22.11 19:00ч
—офи€
режисьор  
 Eli Shapiro
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2015      времетраене    9мин
жанр     омеди€ —атира       технологи€    »грално кино      тема    јбсурд  осмос
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ѕор€на “одорова
публикувано на 11 ƒекември 2017
I ke interviews God е кратка научно-фантастична сатира , ко€то остав€ €сно послание на аудитори€та: „овечеството върви към своето унищожение.

‘илмът е заснет със скромен бюджет, на една локаци€ и с малък брой актьори. ¬ него особено силна е иде€та. ј т€ се по€в€ва под формата на въпрос в главата на режисьора на филма Eli Shapiro:
јко можех да проведа разговор с Ѕог, какво щ€х да € попитам?

¬ имейл за shortoftheweek сценаристът и режисьор на филма разказва, че стилово е вдъхновен от драматични фентъзи комедии като ѕътеводител на галактически€ стопаджи€", ƒа бъдеш ƒжон ћалкович" и ранните филми на ”ди јлън.

Ќай-обикновени€т човек на зем€та има честта да вземе интервю от Ѕог.  ак изглежда най-обикновени€т човек на зем€та? Ќоси костюм и вратовръзка, работи нормална работа и не е удовлетворен от живота си.

¬ интервюто Ѕог, който изненадващо говори с женски глас, разкрива плана си да унищожи човечеството и да създаде нова, по-добра верси€. ≈, това вече не е гол€ма изненада. Ќай-обикновени€т човек на зем€та, въпреки че не изглежда особено щастлив, страшно се страхува от смъртта и започва опити да се спазари с Ѕог за отсрочка. “олкова, че той и идните н€колко поколени€ да живе€т – пример за разширена форма на егоизъм. Ike за пореден път показва колко е типичен.

“очно такава разширена форма на егоизъм е широко разпространена в съвремието. ќбществото наказва с порицание онези, които се интересуват единствено от собственото си благополучие. Ќо започнат ли да се интересуват от благополучието на още един човек – например романтичен партньор – те веднага преминават в категори€ „отдадени на другиго”. “ехни€т егоизъм реално се е разширил съвсем малко и те продължават да не изпитват обич и загриженост към останалата част от света.

–азширени€т егоизъм движи капитализма, а заедно с него – и разрушаването на планетата. ќтделните индивиди са загрижени за себе си и за ограничен кръг от близки хора, но не изпитват любов към човечеството и неговото бъдеще за т€х е без значение. “е не могат да се идентифицират с другите човешки същества, не могат да надхвърл€т границите на собствената си личност.

“ук идва поантата на филма, който за разлика от гол€ма част от модерното кино, би могъл да се разглежда като типична истори€, завършваща с поука. «аключението е, че н€ма нужда външна сила да се намеси и да унищожи живота на планетата, тъй като нейните обитатели достатъчно усърдно работ€т по въпроса и ако не промен€т посоката на „развитие” или на т.нар. „прогрес”, ги очаква сигурна гибел.

ј нейните обитатели сме ние. Ќие, не само аз и ти, който четеш този текст. Ќе само сегашните обитатели на зем€та. Ќе само децата и внуците ни, а ц€лото човечество, което е било, е и ще бъде. Ўансът да се родим и да живеем е изключителен. ƒостатъчно престъпление е всеки ден, който пропускаме да оценим и да използваме по най-добри€ начин. Ќо дори и да пропилеем собствените си животи като се превърнем в достойни съперници на Ike за титлата „най-обикновен човек”, нека поне направим всичко възможно, за да оставим услови€ за съществуване на живот и след нас.

“р€бва да спасим не планетата «ем€ – даже бих казала, че е абсурдно да мислим, че ние, едни миниатюрни объркани създани€, които пъпл€т по не€, можем да € спас€ваме. “р€бва да спасим живота на «ем€та.

«ащото «ем€та ще продължи да съществува със или без човешко присъствие. Ќие сме под въпрос.
#A #timid #insurance #clerk #named #Ike #is #our #only #hope #of #convincing #God #to #halt #the #impending #apocalypse #dialogue #with #god #humanity #civilization #message #wisdom #average #human #normal #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018