04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
 JACK MICHEL
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2014      времетраене    7мин
жанр    Трилър       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 28 Ноември 2014
К иното представлява прозорец към реалността, върху който можем да пресъздаваме реалистичен свят или убедително да интерпретираме действителност. И в двата случая имаме пълна свобода, целейки обаче зрителят да вярва в това, което вижда. Ако зрителят не вярва, не е кино.
 
Същевременно, киното е комплекс от много правила в различни измерения. Едни от тях - задължителни и непроменливи, други абстрактни.
 
От гледната точка на зрителя... Как може да бъдат предвидени възприятието на филма и личната призма, която може да пречупи филма по всевъзможни начини? Как може създателят на една реалност да бъде сигурен, че това, което е искал да каже, няма да бъде погрешно разбрано?
 
Това е киното. Идеята за кино е почти толкова абстрактна и ефирна, колкото и идеята за музика, която предоставя поле от необятни всевъзможности. Математически музиката е безкрайна, вероятно и киното е. Но също така киното е конкретно, точно, вижда се, чува се, осъзнава се, усеща се, такова каквото е? Образите са универсалния език на реалността. Построени правилно през щрихите на правилата, тези образи, заедно със звученето, съставляват една сложна материя, която наричаме филм.
 
Последните години (тъй като създаването на кино стана осезаемо по-достъпен процес) все повече хора, нямащи кино образование започнаха да разказват своите идеи. Оставяйки настрана всичко онова, спадащо в категорията „не кино“, определено се усеща разлика между филмите на завършили кино образование и незавършили такова.
 
Intrusion. Напоследък филмите, разказани визуално от първо лице станаха модерни. Яки са, защото макар невинаги да е типа кино, който ми се гледа, има нещо, което привлича и го прави различно. По-близо е до личния ми конакт с материята и пространството – става по-убедително, но и по-манипулативно. Това тезата на разказвача на филма ли е, тезата на героя през призмата на разказвача или тънко ни се внушава, че това е нашата собствена теза?
 
Не съм сигурен дали умишлено се търси ефект на дезориентация, или това е естествен ефект при снимането от гледната точка на субекта, но вероятно и вие забелязвате, че филмите от първо лице често предизвивкат повече напрежение, оставят повече въпроси относно реалността във филма, понякога дори ни пързалят леко с достоверността на видяното. Представете си сцена в гора, заснета от гледната точка на героя, който тича с фенер в ръка. Във всеки миг на екрана ще виждате толкова много сенки, силуети, движение и откъслечни обекти, че буквално всичко може да видите, дори да не е там, само защото сте в очакване. Intrusion не е гора, а по-лошо – къща, защото това стимулира и личните ви страхове от това някоя нощ да видите непознат силует в коридора ви. Дори да нямате този страх, достатъчно е да си представите за миг да сте в положението на героя. С други думи - въображението ви става по-активно и започва да обогатява и без това бедната на информация картина. Не забравяйте, че въображението ви е аспект на подсъзнанието, а там се крият най-дълбоките ви страхове.

Манипулацията на „субективната“ камера идва и от факта, че като зрители не сме привикнали към този тип кино и като че ли се доверяваме по-лесно. Момчето в Intrusion в крайна сметка жертва ли беше или похитител?
 
Когато се потопим в едно толкова напрегнато и изострящо вниманието ни преживяване, откриваме, че спазването или неспазването на  правилата и нормите в киното не го определят, а са всъщност част от изкуството да разкажете история. Филмът може да стане шедьовър именно защото не е спазено определено правило. Може да бъде запомнящ се, именно защото не е бил „нормален“ филм. И има ли значение, ако е успял да ви вкара в реалността си, в крайна сметка нали около това се върти всичко. Реалността е състояние на ума.
#intrusion #взлом #престъпник #убиец #убийство #престъпление #криминален #трилър #live #action #игрално #кино #Австралия #2014 #JACK #MICHEL #първо #лице #субективна #камера #subjective #camera

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
04 Февруари     София    19:15ч
    
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
Късо кино в кино G8 | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
7лв / 5лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

7лв / 5лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018