/events/code method="POST" autocomplete="off" > // // // ?>
02.8 19:30ч
София
РЕЖИСЬОРИ СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  


Франция     •     2013     •     21мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Дистопия, Епичен
технология
FX ефекти
теми
Бунт, Технологии
автор
Ивайло Дончев
публикувано на 3 Октомври 2015
Н ека за момент се пренесем назад във времето – някъде в зората на човечеството. Може би стотици хиляди години са били нужни на първите хора, за да овладеят паленето на огън и изработката на сечива. Изобретяването на колелото, земеделието и писмеността; обработката на метала, корабоплаването, опитомяването на някои видове животни – всичко това е променило коренно живота на предците ни, а е било предмет на хилядолетия еволюция и на свой ред – е предпоставило в определена степен нейното развитие занапред.
 
Ако трябва максимално да опростим – едва ли би било пресилено да се каже, че животът на средностатистическия представител на Античността не е бил много по-различен от този на средновековния човек. Ако обаче мръднем с още хиляда години насам – ще видим летене в космоса, нанотехнологии, трансхуманизъм, холограми, транзакции с несъществуващи пари, лични документи с биометрични данни, слънчеви батерии, адронни ускорители, квантови процесори и какво ли още не. На всяка следваща единица време отговарят все повече единици технологичен прогрес.
 
Това не би представлявало проблем в едно общество, в което материалната и духовната култура се развиват със сходни темпове; в което на свръхмодерните технологии съответства дълбока, балансирана и достъпна за всички „наука за човека” (вж. „Анатомия на човешката деструктивност” на Ерих Фром), почиваща на достиженията на история, политически науки, психология, икономика, философия и т.н. Но разликата между двете сфери лавинообразно нараства: та само допреди половин век в САЩ, най-развитата и „демократична” държава в света, расовата дискриминация е била легална. „Бащите на нацията” вярвали, че всички хора трябва да са равни... но само ако са бели, мъже и над определена възраст. В Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Обединените арабски емирства при нечовешки условия работят милиони роби от Пакистан, Индия, Непал, Бангладеш и Филипините, а правният статут на жените е горе-долу същият като на кози, табуретки или топки за тенис.
 
Позволих си това отклонение, за да илюстрирам зиналата бездна между процъфтяващата материя и закърнелия дух на човешката цивилизация. „Hello World :)” хвърля светлина върху не чак толкова далечното бъдеще, когато колосалният технологичен потенциал на интернационалния корпоративен елит ще бъде впрегнат в създаването на комплекси от информация, съхраняващи на практика всяко сведение за заобикалящата ни действителност. Личният живот на индивида става публично достояние. Невиждан е потенциалът за злоупотреби в общество, предоставило подобен обем информация (власт) в толкова малко ръце.
 
По-скоро бих повярвал в бог, извънземни, гигантски костенурки, крепящи плоската земя и рептили (може всички заедно), отколкото в успеха на група хакери срещу подобна система. В този ред на мисли бих оценил обнадеждаващия финал като глуповато-оптимистичен. Но така или иначе – „Здравей свят :)” вече си е свършил работата – да ни предупреди за дебнещите опасности на недалечното бъдеще.
 
Може би няма да са малко хората, които ще ахнат от възхита при вида на вградения ценови мениджър или на възможността за избор на партньор на база предварително известни съвпадения в интересите. Всеки – казват – има право на мнение и моето е, че такива кибернетични извращения лека-полека ще започнат да изземат всеки момент на изненада от живота ни, докато ни превърнат в безполезни плужеци (вж. „WALL-E”), в оранус[i]-и („Генерация Пи”; „Сиво и Сиво”), в машини. Вместо в субект, човекът ще бъде сведен до обект на технологичния онанизъм, а оттам, до физическата гибел на цивилизацията, пътят не е много.
 
[i] Оранус – концепцията на Виктор Пелевин за човекът като деградирала единица, клетка в големия организъм, обслужваща чрез консумация и дефекиране потока на пари и блага в обществото.
#Hello #world #:) #Etienne #Larragueta, #Rafaël #Mathé #Франция #France #2013 #киберпънк #cyberpunk #антиутопия #dystopia #фантастика #sci-fi #технологии #technologies #оранус #oranus # #Виктор #Пелевин #Victor #Pelevin #Генерация #Пи #Generation #P #Уоли #WALL-E #Сиво #и #Сиво #Gray #and #Gray #Боби #Ингилизов #Bobi #Ingilizov #политика #politics #прогрес #progress #апокалипсис #apocalypse #Ерих #Фром #Erich #Fromm #Анатомия #на #човешката #деструктивност #The #Anatomy #of #Human #Destructiveness #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev #Rafaël #Mathé #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
Stage Bar Благоевград
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018