05.7 20:30ч
Пловдив
director & writer  
producer  
 Mario Markov
 Film agency Sinis
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2011      времетраене    30мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Природа
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни



ревю
име
e-mail



автор
Юлиян Спасов
публикувано на 13 Април 2020
З дравей Папуа! е едно уникално пътуване до Папуа-Нова Гвинея. Това е държава, която за размерите си е твърде непозната у нас. С евтини полети обикаляме два-три континента, а в инстаграм виждаме българи по какви ли не екзотични дестинации на поне още толкова. Така и обаче досега не съм видял някого да се похвали, че е в... Папуа.
Ето какво споделя автора на филма в YouTube:
Остров Нова Гвинея е открит през 1512 от португалския изследовател Антонио d'Абреу. Той е вторият по големина остров в света и е разделен на две части. Името му дава испанския мореплавател Алваро Сааведра, заради приликата между местните жители и жителите на Гвинея в Африка. Част от острова е колонизиран от германците през 1885 г. По-късно, става австралийски протекторат. От 1975 г., Папуа-Нова Гвинея е  независима държава в рамките на Британската общност.
Освен пътуване до другия край на света, „Здравей Папуа!“ е едно завръщане в киното. Заснет в деветдесетарски стил, придружен зад кадър с познатия ни от дублажа на хиляди чуждестранни ТВ продукции глас на Иван Танев, този филм е може би един от последните от предишното поколение кино. Тогава още нямаше GoPro, а гласът зад кадър на достъпен, типичен за телевизията език, разказваше последователно и предаваше максимално много информация в синтезиран вид. Днес документалистиката взаимства от художественото кино и много по-свободно борави с ефекти, с емоционално въздействие, с внушителен импресионизъм. За някои това е дълго очаквано сливане на естетиката на игралното с документалното кино, за други е естествено развитие на седмото изкуство в стремежа си да бъде по-атрактивно, за да задържа вниманието. „Здравей Папуа!“ напомня на време, в което мозъците ни още не бяха привикнали към свръх учестената смяна на изображения и можеха да задържат вниманието си по-дълго върху определен стимул; в което фактологията не плашеше толкова възприемащия го. С това филмът на Марио Марков извика носталгично-топли чувства у мен и гледайки го се почувствах отново хлапе.
#Има #страна, #в #която #времето #тече #със #стотици #години #назад. # Магьосниците #са #навсякъде #и #духовете #могат #всичко. # Привиденията #са #добри #и #лоши. Този #филм #ще #Ви #сприятели #с #добрите!

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018