25.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    България       година    2014      времетраене    4мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Човечност Красота
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 23 Март 2014
К олко често, кога и къде успявате да се почувствате „на място”? Кога за последно ви мина през ума „Сега съм тук, щастлив съм, не искам нищо повече”? Интересното в тези въпроси е това, че все по-трудно ще получите отговор като ги задавате. Особено искрен такъв. Естествено, не мога да познавам всеки читател, но баналната истина е, че съвременният градски живот предполага повече търсене на щастие, отколкото фактическото му изживяване.

Защо се получава така? Някъде между абитуриентския и абсолвентския ти бал (ако и ти следваш плътно скучната образователна пътека) е много възможно да изчезне безследно цялата безгрижност на юношеството, заедно с липсата на притеснение някой вторник да пийнеш малко повече, да напуснеш отегчителната си работа или да заговаряш непознати в трамвая (всичко това са просто примери). Вместо такива „клошарщини” избираш насажданото ти отвсякъде „преследване на щастието”, където то се измерва в големината на месечното ти възнаграждение (за неща които е много възможно да не обичаш да правиш), средният разход на автомобила ти и районното разпределение на жилището ти.
Не поставям в култ алкохолизма и безхаберието, но твърдя, че при 90% от хората, които се спускат по обикновената пътека, която описах, щастливите моменти с годините изчезват почти напълно. Дори наистина успелите трудно си позволяват да спрат и да кажат „Тук съм и съм супер, не искам нищо друго”, защото поради една или друга причина ни е втълпено, че не трябва да слизаме от абсурдната високоскоростна магистрала и никога да не спираме да искаме още и още, докато накрая пукнем. А истината винаги е била в отклоненията, в малкото място, където за секунда ще спреш и ще оцениш, че си жив, дишаш и се чувстваш добре.

Ценното на този филм е, че с великолепните си идея и кадри е успял да улови духа на едно място, което за доста хора е точно това слизане- простичкия планински рай, където нямаш телевизор в стаята и дори отделен санитарен възел, но усещането , че в момента не искаш да си другаде, идва отвътре.

Нещо повече – филмът е уловил и характера на двама души, които изобщо не се чувстват длъжни дори за секунда да се качват на скапаната магистрала, а аз винаги ще съм на мнението, че това са хората, които си струват най-много. И добре че са там, за да осигуряват на по-обикновените от нас периодично прекрасно слизане и поне малко да ни заразяват с усещането да бъдеш „на място”.  

ПС –Хижата се казва „Иван Вазов”, намира се във Великата рилска пустиня, на два-три часа пеш от Езерата. Работи целогодишно и е далеч от всякакви пътища, планински застроявания и шум. Според много хора е едно от малкото останали места, където ще получите „хижарско изживяване”, предвид хотелската същност на по-голямата част от планинските домове.     
#хижа #Иван #Вазов #документален #Венци #Ради #хижари #хижар #Рила #филм #спокойствие #стоил #димитров #2014 #beardfrost #winter #зима #документален #игрално #кино #documentary #short #live #action

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ДОМА фест с. Долна Малина
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018