17.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 2 ƒекември 2014
¬ ече 2 години ћитко разработва концепци€та, персонажите и стила, като по път€ събира около себе си екип от млади и талантливи професионалисти в сферата на анимаци€та, както от Ѕългари€, така и от чужбина. √лавен дизайнер на персонажите става —ветла –адивоева – име, което познаваме като българката, работеща в ƒисни по хитове като “Frozen” и предсто€щото заглавие “Big Hero 6”. ¬ отбора играе и Emilie  Timmermans, в чието портфолио ще открием Cartoon Network – т€ пък е главен аниматор.

¬същност наборът на високо отвърдили се на международната анимационна сцена имена има двойна цел и “«латната €бълка” е един проект с кауза. »де€та е да се събере екип от български дизайнери и аниматори, които ще имат възможността да бъдат допълнително обучени и ръководени от въпросните професионалисти, така че да повишат собствените си умени€, опит и портфолио.

≈то защо преди по-малко от месец, ћитко решава че е настъпило времето да об€ви проекта, да покаже на публиката над какво се работи и да отвори вратите на “«латната €бълка” за дизайнери и аниматори, които биха желали да вземат участие.

ѕилотни€т епизод на сериала - „ѕесента на чановете“ - ще можете да гледате за пръв път на сцената на  инематограф LIVE. ¬ момента сериалът е в пре-продукци€, но докато чакаме с нетърпение да видим красивата приказка на екран, се срещнахме с ћитко, за да ни разкаже повече за себе си и „«латната €бълка“.

 ога и как реши да се занимаваш с анимаци€?
ќще от много малък искам да се занимавам с анимаци€. —емейството ми много се местеше – преди да навърша 16 б€хме живели в над 12 града из ц€ла Ѕългари€. ѕокрай многото местене съм израстнал главно с анимационни филмчета и книги. ћисл€, че от там ми е и влечението към фолклора – като много малък съм жив€л доста из –одопите.

ѕо-късно се по€виха и компютърните игри и окончателно се насочих към анимаци€та, първо 3D, а после и рисувана. ¬ гимнази€та си намерих работа в едно студио за игри тук и така започна професионалното ми развитие в сферата на анимаци€та...на мен обаче ми се правеха филми.

»сках и аз да мога да изграждам цели светове и да разказвам неверо€тни истории за готини герои и приключени€...така че след време други хора да пораснат с т€х.

?ј защо реши да заминеш да учиш в јнгли€? Ќа какво те научиха годините в Westminster University?
 «а јнгли€ заминах защото исках да получа добро и приложимо образование. —ферата на анимаци€та е изключително динамична и посто€нно има нововъдени€ в технологи€та и дизайна. ќтделно, че в Ћондон има стотици студиа и всеки месец се отвар€т и затвар€т нови.
 
”ниверситета ме научи на страшно много неща, но може би най-важното беше да работ€ здраво, защото никой н€ма да ти налее в главата знанието за това, което искаш да правиш. ¬торото най-важно нещо беше, че университета ме научи да борав€ адекватно с информаци€. Ќикой не очакваше от нас да зубрим цели учебници, а ни караха сами да търсим, провер€ваме, подбираме и представ€ме информаци€, като се изискваше както количество, така и качество и актуалност.  “ова и до ден днешен ми е страшно полезно, защото е приложимо независимо какво правиш, а и в тази сфера човек тр€бва посто€нно да се учи, защото иначе изостава. 

∆аждата за знание, плюс необ€тни€т интернет и добрите преподаватели ми дадоха страшно много за тези години там. Ќа всичкото отгоре, малко преди да завърша усп€х да сбъдна една сво€ мечта – започнах работа в Cartoon Network Studios Europe. “ова разбира се н€маше да е възможно ако не б€х заминал за Ћондон.

?ј сега по-важното - защо реши да се върнеш в Ѕългари€? 
—лед като н€колко пъти ми подновиха договора за Cartoon Network, в крайна сметка ангажимента ми за т€х приключи. »мах иде€ за анимационен сериал, базиран на българската митологи€ и фолклор, но имах нужда от време, за да разработ€ иде€та и реших че щом работ€ по такъв проект е логично да прав€ проучването „на терен“. Ќе се б€х връщал за повече от седмица в Ѕългари€ от години и реших, че ще е добра иде€ се прибера за малко.
 
 огато се върнах започнах да проучвам сферата на анимаци€та тук – какви студиа има, какви проекти се работ€т и тн. ќказа се, че студиата са малко и се занимават главно с реклами – големи проекти за анимационни филми тогава липсваха. ѕрофесионална анимаци€ почти не се прави и ми се стори изненадващо пусто. »нтересното обаче беше, че има страшно много талантливи хора, на които им се прави анимаци€ и които търс€т поле за из€ва. ѕовечето от т€х или работеха за големи чуждестранни студи€, които са отворили врати тук заради евтината работна ръка, или работ€т изц€ло за чужбина и само живе€т тук.

«апознах се и с много млади хора, на които страшно много им се учи и работи, но избора им е или да заминат навън или да се пренасочат към друга сфера, поради липсата на студиа и проекти. 

‘актът, че тук н€ма големи студиа, плюс наличието на много талантливи художници, които търс€т поле за из€ва, ме накара да остана и да искам да реализирам „«латната ябълка“ в Ѕългари€. ѕотенциала, който страната ни предлага откъм хора, локаци€ и материал за подобен проект е огромен.  акто каза един от членовете на екипа ни преди време, „като н€ма готини проекти, ние сами ще си ги направим“.

? ак се зароди иде€та за "«латната €бълка"?
јми, датата на първата бележка по проекта е 05.08.2012г. ? “огава вече съм бил н€колко месеца в Cartoon Network и първото нещо, което съм записал, е основната иде€ на сериала и това, което искам да бъде „поуката“ от него. ѕочти всичко освен тази основна иде€ се промени за тези 2 години, през които развивам и разработвам проекта.

ќще преди това винаги ми се е искало да разкажа положителен, българско ориентиран сюжет, като винаги съм се интересувал от фолклор и приказки. ¬сички коментираме колко богат е фолклора ни, но малко хора осъзнават колко Ѕќ√ј“ е наистина. ѕрез последните 2 години се сблъсках с едно истинско съкровище, което никой не използва и което е на път да се загуби. Ћегендите ни, носиите, музиката и обичаите ни са страшно красиви и много екзотични за останалата част от ≈вропа и света. ¬ъпреки това образа, който самите ние изграждаме и изнас€ме, като че ли се концетрира само върху отрицателните черти на манталитета ни. “ова винаги ме е дразнело и е една от причините да искам да реализирам „«латната ябълка“.

ќсновната иде€ на сериала е да разкаже една положителна, съвременна истори€, с ко€то всеки да може да се асоциира, независимо дали е българин или чужденец, но да € постави в екзотичната среда на нашата митологи€ и фолклор. —южета залага на положителните ни качества като народ. ¬ъпреки, че действието се развива във фантастичен св€т, героите ни са изправени пред доста съвременни проблеми.

ѕървите хора, пред които представих иде€та за сериала б€ха мой бивши колеги от Cartoon Network и реакци€та им беше много положителна. ќсобено силно реагираха на сюжета и на  укерите – разпитваха ме какво представл€ват тези костюми, от какво са правени, за какво служат... Ќикой от т€х не подозираше че имаме такива неща тук.
 
ѕовечето не б€ха чували почти нищо за Ѕългари€, или ако б€ха, не беше нещо особено хубаво. Ќо докато им разказвах за сериала, на всички им беше страшно любопитно и искаха да разберат още и още.
 
–аботата ти върху сериала сигурно те е срещнала с множество български легенди.  о€ ти е любимата?
“ова е много труден въпрос. ћоже би описанието на «мейовете ми е една от най-любимите, защото е доста неочаквано. ѕовечето хора като чу€т «мей си представ€т нашенски дракон, но те всъщност са доста различни. Ћюбимата ми верси€ е за това как от косите на «ме€ (да, те имат коси!) излизат мъглите и бурите, а когато се би€т помежду си, те вад€т гръмотевици от облаците около т€х и ги хвърл€т по опонента си. «атова когато е имало гръмотевична бур€ в миналото, хората са казвали, че «мейовете се би€т. јко такава гръмотевица падне на зем€та, т€ се превръща в специален камък. јко човек намери такъв камък и го занесе вкъщи, то домът му никога н€ма да бъде ударен от гръм.
 
»нтересно е също така, че «мейовете спокойно се разхождали сред хората и се мешали в техните дела, докато хората не открили пушката. “огава «мейовете се уплашили и се изпокрили в пещерите и планините. Ќамирам този сюжет за много интересен, защото, показва чрез една много хубава метафора как технологи€та е започнала да измества мистичността. ¬ъпреки това, и до ден днешен, ако човек види как се надигат мъглите в Ѕалкана е лесно да си спомни тези легенди и да разбере хората от едно време.

?— кое митологично същество от наши€ фолклор н€маш търпение да срещнеш чужденците?  ое ти е любимото?
 
«мейовете и кукерите са ми любими.  укерите са много важна част от сюжета на сериала и са много готини персонажи, които са страшно екзотични. ¬ „«латната €бълка“ кукерите насел€ват една точно определена планина, ко€то е пълна с опасни същества и духове. ¬секи град в тази планина има различен  вид кукери, които го паз€т. ¬секи „клан“ пък е разделен на н€колко различни класа, които специализират в борбата с различни същества. —амо Ѕабугерите, най-старите и най-старши кукери, могат да се би€т сами с вс€какви същества и да имат надежда за успех. —ъответно, те имат и най-€ките кукерски костюми и най-интересните чанове.
 
Ќ€мам търпение да покажем кукерската маги€ и неверо€тното разнообразие от костюми!

„ановете на  укерите също са магически и се прав€т по много специфичен и таен метод. «а т€х ще разкажем в пилотни€ епизод на сериала, които се казва „ѕесента на „ановете“ и ще е самосто€телен къс филм, разказващ как са се по€вили първите кукери и как са прогонили чумата от земите на хората.

?¬секи проект учи на нещо.  ое е най-важното нещо, на което те е научила работата над "«латната €бълка" до този момент?
ћисл€, че най-важното, на което ме научи е да приемам критиката по градивен начин, да не се отказвам и да не спирам да се ров€ и да се уча. ¬ момента, в които приема, че знам всичко, значи вече взимам грешно решение.
 
ѕроекта мина през страшно много развитие, докато стигне до този етап. —тилово и сюжетно минахме през много различни варианти и започвахме почти от нулата н€колко пъти, като запазвахме само интересните елементи от предната верси€. Ќо това си струваше, защото в момента съм много доволен от това, което сме постигнали с екипа. » въпреки това, мисл€, че може да стане още по-интересно! :)
 
ƒруги€т много важен урок е че тр€бва да изпитваме огромно уважение към фолклора и легендите ни. “ази почит към околната среда и страхопочитанието към природата, което присъства в т€х, ми изглеждат все по-актуални и важни. 
 
ƒо тук добре. ј сега накъде?
—ега сме на фаза късна пре-продукци€ за сериала. »маме разработен визуален стил, сценарии, персонажи. ÷€лостни€т сюжет е завършен, планирано e развитието на персонажите и ц€лостната структура на сериала.
 
¬ момента набираме публичност за проекта – имаме нужда максимално много хора да разберат, че се работи над такъв сериал и да ни подкреп€т. “ова ще ни помогне да съберем финансиране за завършване на работата по пре-продукци€та, както и за изработването на трейлър. ¬ зависимост от интереса към проекта и потенциалните инвеститори, след трейлъра ще направим crowdfunding кампани€ за събиране на средства за пилотни€т епизод на сериала, които ще е самосто€телен филм – „ѕесента на „ановете“. ѕремиерата му ще направим при вас - на сцената на  инематограф LIVE.
 
—лед пилотни€т филм предстои и реализаци€та на сами€т сериал – 24 епизода по 24 минути, които разказват за пътуването на ¬ихра и брат€та кукери ¬лад и Ѕран към златната €бълка. —ъщо така планираме да се €вим и на н€колко международни форума за анимационно кино в ≈вропа, на които има пазари за анимационни сериали.  ато ц€ло нещата са доста динамични – всичко зависи от това колко бързо ще успеем да намерим потенциални инвеститори и разпространители. »наче, скоро ще пуснем и видео канал, и блог секци€ на наши€ уебсайт, където хората ще могат да научат повече за процеса ни на работа и други интересни подробности. —ъщо така в момента планираме разрастване на екипа ни, като се оглеждаме за тукашни дизайнери, аниматори и допълнителни сценаристи.

“«латната €бълка” и персонажите й живе€т на www.goldenappleseries.com , където можете да видите и научите повече за т€х, както и да им оставите дарение. ќсвен това често се разхождат из Facebook страницата The Golden Apple, където можете да ги срещнете и поздравите с Like.
#Emilie # #Timmermans #cartoon #network #димитър #петров #2014 #интервю #dimitar #petrov #dimitur #petrov #animation #animacia #animation #director #анимационен #филм #анимаци€ #анимационен #режисьор #златната #€бълка #the #golden #apple #песента #на #чановете #pesenta #na #chanovete #самодиви #балкански #фолклор #балкани #балканска #култура #balkan #culture #balcans # #balcan #folklore #the #song #of #chans # #song #of #bells #elena #rapondzhieva #елена #рапонджиева #светла #радивоева #svetla #radivoeva

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018