10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор  
продуцент  
 Ed Perkins
 Stateless media
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2015      времетраене    10мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема     осмос »зборът
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 27 ƒекември 2017
ѕ рез 2012 година холандецът Bas Lansdorp, oсновател на Mars one, об€в€ва публично проектът „ћарс едно”, цел€щ да изпрати първите човешки заселници на „ервената планета. ƒвеста хил€ди души от ц€л св€т се кандидатират, а три години по-късно от т€х са останали шестстотин и шейсет финалисти. If I Die on Mars ни показва трима от т€х – британски€т математик –айън, родената в »рак ƒина и ƒжеремиас от ћозамбик.
 
ќбединени около една иде€, за ко€то се предполага, че тр€бва да е велика, героите сподел€т готовността си да умрат в космоса – н€къде там, на 225 милиона километра от «ем€та. ƒа бъдат първите човеци там за т€х би било привилеги€ – в името на ко€то са готови да жертват всичко, което имат тук. ј то – изглежда – не е чак толкова много. –айън разказва за липсващи€ в живота му баща; за това, че никога не е бил интимен с друго човешко същество; ƒина – за миналото си в »рак, за това как там е била третирана като вещ и за това, че н€мала нужда от любов. ƒжеремиас, от друга страна, изглежда се радва на добра семейна среда, ала е разочарован от живота на «ем€та – войните, болестите и природните бедстви€ го карат да см€та, че най-доброто, което може да се направи е да „рестартираме човечеството”, да поставим ново начало.
 
ѕрекрасно: но – що е ново начало?[i] » кой точно ще го постав€? ’ора, които са деградирали до степен, че да твърд€т, че „н€мат нужда от любов”?  ак точно преместването на друга планета ще реши проблемите, които произтичат от структурата на обществото ни, които са вкоренени дълбоко в културата ни и които продължават да се възпроизвеждат в продължение на векове? “ози наивитет е с€каш основна черта в характера на всички поддръжници на самоцелни€ технически прогрес. Ѕез значение дали става въпрос за астро-мечтатели, трансхуманисти, интернет-ентусиасти или комбинации между изброените, всички те гледат на технологиите като на панаце€. “е могат да ви цитират числото ѕи до деветдесети€ знак след десетичната запета€; да изследват в детайли природни €влени€ и да решават свръхсложни уравнени€, но не и да решат въпроса на своето човешко съществуване.
 
Ќай-веро€тно при един задълбочен психологически анализ на тримата герои ще „изскочат” доста любопитни неща. ¬ сами€ край на филма ƒина твърди, че да умре на ћарс би било постижение. ѕротиворечието в думите ѝ ще остав€ на психоанализата и тук само ще се присъедин€ към изказаната секунди преди това констатаци€, че н€ма значение къде човек умира, а защо. —ледвайки същата логика – н€ма значение къде човечеството ще продължи да съществува, а как. Ќе е нужно да си Ќострадамус, за да направиш подобно прозрение. ѕон€кога е достатъчно да не в€рваш, че можеш да нахраниш душата си с цифри.
 
 
 
[i] ѕозвол€вам си да перифразирам велики€ √ео ћилев
#космос #ћарс #смърт #смелост #отчуждение #space #Mars #death #bravery #alienation #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev #Ivailo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018