21.6 19:30ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    България       година    2014      времетраене    4мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Човечност Красота
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 23 Март 2014
К олко често, кога и къде успявате да се почувствате „на място”? Кога за последно ви мина през ума „Сега съм тук, щастлив съм, не искам нищо повече”? Интересното в тези въпроси е това, че все по-трудно ще получите отговор като ги задавате. Особено искрен такъв. Естествено, не мога да познавам всеки читател, но баналната истина е, че съвременният градски живот предполага повече търсене на щастие, отколкото фактическото му изживяване.

Защо се получава така? Някъде между абитуриентския и абсолвентския ти бал (ако и ти следваш плътно скучната образователна пътека) е много възможно да изчезне безследно цялата безгрижност на юношеството, заедно с липсата на притеснение някой вторник да пийнеш малко повече, да напуснеш отегчителната си работа или да заговаряш непознати в трамвая (всичко това са просто примери). Вместо такива „клошарщини” избираш насажданото ти отвсякъде „преследване на щастието”, където то се измерва в големината на месечното ти възнаграждение (за неща които е много възможно да не обичаш да правиш), средният разход на автомобила ти и районното разпределение на жилището ти.
Не поставям в култ алкохолизма и безхаберието, но твърдя, че при 90% от хората, които се спускат по обикновената пътека, която описах, щастливите моменти с годините изчезват почти напълно. Дори наистина успелите трудно си позволяват да спрат и да кажат „Тук съм и съм супер, не искам нищо друго”, защото поради една или друга причина ни е втълпено, че не трябва да слизаме от абсурдната високоскоростна магистрала и никога да не спираме да искаме още и още, докато накрая пукнем. А истината винаги е била в отклоненията, в малкото място, където за секунда ще спреш и ще оцениш, че си жив, дишаш и се чувстваш добре.

Ценното на този филм е, че с великолепните си идея и кадри е успял да улови духа на едно място, което за доста хора е точно това слизане- простичкия планински рай, където нямаш телевизор в стаята и дори отделен санитарен възел, но усещането , че в момента не искаш да си другаде, идва отвътре.

Нещо повече – филмът е уловил и характера на двама души, които изобщо не се чувстват длъжни дори за секунда да се качват на скапаната магистрала, а аз винаги ще съм на мнението, че това са хората, които си струват най-много. И добре че са там, за да осигуряват на по-обикновените от нас периодично прекрасно слизане и поне малко да ни заразяват с усещането да бъдеш „на място”.  

ПС –Хижата се казва „Иван Вазов”, намира се във Великата рилска пустиня, на два-три часа пеш от Езерата. Работи целогодишно и е далеч от всякакви пътища, планински застроявания и шум. Според много хора е едно от малкото останали места, където ще получите „хижарско изживяване”, предвид хотелската същност на по-голямата част от планинските домове.     
#хижа #Иван #Вазов #документален #Венци #Ради #хижари #хижар #Рила #филм #спокойствие #стоил #димитров #2014 #beardfrost #winter #зима #документален #игрално #кино #documentary #short #live #action

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
Wake Up 2019
04 Юли     Wake Up 2019    23:00ч
    
мястото е
Wake Up 2019
Кукленски Манастир Св. Св. Козма И Дамян
Планетариум @ Wake Up
Един експеримент, един полет, едно небе... '"Събуди се 2019" ще е мястото, където ще опитаме да претворим Космоса в кино под един от големите красиви куполи. Докато зрителите лежат над тях ще бъдат екрана, купола и небето. Без звук.

Препоръчително е всеки да си носи спален чувал.

Най-доброто предстои!
мястото е
Wake Up 2019
Кукленски Манастир Св. Св. Козма И Дамян
партньорско събитие
онлайн билети
~60 мин BG / EN подходящо за всички

партньорско събитие
онлайн билети

~60 мин

BG / EN

подходящо за всички

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/kinemato/public_html/pages/events.php on line 1197

гледай филма промоционален пас
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018