08.7 20:30ч
Пловдив
director  
music / mastering by  
director of photography  
text by  

държава    България       година    2019      времетраене    3мин
жанр    Философски       технология    Музика      тема    Цинизъм Конфликт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Константин Мравов
публикувано на 5 Март 2019
Д а започнем от края на видеото - Ицо Хазарта със сигурност е сред грандмастърите в българския рап. Това може и да се подразбира, но, поне за мен, идеята на това парче, а и видеото към него, е да го припомни. Вече 20 години пичът говори ежедневни истини с разпознаваем брутално як стил и е дотолкова добър, че не ти пука за рекламите на разтворимо кафе в текстовете, клиповете и имената на песните.

Ицо със сигурност има право да се подиграва на Венци Венц, Криско (примерно) и който конкретен рапър или певец ви се привижда в клипа или текста. Нещата му ще продължават да се слушат от различни поколения, докато единственото популярно парче на Криско е последното изкарано към дадения момент.  

Има обаче нещо друго - тия пошли пичове не са много трудни мишени, предвид това, че до голяма степен са кофти имитации на самия Ицо и Ъпсурт. Доколкото до този момент Хазарта не се занимаваше с дисове, бих се зарадвал да се върне към по-смислени социални критики, а не с такива към безинтересни клоуни. Това е лична интерпретация, а "Браво" си остава супер песен. 
А съществена част от това "супер" е поредният велик клип на Валери Милев. Ако Хазарта е грандмастър в рапа, то същото е Милев в музикалните си видеа.

Милев има своя дял снимане на полуголи певици и танцьорки, с простата идея да направи нещо "секси".  Видеото на "Браво" обаче е поредната му колаборация с Ъпсурт, която е нещо повече. Предишните са добре известни - "50 лева разходи", "Кради Кради", "Бела Жига", "Хип-Хоп" (one shot-a на Хазарта), "Ослушай се" - все парчета, които не можем да си представим без клипа им. 

В тях се сбъдват мечти. "Червените" генерали най-накрая умират от всичкото ядене и пиене в един от ония соцдворци-резиденции. Виждаме груба насилствена разправа с ченгетата, поповете, политиците и мутрите на Прехода, докато ония си броят несметните пари или ти искат подкуп. Виждаме гротескно окарикатуряване на всякакви видове простотия,  което едновременно е направено с огромен размах и понякога умишлено изглежда евтино.

Преди тези на Ъпсурт може би се сещате за негови клипове като "Ще избягам ли от теб" на Каризма. Освен някаква тъпа "скандалност", която много се ценеше по онова време, появата на Бойко Борисов, младата Мария Игнатова и всичко останало, което ще впечатли баба ви, видеото изпълнява основната си цел да пресъздаде стряскащото зло, което поврежда всеки следващ, който го преживява. 

Мозъкът на Милев визуализира и клиповете на Бичето, които са като Костурица на кофти хероин. Сериозно влиянието и на Робърт Родригес, което сякаш е по-видимо в новите му клипове, като "Бела Жига" или сега в "Браво", където развива стила си - грозно детайлни близки планове, гримове, евтино-изглеждащи CGI каскади. Все едно гледаш Grindhouse на Тарантино и Родригес, но в някакъв български "ъпсуртен" контекст, който прави от всичко това нещо повече от имитация. В тоя смисъл сигурно не е случаен и реверанса към "Kill Bill" в "Браво". 

Радващо е, че Валери Милев трябва да пресъздава именно настроенията на Ъпсурт и може да ни е много яд, че не е снимал клип на "Колега". 

Извън музикалните видеа в един момент човекът се възползва от развитието на България като дестинация за евтини снимки и започна да прави американски хоръри, което винаги е искал. Май най-известният му такъв филм е "Погрешен завой 6". В момента реализира проект за сериал със самия Дани Трехо, в който след някакъв комично зъл експеримент малкото останали хора трябва да избият завладявалата ги раса - смесица между човек и прасе. Неща без особени художествени претенции, каквито самият режисьор сигурно няма и към музикалните си клипове, въпреки че буквално са ужасно добри.  Пред 15-тина години споменава, че иска да направи филм за 90-те, озвучен само с поп-фолк.

Пожелавам си някой ден да стане, а през това време да не спира да прави велики клипове за Ъпсурт. Също си пожелавам и други талантливи хора, които снимат рап и други видеа, да бачкат с неговия размах и въображение (без да е нужно да го имитират, каквито примери също има). Браво на него и Ицо Хазарта. 
#ъпсурт #абсурд #рап #rap #hip #hop #хип #хоп #ицо #хазарта #ico #hazarta #conflict #конфликт #battle #битка #война #war #stage #сцена #facing #the #sun # #криско #сто #кила #krisko #sto #kila #geri #nikol #гери #никол #бат #венци #darkstep #bat #vency #браво #bravo

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018