27.9 20:30ч
Ѕлагоевград
director  
music / mastering by  
director of photography  
text by  

държава    Ѕългари€       година    2019      времетраене    3мин
жанр    ‘илософски       технологи€    ћузика      тема    ÷инизъм  онфликт
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 5 ћарт 2019
ƒ а започнем от кра€ на видеото - »цо ’азарта със сигурност е сред грандмастърите в български€ рап. “ова може и да се подразбира, но, поне за мен, иде€та на това парче, а и видеото към него, е да го припомни. ¬ече 20 години пичът говори ежедневни истини с разпознаваем брутално €к стил и е дотолкова добър, че не ти пука за рекламите на разтворимо кафе в текстовете, клиповете и имената на песните.

»цо със сигурност има право да се подиграва на ¬енци ¬енц,  риско (примерно) и който конкретен рапър или певец ви се привижда в клипа или текста. Ќещата му ще продължават да се слушат от различни поколени€, докато единственото попул€рно парче на  риско е последното изкарано към дадени€ момент.  

»ма обаче нещо друго - ти€ пошли пичове не са много трудни мишени, предвид това, че до гол€ма степен са кофти имитации на сами€ »цо и Џпсурт. ƒоколкото до този момент ’азарта не се занимаваше с дисове, бих се зарадвал да се върне към по-смислени социални критики, а не с такива към безинтересни клоуни. “ова е лична интерпретаци€, а "Ѕраво" си остава супер песен. 
ј съществена част от това "супер" е поредни€т велик клип на ¬алери ћилев. јко ’азарта е грандмастър в рапа, то същото е ћилев в музикалните си видеа.

ћилев има сво€ д€л снимане на полуголи певици и танцьорки, с простата иде€ да направи нещо "секси".  ¬идеото на "Ѕраво" обаче е поредната му колабораци€ с Џпсурт, ко€то е нещо повече. ѕредишните са добре известни - "50 лева разходи", " ради  ради", "Ѕела ∆ига", "’ип-’оп" (one shot-a на ’азарта), "ќслушай се" - все парчета, които не можем да си представим без клипа им. 

¬ т€х се сбъдват мечти. "„ервените" генерали най-накра€ умират от всичкото €дене и пиене в един от они€ соцдворци-резиденции. ¬иждаме груба насилствена разправа с ченгетата, поповете, политиците и мутрите на ѕрехода, докато они€ си бро€т несметните пари или ти искат подкуп. ¬иждаме гротескно окарикатур€ване на вс€какви видове простоти€,  което едновременно е направено с огромен размах и пон€кога умишлено изглежда евтино.

ѕреди тези на Џпсурт може би се сещате за негови клипове като "ўе изб€гам ли от теб" на  аризма. ќсвен н€каква тъпа "скандалност", ко€то много се ценеше по онова време, по€вата на Ѕойко Ѕорисов, младата ћари€ »гнатова и всичко останало, което ще впечатли баба ви, видеото изпълн€ва основната си цел да пресъздаде стр€скащото зло, което поврежда всеки следващ, който го прежив€ва. 

ћозъкът на ћилев визуализира и клиповете на Ѕичето, които са като  остурица на кофти хероин. —ериозно вли€нието и на –обърт –одригес, което с€каш е по-видимо в новите му клипове, като "Ѕела ∆ига" или сега в "Ѕраво", където развива стила си - грозно детайлни близки планове, гримове, евтино-изглеждащи CGI каскади. ¬се едно гледаш Grindhouse на “арантино и –одригес, но в н€какъв български "ъпсуртен" контекст, който прави от всичко това нещо повече от имитаци€. ¬ то€ смисъл сигурно не е случаен и реверанса към "Kill Bill" в "Ѕраво". 

–адващо е, че ¬алери ћилев тр€бва да пресъздава именно настроени€та на Џпсурт и може да ни е много €д, че не е снимал клип на " олега". 

»звън музикалните видеа в един момент човекът се възползва от развитието на Ѕългари€ като дестинаци€ за евтини снимки и започна да прави американски хоръри, което винаги е искал. ћай най-известни€т му такъв филм е "ѕогрешен завой 6". ¬ момента реализира проект за сериал със сами€ ƒани “рехо, в който след н€какъв комично зъл експеримент малкото останали хора тр€бва да изби€т завлад€валата ги раса - смесица между човек и прасе. Ќеща без особени художествени претенции, каквито сами€т режисьор сигурно н€ма и към музикалните си клипове, въпреки че буквално са ужасно добри.  ѕред 15-тина години споменава, че иска да направи филм за 90-те, озвучен само с поп-фолк.

ѕожелавам си н€кой ден да стане, а през това време да не спира да прави велики клипове за Џпсурт. —ъщо си пожелавам и други талантливи хора, които снимат рап и други видеа, да бачкат с негови€ размах и въображение (без да е нужно да го имитират, каквито примери също има). Ѕраво на него и »цо ’азарта. 
#ъпсурт #абсурд #рап #rap #hip #hop #хип #хоп #ицо #хазарта #ico #hazarta #conflict #конфликт #battle #битка #война #war #stage #сцена #facing #the #sun # #криско #сто #кила #krisko #sto #kila #geri #nikol #гери #никол #бат #венци #darkstep #bat #vency #браво #bravo

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018