24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–» —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    ‘ранци€       година    2013      времетраене    21мин
жанр    ƒистопи€ ≈пичен       технологи€    FX ефекти      тема    Ѕунт “ехнологии
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 3 ќктомври 2015
Ќ ека за момент се пренесем назад във времето – н€къде в зората на човечеството. ћоже би стотици хил€ди години са били нужни на първите хора, за да овладе€т паленето на огън и изработката на сечива. »зобрет€ването на колелото, земеделието и писмеността; обработката на метала, корабоплаването, опитом€ването на н€кои видове животни – всичко това е променило коренно живота на предците ни, а е било предмет на хил€долети€ еволюци€ и на свой ред – е предпоставило в определена степен нейното развитие занапред.
 
јко тр€бва максимално да опростим – едва ли би било пресилено да се каже, че животът на средностатистически€ представител на јнтичността не е бил много по-различен от този на средновековни€ човек. јко обаче мръднем с още хил€да години насам – ще видим летене в космоса, нанотехнологии, трансхуманизъм, холограми, транзакции с несъществуващи пари, лични документи с биометрични данни, слънчеви батерии, адронни ускорители, квантови процесори и какво ли още не. Ќа вс€ка следваща единица време отговар€т все повече единици технологичен прогрес.
 
“ова не би представл€вало проблем в едно общество, в което материалната и духовната култура се развиват със сходни темпове; в което на свръхмодерните технологии съответства дълбока, балансирана и достъпна за всички „наука за човека” (вж. „јнатоми€ на човешката деструктивност” на ≈рих ‘ром), почиваща на достижени€та на истори€, политически науки, психологи€, икономика, философи€ и т.н. Ќо разликата между двете сфери лавинообразно нараства: та само допреди половин век в —јў, най-развитата и „демократична” държава в света, расовата дискриминаци€ е била легална. „Ѕащите на наци€та” в€рвали, че всички хора тр€бва да са равни... но само ако са бели, мъже и над определена възраст. ¬ —аудитска јраби€,  атар, Ѕахрейн и ќбединените арабски емирства при нечовешки услови€ работ€т милиони роби от ѕакистан, »нди€, Ќепал, Ѕангладеш и ‘илипините, а правни€т статут на жените е горе-долу същи€т като на кози, табуретки или топки за тенис.
 
ѕозволих си това отклонение, за да илюстрирам зиналата бездна между процъфт€ващата матери€ и закърнели€ дух на човешката цивилизаци€. „Hello World :)” хвърл€ светлина върху не чак толкова далечното бъдеще, когато колосални€т технологичен потенциал на интернационални€ корпоративен елит ще бъде впрегнат в създаването на комплекси от информаци€, съхран€ващи на практика вс€ко сведение за заобикал€щата ни действителност. Ћични€т живот на индивида става публично досто€ние. Ќевиждан е потенциалът за злоупотреби в общество, предоставило подобен обем информаци€ (власт) в толкова малко ръце.
 
ѕо-скоро бих пов€рвал в бог, извънземни, гигантски костенурки, креп€щи плоската зем€ и рептили (може всички заедно), отколкото в успеха на група хакери срещу подобна система. ¬ този ред на мисли бих оценил обнадеждаващи€ финал като глуповато-оптимистичен. Ќо така или иначе – „«дравей св€т :)” вече си е свършил работата – да ни предупреди за дебнещите опасности на недалечното бъдеще.
 
ћоже би н€ма да са малко хората, които ще ахнат от възхита при вида на вградени€ ценови мениджър или на възможността за избор на партньор на база предварително известни съвпадени€ в интересите. ¬секи – казват – има право на мнение и моето е, че такива кибернетични извращени€ лека-полека ще започнат да изземат всеки момент на изненада от живота ни, докато ни превърнат в безполезни плужеци (вж. „WALL-E”), в оранус[i]-и („√енераци€ ѕи”; „—иво и —иво”), в машини. ¬место в субект, човекът ще бъде сведен до обект на технологични€ онанизъм, а оттам, до физическата гибел на цивилизаци€та, път€т не е много.
 
[i] ќранус – концепци€та на ¬иктор ѕелевин за човекът като деградирала единица, клетка в големи€ организъм, обслужваща чрез консумаци€ и дефекиране потока на пари и блага в обществото.
#Hello #world #:) #Etienne #Larragueta, #Rafaël #Mathé #‘ранци€ #France #2013 #киберпънк #cyberpunk #антиутопи€ #dystopia #фантастика #sci-fi #технологии #technologies #оранус #oranus # #¬иктор #ѕелевин #Victor #Pelevin #√енераци€ #ѕи #Generation #P #”оли #WALL-E #—иво #и #—иво #Gray #and #Gray #Ѕоби #»нгилизов #Bobi #Ingilizov #политика #politics #прогрес #progress #апокалипсис #apocalypse #≈рих #‘ром #Erich #Fromm #јнатоми€ #на #човешката #деструктивност #The #Anatomy #of #Human #Destructiveness #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev #Rafaël #Mathé #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018