15.7 20:30ч
Пловдив
director & writer  
producers  
writer  

държава    България Южна Корея       година    2017      времетраене    19мин
жанр    Драма       технология    Черно бели      тема    Сложни взаимоотношения
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 16 Април 2020
О семнадесетминутният „Here and now“ е черно-бял разказ, проследяващ диалогично опита на двама души да обяснят своето вътрешно състояние чрез житейския си път, свързан с любовта, професията и последствията от избора на партньор.
 
 
„Here and now“ (2018) е черно-бяло късометражно екзистенциално бижу. По думите на Яна Лекарска филмът проследява как: „двама души се срещат и вървейки през различни емблематични, но също така и непознати места в Бусан, те разговарят за своя живот, за връзките си, за мечтите си...“.

Продукцията е заснета по програма за късометражни филми под егидата на ЮНЕСКО, като вторият по големина град в Южна Корея е и репрезентатор в системата на ЮНЕСКО за „град на киното“. Подобно на други късометражни проекти на Лекарска „Here and now“ ни представя универсална история, но на фона на град Бусан чрез седем сцени и седем диалога.
Централно за късометражния филм откъм зрителска интерпретация е развитието на двамата основни персонажа и проследяването на тяхната интеракция, както и разкриването на малките, но съществени части от живота на всеки от един от тях. Прави впечатление, че прогресията при „отвореността“ в диалога се осъществява от женския към мъжкия персонаж. Спецификата на „разкриване“ на определени рефлексии и истории от живота на персонажите е придружена и символично свързана с избора на местата, където се представят тези истории.

Проведените диалози са насочени непряко към разкриване на личността, доколко тя е зависима, може ли да се достигне автономия в индивидуалния прогрес и в каква степен тя е свързана с отношенията ни с другия. Дилозите плавно преминават през рефлексия върху образите на небе и море; съдбата; детските мечти, провокирани от личен опит и трансформирани в кино-сюжети; семейните отношения и ролята на индивидуалното щастие в тях. Лекарска представя тези питания в един универсален контекст, но и същевременно през символичната рамка на мястото.

Не е случаен подборът на изначалната локация, където кадрите ни пренасят на плажа Дадепо, който е значително неизвестен за туристите, поради отдалечеността си от центъра на град Бусан и в сравнение с емблематичната туристическа дестинация – плажът Хйонде.

От особен интерес е това, че разкриването на части от живота на женския персонаж се осъществяват в отворени пространства като плаж, жп линия, докато мъжкият персонаж и представянето на вътрешните му терзания се разкрива, когато персонажите встъпват в тунел, респ. затворено пространство. Кръговратът е представен във финалните кадри, в които отново се връщаме на плажа, но вече по-близки и по-съпричастни към историите на двете действащи лица.

За зрителя „Here and now“ може да се представи и като своеобразно вътрешно пътешествие, в което се разтваряме в диалога и проблемите, елегантно засегнати в него. Действието и неговото протичане е плавно, като по този начин визуалното не натоварва, а напротив „съпровожда“ зрителя и го прави пряк свидетел на кратката спонтанна разходка на персонажите и техният мисловен свят – тук и сега.
#7 #scenes, #7 #shots, #7 #dialogues. #She #and #he #meet #as #strangers #but #this #walk #through #Busan #might #be #more #than #they #expect.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018