане в черно-бял свят ми се струва ощетяващо и несправедливо. Затова разбирам желанието на човек с ахроматопсия (цветна слепота, при която всички цветове се възприемат като нюанси на сивото) по някакъв начин да усети цветността на света. Технологиите му предоставят възможност да преодолее ограниченията на тялото си. Да надгради сетивността си. Да чуе цветовете. Да слуша образи. Да композира пейзажи. Да музицира картини. Тази специфична сетивност му предоставя и нови възможности за общуване с другите. Предлага ново разбиране за цветовете.  Идеята е наистина впечатляваща.  
Филмът ни показва света такъв, какъвто (по рождение) го вижда Neil Harbisson. Нюанси на сивото. Но какво ли е да чуваш и звуците, и цветовете в главата си? Нещата стават още по-живи, разкриват нова страна от същността си, демонстрират скритата си енергия. Светът е по-богат и пълнокръвен. Така твърди този нов вид човек (сам той много държи да бъде наричан и възприеман като киборг).
На фона на все по-заплашителното навлизане на технологиите в човешкия свят, историята на Neil Harbisson е пример за ролята им в полза на човека. Въпреки трудно приемливата идея за имплантирани в черепа платки и за стърчащи от човешкото тяло кабели, в случая все пак можем да говорим за коригиране на вроден дефект. Не наложително и животоспасяващо, но доизграждащо представата за света и подобряващо самочувствието на конкретния индивид. Право на всеки човек е да взема решения за тялото и живота си. 
От друга страна, идеята за навлизане на технологиите директно в самото ти тяло е дълбоко смущаваща. Това, струва ми се, увеличава уязвимостта на индивида. Може би звучи изкушаващо да можеш да се свързваш с интернет директно, без да се нуждаеш от допълнителни устройства. Но не те ли прави това и постоянно видим, подлежащ на някакъв вид контрол или влияние? Този отказ от интимност, тази лесно достъпна изложеност на показ ми се струва напълно неприемлива жертва от гледна точка на личността. 
Но ето че технологиите навлизат така мощно в живота ни и подобни неща са и все повече ще бъдат част от човешкото развитие. Приемаме ги нормално. Допускаме ги все по-лесно. Бъдещето ще покаже до какво ще ни доведе това. Може би някой ден общество от роботи ще изучава нас като част от  историята си, тръгнала от органична материя, както ние изучаваме света на шимпанзетата. А може би не. Кой знае. Бъдещето е загадка. 
А междувременно, може би ще е добре по-често да извръщаме органичните си глави от екраните и да гледаме, слушаме и взаимодействаме с материята и духа наоколо. Да бъдем хора, които използват и контролират технологиите. Не техни слуги и затворници.

 
#a #guy #with #very #rare #medical #condition #hears #colors #with #an #antenna #cyborg #technology #мъж #с #много #рядко #медицинско #състояние #чува #цветовете #с #антена #киборг #технология

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018