25.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТИ  
 MICHEL GONDRY
 MICHIKO YOSHITAKE & MASA SAWADA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Япония       година    2008      времетраене    38мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема    Отчуждение Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 14 Септември 2014
О ще една изненадващо оригинална визия от Япония, пречупваща изцяло представата ни при своеобразна интерпретация на личността в контекста на нейния принос за общото благо. На пръв поглед сюжетът е съвсем нормален и разкрива обикновена история, в която на преден план са проблематизирани отношенията на млада двойка в тяхното поетапно охлаждане. Тук обаче се обръщаме към тезата на Славой Жижек, че в малко случаи краят или завършекът – било на опера, било на музикално произведение или в случая на къс филм - важи и служи реално за край. При Interior Design това условие обаче е изпълнено, защото именно в края се крепи и основната идея, заложена в сюжета, като по този начин той разкрива едно ново гледище за смисъла на човека и психически заложената му нагласа с насока към служба на нещо външно, което естествено да удовлетвори непосредствено вътрешните му терзания.
 
Филмът на Michel Gondry Interior Design е първият сегмент от трилогията Tokyo!. Той започва с кадри от дъждовития Токио, където млада двойка попада в задръстване. Акира и Хироко се местят в столицата, където отсядат при своя приятелка (Акеми), докато намерят апартамент, в който да заживеят. С развитието на сюжета малко по малко се забелязва и захладняване в отношенията между двамата.
Акира е млад мъж, режисьор, изпълнен с ентусиазъм и намира във всяка една ситуация начин да я преобрази в имагинерен сюжет. Подобни препратки спомагат за трансформацията на присъщия за японското кино реализъм и неговото плавно и непосредствено възприемане от страна на зрителя. С отличителен черен хумор още в началото мъжът изменя ситуацията, в която се намират, измисляйки апокалиптична история, в която дъждът е причина за милиони смъртни случаи, а всички оцелели са мутирали в амфибиоподобни чудовища. По-късно, преминавайки покрай няколко сгради, на базата на видяното, той сътворява история за духове, излизащи от процепа между сградите и плашещи хората в града. Хироко на своя страна е лишена от амбиции, не намира полза от нищо, вижда в своето съществуване единствено несъстоятелност, която задълбава душевната й празнота. Една сутрин тя се събужда и в отражението на сянката си вижда празнина.
 
Емоционалният стрес и липсата на амбиция резултират във визуализирането на дупката в корема й. Изплашена от случващото, се жената се лута в многолюдния Токио, като постепенно забелязва как крайниците й се трансформират. Следва кадър, показващ дървен стол на улицата, върху който е палтото на Хироко – тя вече се е преобразила напълно. Млад мъж, музикант, вижда стола и го носи в къщата си, в момента, в който той излиза от апартамента, Хироко отново придобива своята човешка форма. В изражението на младата жена за първи път се прокрадва щастието, в последните кадри тя пише писмо до Акира, в което отбелязва, че за първи път се чувства толкова полезна.
 
И оттук оригиналната идея – доброволното опредметяване на човека. Възможно ли е една личност да се чувства стойностна единствено в полза на друга? За Хироко отговорът е едностранно „Да”. В контекста на нейното съществуване като човек, тя не намира никакъв принос, никакъв смисъл. В контекста на нейното съществуване като стол, обаче, тя мисли себе си полезна, от което резултира и щастието й. Interior Design е болезнена метафора - стремежът на човека да служи, го превръща в стол...
#Интериорен #дизайн #Interior #Design #Мишел #Гондри #Michel #Gondry #Мичико #Йошитаке #Michiko #Yoshitake #Маса #Савада #Masa #Sawada #Япония #Japan #Късометражно #кино #Short #film #Токио! #Tokyo! #tokyo #токио #япония #japan #japanese #filosophy #live #action #философия #игрално #кино #източно #кино #източна #култура

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ДОМА фест с. Долна Малина
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018