15.11 16:00ч
ѕловдив
режисьор  
продуцент  
сценарист  
 Kim Junki
 Kim Junki
 Kim Junki
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ёжна  оре€       година    2011      времетраене    11мин
жанр    ƒокументален       технологи€    јнимаци€      тема    —трах ѕрестъпление
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јтанаска „олакова
публикувано на 26 януари 2018
  им ƒжун  и не е от „най-обичаните“ продуценти на късометражни филми в  оре€ (и не само) – това никак не е случайно. ѕо-гол€мата част от филмите му зас€гат чувствителни моменти в истори€та, представ€йки ги в т€хната сурова и действителна форма през погледа не на историка, а на обикновени€ човек реално - прежив€ващ същите тези събити€.

ѕрез 2011 г. излиза късометражни€т филм „Herstory”, а декември 2017 се сблъскваме със  представ€не на същите исторически събити€, но през призмата на €понските войници в късометражни€ „For Her”.

¬ контекста на протичащата анимирана истори€ е използван реални€т глас „ънг —о ”он или една от т.нар. „жени за утеха“ (comfort woman) евфремизъм, използван за сексуалното робство по време на €понската окупаци€ в  оре€.

„ънг —о ”он (1924 – 2004) е момиче родено в заможно семейство, чийто баща се противопостав€ на жестоката реалност в страната му, което непосредствено, наред и с други фактори, води до негови€ арест и по-късно смъртта му. “ози сблъсък постав€ семейството пред трудно решение. ”редникът на селото предлага на —о ”он възможността да работи във фабрика в япони€ за „2 – 3 години“ с надеждата това да спомогне по-бързото освобождаване на баща й. ѕът€т на петнадесет годишното момиче започва с пътуването и до €понска военна база в —емаранг, където наред с още 13 момичета ще премине през един от възможно най-противните епизоди, случили се по време на войната.

»стори€та прослед€ва с детайли жестокостта, с ко€то се сблъсква младото момиче, както и психическата невъзможност да се справи с реалността, в ко€то пребивава – резултиращо и в опита и за самоубийство.

»сториите на „жените за утеха“ в контекста на корейската филмова индустри€ са н€как „подбутвани“ и замъгл€вани. “ази тенденци€ на мълчание от страна на медиите се нарушава едва след излизането, разбира се след множество премежди€, на пълнометражни€ „Spirits Homecoming” на „о „онг –е през 2016 г. ѕродукци€та придобива попул€рност чак след като масовата аудитори€ подава петиции за излъчването му в повече кина в  оре€.

јнимаци€та завършва с ретроспекци€та на завърналата се след капитулаци€та на япони€ в родината си „ънг —о ”он, последните й думи представени в анимаци€та са:
They may have killed my body, but not my spirit. That is how I survived
#Herstory, #comfort #women, #animation, #Japan, #Korea, #War

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018