06.8 20:30ч
София


гледай филмаревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 10 Февруари 2019
З ащо точно битка за облак?
От години имам образ в главата си... кадърът с два самолета летящи един към друг, облак по средата и сблъсъка им, който остава просто част от облака. Остатъкът от историята го нямаше, но си знаех, че това ще е велик завършек, затова тази картинка ми се загнезди в съзнанието за дълго време.

По-нататък, мислейки за какво е конфликта им, ми хрумна... защо да не е заради самия облак? Така, цялата история се заплете от тази единствена картина на сблъсъка, заедно с идеята за свят, в който хората водят тежки битки за облаци.

Какво е за теб късия разказ на история (storytelling)?
Това си е широко понятие… филми, книги, игри, комикси… Всъщност харесва ми да създавам изкуство, посредством най-различни методи и след това да ги смесвам, за да опознавам различни аспекти на различните форми на разказа.

Как стигна до реализацията на "The OceanMaker"? Как започна всичко?
Идеята да се хвана да го направя също дойде малко в един такъв "аха" момент. Първият ми филм"Pigeon: Impossible” отне близо 5 години и се кълнях тогава, че повече няма да го повторя. Знаех си, че имам нужда от малък екип от опитни артисти, и исках да сме всички на едно място на пълен работен ден, а не в някой гараж както повечето независими анимационни проекти. Със спестяванията си за друг филм, успях да сформирам екип, но не се и доближаваше до средствата, които щяха да са ми необходими ако това беше комерсиален проект. Бях по един друг проект в Ню Йорк и тогава осъзнах, че нито аз, нито другите аниматори бяха виждали слънцето от седмици. Това не беше дори заради дългите часове работа, но и заради това, че всички бяхме някак затиснати от небостъргачите.

Тогава ни хрумна да направи проекта извън града… някое екзотично място, където да си прекараме добре и да се наслаждаваме на работата. Установихме се в крайна сметка в Caye Caulker, което е малък остров, покрай бреговете на Белиз. Посланието (пич-ването на идеята), с което набрах екипа си беше просто: елате на екзотичен остров за няколко месеца и направете един страхотен филм!

Приключил ли е вече този проект? Какъв е успехът му? Как реагират хората? Усещате ли въздействието му?
Късият филм е завършен, но той е само началото на един цял нов свят, който създадохме и се развивам оттам-насетне. Реакцията към филма беше фантастичка. Всички искаха да видят повече. Сега трикът ще е да намерим по-голям дом, в който може този проект да продължи да расте.

Трябва ли кино индустрията да вземе по-насериозно идеята, че филмът трябва да въздейства позитивно? Въздействие, достатъчно да промени мисленето на човека в условия на масов консумеризъм?
Мисля, че всеки филм е различен. Някой са за забавление, други засягат сериозни проблеми и има също абсолютно конкретни филми, най-вече документални, които предизвикаха промяна у обществото. Но да изискваме всеки филм да изпълнява този стандарт е толкова лошо, колкото и да кажем, че филмите не трябва да носят послание в себе си. В този филм със сигурност им послание, но за нас беше по-интересно да го направи разведряващ и да се свърже емоционално с аудиторията.
  
Колко време отне създаването от до на "The OceanMaker"? Честно, филмът е впечатляващо добре направен. Визуалното въздействие, качеството на звука, усещанията, които създава и мощно послание...
Благодаря ви! Процеът от начало до край отне около година и половина, но по-голямата част от продукцията се случи на това пътуване до Белиз. Там бяхме 8 човека за около 7 седмици. След това се върнахме тук и в малките си бетонни кутиики го довършихме.

Какъв съвет би дал на всеки, който се захване да разкаже история?
Започнете да я разказвате в всякаква форма, която ви хрумне. Има тенденция открай време да задържаме нещата в главите си и в много случаи, хората повече мечтаят и по-малко извършват действия, за да си реализират мечтите. Напишете сценарий, или разкажете къса история, или каквото ви дойде… просто го правете реално и обикнете този процес..
  
Има ли някакъв първоначална пътека, която всеки аниматор трябва да извърви? Или за всеки творец тази пътека е индивидуално начинание? Питаме, защото в България имаме силна общност от млади и талантливи аниматори и силни студия, но и се оказва статистически, че е трудно да правим повече филми и да ги разпространяваме по-добре. Една причина за това е небалансираната икономическа среда тук, но си мислим, че проблемът е по-многопластов и търсим различни решения.
Анимацията е доста времеемък процес и скъп също така. Дори тук в САЩ е супер трудно да продуцираш филм и намирането на начаини за финансиране и разпространение често отнема повече време, отколкото създаването на самия филм. Колкото до късометражните филми, те не трябва да се възприемат като средство за изкарване на пари. Гледайте на тях като на изява за портфолиото ви и помнете, че един анимационен филм има страшно много аспекти... не е само визуален, но и историята, героите, звуците... правенето на къс филм е все още един от най-добрите начини да те разпознаят и наемат в студио, и ако искаш да създаваш собствен проект, ще трябва да си готов да го измислиш от-до.

Песимист ли си за бъдещето?
Умерен съм. Не го чувствам като да отиваме към апокалипсис, но нещата се променят бързо, и човечеството като цяло не е много адаптирано да възприема резки промени: природи, социални, икономически, технологични... Не се притеснявам за бедствие тип края на света, в която посока подвежда моят филм, но всеки, който твърди, че знае как ще стоят нещата след 10 години, нищо не знае всъщност, илюзорно е да сме уверени, че знаем.
  
Благодарим ти, че сподели преживяването с нас. Чувствай се свободен да кажеш нещо за край на разговора...
Благодаря, че оценихте филма и продължавайте да творите анимации!
#author #of #The #OceanMaker

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018