РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
 Felix Massie
 Nexus Productions
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
www.felixmassie.co.uk

Великобритания     •     2013     •     10мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Сатира
технология
Анимация
теми
Голямата картина, Любов
автор
Наталия Янева
публикувано на 15 Ноември 2015
И стория за любов, питон и още нещо или как да (не) накараме момиче да се влюби в нас за 10 минути по британски. Продуцентът и аниматор Felix Massie казва в интервю, че вплита личен опит в късометражния си шедьовър за това как споделил на едно момиче, че го харесва, но то „не го харесвало чак толкова много”. Така се появила и идеята за филма, който тежи от конотации и споделени истини.
 
Самото заглавие би могло да се тълкува по няколко начина. Най-естественият, разбира се, е, че във филма Кристофър доста си полетя на своето колело, докато се опитваше да прескача най-различни твари – по дължина. Всъщност, ако се вгледате, ще забележите, че именно докато извършва първия си скок и е във въздуха, се намесва гласът на разказвача, който съвсем на място оповестява очевидното: „In the air is Christopher Gray“. На второ място може да се каже, че Кристофър си летеше в облаците в любовта си към студенокръвната Стейси (сега ми хрумва, че питонът удушвач може да е търсена алюзия за самата Стейси, но да не стигаме чак толкова далеч). И последното, което ми идва като асоциация, е от английското „in the air” – че нещо е навсякъде, носи се, усеща се. Кристофър Грей е all over the place, така да се каже, и е спойката между наглед отделните истории за неговото увлечение и змията, която Бари купува на сина си, за да спечели неговата обич. Още по-сбъркани мозъци от моя могат да си намерят и повече връзки към заглавието, предполагам.
 
Във филма, който според мен е по-скоро меланхоличен, има и няколко интересни заигравки и от онзи прословут английски хумор, дето някои го улавят, а на други им минава покрай ушите и само им прави вятър. Много приятно метафорично двете дървета при срещата на Стейси и Кристофър бяха заели формата на сърце. Точно при тази среща беше и последният leap of faith (този път само образно казано) на Кристофър, опитващ да признае чувствата си, които никое количество лимонада не може да охлади. Още по-метафорично (обаче не и приятно) уж бившият приятел се изтърсва някъде из дърветата, разразява се буря и дървесното сърце се разбива.
 
Историята е доста добър опит да се покаже как хората правят неща, за които смятат, че са едва ли не ключ към някакво въображаемо щастие. Да, обаче Вселената си има собствени механизми и начини да извърти нещата както на нея ѝ е удобно. Неприятна дама е това Вселената в общи линии. Накрая не само нашият протагонист, но и Бари го разбира. Все пак на финала не витае чувство за безнадеждност, може би защото най-често дванадесетгодишните са обхванати от здравословна доза оптимизъм и се успокояват, че ако не са се запасили с приятелка, то поне са прескочили питон – по дължина.
#Великобритания #UK #2013 #Felix #Massie #любов #love #приятелство #friendship #изпитание #trial #разбито #сърце #broken #heart #Наталия #Янева #Nataliya #Yaneva

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018