24.10 19:00ч
—офи€


гледай филмаревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 25 ќктомври 2014
  ой си ти?
Ќай-големи€т фен на ёнайтед в ћладост 2.

ј кой не си?
Ќе съм този, който повече хора мисл€т, че съм.

Ќо това, което хората със сигурност зна€т е, че си филмов режисьор. –азкажи ми повече как стигна до това амплоа. «ащо кино?
«начи в училище, като б€х 12 клас тр€бваше да правим проект по —в€т и Ћичност и всеки си измисл€ше нещо, с което да е полезен на училището. јз тогава имах камера, с ко€то въобще не знаех как се работи и реших да снимам "филм". Ќе си спомн€м какво казах на учителката, но т€ ме помоли да направ€ нещо като видео албум на цели€ випуск, интервюта, в които всеки казва по н€колко думи на другите за спомен.  ато иде€та беше да бъде излъчено пред учениците и всички учители, директорката и т.н. » тогава всъщност беше първи€т ми допир с "киното". ¬ крайна сметка не снимах нищо, от това, което се б€хме разбрали с учителите, а се събрахме с мойте при€тели и заснехме как би€т едно момче в тоалетната, как н€какви невръстни деца пушат, сложихме класическа музика, дозаснехме много дълги кадри с различни пликчета, които в€търа духа по улицата, защото тогава харесвахме јмерикански ѕрелести и иде€та малко се промени. —лед това финализирайки "видео албума за училище" реших да сложа надписи върху цели€ филм, в които се об€сн€ва как училището води младите хора до деградаци€ и смърт и вс€какви такива детински глупости и после като показахме филма учителите - всички б€ха много притеснени и шокирани. “ова ц€лото го разкавам, защото си спомн€м, че на фона на всички, които се б€ха отвратили от това, което б€х направил имаше една много интeлигентна учителка по Ћитература - √оспожа ‘илева, ко€то дойде при мен и ми каза, че много е харесала "филма" и ще следи в бъдеще какво ще прав€.
јз тогава мислех да й кажа, че н€мам намерение да прав€ нищо друго и че н€ма да има какво да следи, но лека по лека започнах да се замисл€м над думите й...т€ н€как си ме накара да се чувствам като автор, което е огромно признание за човек на 18 години...јз така си об€сн€вам откъде тръгнаха нещата...

“е са искали да направиш поредни€ филм, в който завършващите да казват едни и същи тертипни неща за училището, за готините моменти, за мечтите и усмивки, което създава едно утопи€. ј ти си показал реалността... —поред теб притеснението на учителите от какво е било? „е си създал нещо негативно в техните очи, или че разкриваш реалността, за ко€то те си затвар€т очите?

јз не знам дали т€хната реакци€ беше само негативна, те по-скоро се притесниха, че н€кой толкова директно казва много крайни неща. —ега като се замисл€, не съм сигурен, че вината тогава да се чувствам така е само на учителите. “е се съобраз€ват със системата, в ко€то работ€т и сред т€х има много кадърни и отговорни хора. ћен лично ме притесн€ват повече младите хора, които идват и тези, които в момента са на 10,15 години.

ƒоскоро и аз стъпвах на убеждението, че "младите са...". Ќо открай време започвам да се замисл€м, че новодошли€ човек на този св€т не е агресивен, не е гаден, не е долен. “ой е заготовка, ко€то семейството, средата, училището вече оформ€т. » ако формата не ни харесва, то май не е т€ виновна, а оформ€щите €. ¬ този ред на мисли следва да кажем "системата е...". Ќо как се промен€ системата?! “олкова поколени€ в Ѕългари€ говор€т за системата и какво се случва реално? ≈то, излезе един "Ѕотев е идиот" и виж какво се случи.
ѕроблемът според мен е, че когато хората н€мат пари за храна и ток, образованието и културата са последните неща, които ги интересуват. «а да прочетеш н€ко€ книга, тр€бва да отделиш време, за да гледаш филм също... това н€ма как да стане, когато ц€лото ти ежедневие е заето с мисълта за оцел€ването. ј за системата... системата се промен€ с кръв. Ќ€ма друг начин.

»мах удоволствието да гледам два твои филма. ¬лакове и ѕарафинени€т принц. ѕърви€т спечели ƒжеймисън, а втори€ специалната награда в —араево ако не се лъжа, Ѕалчик и «латна роза. “ова са сериозни признани€, поздравлени€ за които! ¬лакове, който ще излъчим този понеделник от 21ч в Studio 5 и в ср€да от 20ч в ѕетното на редовното ни LIVE издание, е социален филм.  акво те вдъхнови да го направиш?
„исто кинематографично ме вдъхновиха и продължават да ме вдъхнов€ват автори като Lance Hammer, Kelly Reichardt, –амин Ѕахрани и редица други. ј иначе намирам вдъхновение само в реалността и всички най-обикновени неща, които се случват на хората в ежедневието им.

–еалността не е ли доста по-цветна и разностранна. “ова е може би част от реалността, но и не може ц€лата да се обобщи с ¬лакове. “ова е по-скоро неореалност (много €ка парола, btw). »маш ли конкретна цел с този тип кино или се ограничава просто до това да вид€т хората? «ащото един  арбовски например години наред констатира гадната част от реалността и въпреки това нищо не се е променило до ден днешен. »ли пром€на има под формата на градаци€. Ѕедните са по-бедни, богатите са по-богати, а средната класа става бедна класа.
ѕроблема е, че реалността е различна за всички. ≈дни разбират бедността по един начин, други по съвсем различен и затова е много трудно нещата да се промен€т. јз като човек занимаващ се с кино мога само да показвам случващото се, а не директно да го промен€м. Ќе съм сигурен, че мога да предложа на хората решени€та, от които имат нужда за да се пребор€т с проблемите си, а и не искам. Ќо се чувствам длъжен да продължа да повтар€м, че нещо не е наред..че има нещо генерално сбъркано. јз всъщност съм сигурен, че хората могат сами да се справ€т с проблемите си, стига да ги осъзнават. ј това, че има бедни и богати... винаги е било така и не виждам как може да се промени. ¬ажното е да се ограничи до минимум бедността, това поне е нещо по-реалистично.

 ак ще изглежда Ѕългари€ през 2015 в контекста на последните събити€?
—поред мен ще изглежда както през 1999, 2 години след събити€та през януари 1997.

 акво мислиш за "Ѕотев е идиот"?
„исто като филм мисл€, че е стойностен, смел и стилистично издържан и не заслужава да става известен само заради този медиен скандал, който се вдигна. ћисл€, че хората тр€бва да се опитат да го гледат, като се абстрахират от всички глупости, които се изписаха. јз лично харесвам ’ристо Ѕотев и творчеството му и дори знам н€кои от стиховете му на изуст.. и докато гледах филма, нито за момент не останах с впечатление, че има за цел да оспори таланта и саможертвата му и значението му за българската истори€. Ќай-важното послание е на кра€, където пише Ѕотев ≈...“ой е Ѕ»Ћ, и винаги ще ЅЏƒ≈ нещо...а от нас зависи дали ще предадем на децата си правилно смисъла на това какъв е бил той и за какво се е борил...аз поне така го разбирам.

 акво ще кажеш на всички читатели?
ƒа четат повече јтанас ƒалчев,  ормак ћаккарти, ‘рансоа ћориак и Ќикос  азандзакис.
#павел #г #веснаков #павел #веснаков #интервю #парафинени€т #принц #влакове #trains #the #parafin #prince #pavel #vesnakov

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018