05.7 19:30ч
София
РЕЖИСЬОР, СЦЕНАРИСТ И ПРОДУЦЕНТ  
 Steve Cutts
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Великобритания     •     2011     •     2мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Черен хумор
технология
Анимация
теми
Голямата картина, Щастие
автор
Ивайло Дончев
публикувано на 3 Октомври 2015
П одбраната за саундтрак „Game of pricks” на американската инди рок банда „Guided by voices” ни казва, че „никога не можеш да бъдеш силен, можеш да си само свободен”. Макар да бих оспорил подобно твърдение, то е добра отправна точка към философията на Steve Cutts, изразена в кратката му анимация „In the fall”.

Свободата е централната тема в нея. Тя, на свой ред, граничи с въпроса за икономическата мотивация при избора на професия – нещо, на което като че не се обръща достатъчно внимание. Твърде често хората загърбват „страничните” си интереси, за да имат доходоносна работа. А всеки е най-ефективен когато се занимава с онова, което му е присърце. Тогава той ще бъде най-полезен за себе си и обществото. Пазарът на труда обаче има други цели, твърде често стоящи встрани или противоречащи на прогреса. За да съумеят да играят успешно по неговата свирка (а трябва да е тъкмо обратното), както и за да отговорят на нечии външни схващания за „престиж”, мнозина жертват интересите си и надяват корпоративния или друг хомот.

Разнообразието в живота приключва малко след навършването на пълнолетие – топката, колелото, играчките, костюмите на супергерои, каската на Дарт Вейдър, катеренето по дървета, гаджетата и спортът намират своя палач в лицето на онази част от вестника, озаглавена „Работа”. Те биват заменени от екран, бумащина и скука.

Скуката също може да бъде и е предмет на научен интерес (поне от страна на психологията). Тя е индикатор за нездравословен живот и престъпление спрямо собствената личност. Когато умрем ще скучаем цяла вечност. Ако греша – супер – но няма как да знаем със сигурност. Затова, ако още не сте скочили с парашут, яли броколи или плували с делфин, направете го. Ако животът ни може да бъде събран в рамките на няма и две минути анимация – вероятно имаме по-малко за губене, отколкото предполагаме. И още по-малко за разказване.

Ако единственото нещо, което променяте в ежедневието си са цвета и формата на вратовръзката – оглеждайте се за бананови кори и пеперуди. От друга страна – какво пък – може тъкмо смъртта да осмисли живота.
#Стив #Кътс #Steve #Cutts #Великобритания #Great #Britain #2011 #черен #хумор #dark #humour #анимация #animation #свобода #freedom #работа #job #Man #Wake #Up #Call #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Association
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2018