17.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  

държава    Ѕългари€       година    2014      времетраене    4мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема    „овечност  расота
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 23 ћарт 2014
  олко често, кога и къде усп€вате да се почувствате „на м€сто”?  ога за последно ви мина през ума „—ега съм тук, щастлив съм, не искам нищо повече”? »нтересното в тези въпроси е това, че все по-трудно ще получите отговор като ги задавате. ќсобено искрен такъв. ≈стествено, не мога да познавам всеки читател, но баналната истина е, че съвременни€т градски живот предполага повече търсене на щастие, отколкото фактическото му изжив€ване.

«ащо се получава така? Ќ€къде между абитуриентски€ и абсолвентски€ ти бал (ако и ти следваш плътно скучната образователна пътека) е много възможно да изчезне безследно ц€лата безгрижност на юношеството, заедно с липсата на притеснение н€кой вторник да пийнеш малко повече, да напуснеш отегчителната си работа или да заговар€ш непознати в трамва€ (всичко това са просто примери). ¬место такива „клошарщини” избираш насажданото ти отвс€къде „преследване на щастието”, където то се измерва в големината на месечното ти възнаграждение (за неща които е много възможно да не обичаш да правиш), средни€т разход на автомобила ти и районното разпределение на жилището ти.
Ќе постав€м в култ алкохолизма и безхаберието, но твърд€, че при 90% от хората, които се спускат по обикновената пътека, ко€то описах, щастливите моменти с годините изчезват почти напълно. ƒори наистина успелите трудно си позвол€ват да спрат и да кажат „“ук съм и съм супер, не искам нищо друго”, защото поради една или друга причина ни е втълпено, че не тр€бва да слизаме от абсурдната високоскоростна магистрала и никога да не спираме да искаме още и още, докато накра€ пукнем. ј истината винаги е била в отклонени€та, в малкото м€сто, където за секунда ще спреш и ще оцениш, че си жив, дишаш и се чувстваш добре.

÷енното на този филм е, че с великолепните си иде€ и кадри е усп€л да улови духа на едно м€сто, което за доста хора е точно това слизане- простички€ планински рай, където н€маш телевизор в ста€та и дори отделен санитарен възел, но усещането , че в момента не искаш да си другаде, идва отвътре.

Ќещо повече – филмът е уловил и характера на двама души, които изобщо не се чувстват длъжни дори за секунда да се качват на скапаната магистрала, а аз винаги ще съм на мнението, че това са хората, които си струват най-много. » добре че са там, за да осигур€ват на по-обикновените от нас периодично прекрасно слизане и поне малко да ни зараз€ват с усещането да бъдеш „на м€сто”.  

ѕ— –’ижата се казва „»ван ¬азов”, намира се във ¬еликата рилска пустин€, на два-три часа пеш от ≈зерата. –аботи целогодишно и е далеч от вс€какви пътища, планински застро€вани€ и шум. —поред много хора е едно от малкото останали места, където ще получите „хижарско изжив€ване”, предвид хотелската същност на по-гол€мата част от планинските домове.     
#хижа #»ван #¬азов #документален #¬енци #–ади #хижари #хижар #–ила #филм #спокойствие #стоил #димитров #2014 #beardfrost #winter #зима #документален #игрално #кино #documentary #short #live #action

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018