22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 MARK GUTTERIDGE
 BRITISH COUNCIL
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2009      времетраене    9мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    ѕредразсъдъци ќтчуждение
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 24 ёни 2013
I ntercom се възприема противоречиво сред критиците, защото н€кои го намират за гениален, други го намират за н€какси безцелен. јз клон€ към първото мнение. «ащо?! јми, защото това е филм за човешката природа, но не в принципен план, а в контекста на социалното градско съжителство. ќсвен това за мен като българин филмът е даже нещо повече, защото ако го съпостав€ с наши€ фолклор, в който панелките ни са редовна тема, всъщност доста интересни тези могат да се извлекат от филма.
 
ѕърво, това е блок н€къде там в «ападна ≈вропа. Ћичи си по чистотата, подредеността, бездарни€ критицизъм и лицата на хората – европеизмът направо лъха от т€х. ѕо същи€ начин, по който лъха и безличието. ¬секи си живее в негови€ си св€т и освен ако н€кой от съседите не вдига шум, то веро€тно ще забрав€т, че изобщо съществуват. » така до ден€, в който се нанас€ шумен младеж – иронично, раздразнението на всички се оказа обедин€ващи€т фактор, което само по себе си е кофти. ’ората тр€бва да се обедин€ват от позитивна, а не от негативна енерги€. ¬ъпреки това никой не смее да му го каже в очите, всеки гледа лошо, мърмори под нос, нервира се и си прави живота по-труден. ¬ Ѕългари€ не е много по-различно с тази разлика, че съседите н€мат никакъв проблем да дойдат, да задумкат по вратата ти и да ти развал€т ден€, което до известна степен ни изважда от графата „некомуникативни“.
 
 акво обаче се случва, когато въпросни€т младеж бива наръган брутално пред очите на цели€ блок, защото се е сетил да звънне на всички, секунди преди това?! јко първата дума, ко€то ви е дошла е безразличие – не. Ѕезразличието значи да си седнат по диваните обратно и да не им пука. “€хното е друго – безличие. “е гледат екрана нев€рващо и вътрешно веро€тно съчувстват на този младеж, но какво прав€т?! Ќищо. “олкова нищо, колкото прави сеирджи€та. Ѕезличие, празнота, страх, липса на смелост... «абел€захте ли обаче как го приемате вътрешно? Gutteridge много умело подминава индивидуалността на всеки, за да създаде усещането за общество в лицата на живущите в жилищни€ блок. “ова е силно!
 
—поменавал съм го и преди, че съм жив€л една година във ‘ранци€ и ми разказваха една истори€, в чи€то достоверност все още имам съмнени€, но съм склонен да пов€рвам, че е имало сходни случаи – в метрото на ѕариж е била изнасилена жена, докато във вагона е имало около 40 души и никой не се е намесил. ѕравели са се, че нищо не се случва... „увал съм го не от един и двама... ƒали е легенда или не, не зна€, над€вам се да е, но зад всичко това седи нещо друго, което е по-важно – склонността на хората да се изолират едни от други. Ѕурните времена на протести и интернет, в които живеем като че ли са противположност на това, но в глобален мащаб, това безразличие и безчувственост, което развиват хората се е превърнало в епидеми€. ƒостатъчно, че един човек да бъде намушкан толкова пъти пред очите на всички и никой да не направи нещо... докато неговата кръв бавно се стича по плочките, така както душите на всички там са изтекли много отдавна в небитието, защото са се срещали с гилотината.
#Intercom #MARK #GUTTERIDGE #2009 #¬еликобритани€ #uk #drama #live #action #драма #игрално #кино

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018