29.1 19:00ч
Севлиево
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
 Felix Massie
 Nexus Productions
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
www.felixmassie.co.uk
държава    Великобритания       година    2013      времетраене    10мин
жанр    Сатира       технология    Анимация      тема    Голямата картина Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Наталия Янева
публикувано на 15 Ноември 2015
И стория за любов, питон и още нещо или как да (не) накараме момиче да се влюби в нас за 10 минути по британски. Продуцентът и аниматор Felix Massie казва в интервю, че вплита личен опит в късометражния си шедьовър за това как споделил на едно момиче, че го харесва, но то „не го харесвало чак толкова много”. Така се появила и идеята за филма, който тежи от конотации и споделени истини.
 
Самото заглавие би могло да се тълкува по няколко начина. Най-естественият, разбира се, е, че във филма Кристофър доста си полетя на своето колело, докато се опитваше да прескача най-различни твари – по дължина. Всъщност, ако се вгледате, ще забележите, че именно докато извършва първия си скок и е във въздуха, се намесва гласът на разказвача, който съвсем на място оповестява очевидното: „In the air is Christopher Gray“. На второ място може да се каже, че Кристофър си летеше в облаците в любовта си към студенокръвната Стейси (сега ми хрумва, че питонът удушвач може да е търсена алюзия за самата Стейси, но да не стигаме чак толкова далеч). И последното, което ми идва като асоциация, е от английското „in the air” – че нещо е навсякъде, носи се, усеща се. Кристофър Грей е all over the place, така да се каже, и е спойката между наглед отделните истории за неговото увлечение и змията, която Бари купува на сина си, за да спечели неговата обич. Още по-сбъркани мозъци от моя могат да си намерят и повече връзки към заглавието, предполагам.
 
Във филма, който според мен е по-скоро меланхоличен, има и няколко интересни заигравки и от онзи прословут английски хумор, дето някои го улавят, а на други им минава покрай ушите и само им прави вятър. Много приятно метафорично двете дървета при срещата на Стейси и Кристофър бяха заели формата на сърце. Точно при тази среща беше и последният leap of faith (този път само образно казано) на Кристофър, опитващ да признае чувствата си, които никое количество лимонада не може да охлади. Още по-метафорично (обаче не и приятно) уж бившият приятел се изтърсва някъде из дърветата, разразява се буря и дървесното сърце се разбива.
 
Историята е доста добър опит да се покаже как хората правят неща, за които смятат, че са едва ли не ключ към някакво въображаемо щастие. Да, обаче Вселената си има собствени механизми и начини да извърти нещата както на нея ѝ е удобно. Неприятна дама е това Вселената в общи линии. Накрая не само нашият протагонист, но и Бари го разбира. Все пак на финала не витае чувство за безнадеждност, може би защото най-често дванадесетгодишните са обхванати от здравословна доза оптимизъм и се успокояват, че ако не са се запасили с приятелка, то поне са прескочили питон – по дължина.
#Великобритания #UK #2013 #Felix #Massie #любов #love #приятелство #friendship #изпитание #trial #разбито #сърце #broken #heart #Наталия #Янева #Nataliya #Yaneva

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018