06.8 20:30ч
София
director & producer  
music by  
 Atanas Kutsev
 Pema Rinpoche
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България Непал       година    2016      времетраене    20мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Щастие Други реалности
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 26 Април 2020
П рез 2013 година Атанас Куцев пътува до Катманду като част от програмата „Европейска доброволческа служба”. По онова време той тъкмо е завършил ФЖМК и е на едва двайсет и три години. Щом се връща – организира фотоизложба, издава книга – „Между Нирвана и Самсара”, и събира заснетия видео материал в онова, което впоследствие нарича „Истинско щастие”.
 
Причината да избере това име за филма е неподправеното детско щастие, което го посреща в манастира край Катманду – такова, каквото досега не е виждал. Ала не то е темата на филма му. Тя е по-скоро „животът в едно училище за будистки монаси”. Щастието е фон, на който се развива действието и който младият режисьор хербаризира върху лентата: то е в крикета, играта на „Не се сърди, човече”, дребните лакомства и подскачането пред камерата на баткото-чужденец. Тяхната радост от това да ритат спукана топка на двора не може да се сравни с нищо тук, където връстниците на бъдещите монаси разполагат с всевъзможни притежания.
 
Това наблюдение на Атанас Куцев се разгръща в „Истинско щастие” не само на визуален език; за него ни разказва и Моника, негова приятелка и учител по английски език: децата там нямат играчки, липсва им дори понятие за пуканки и кино, но „поне са щастливи”. Някой би попитал: какво повече от това? И как нашите пуканки в огромни картонени чаши, филми за супергерои-отмъстители и въобще изкуствено насадени от рекламната индустрия желания ще променят живота на децата в Непал? Не минаваше ли пътят към сатори[i] през пълното освобождаване от желанията ни – пък били те и желания за по-добра материална база в училище, що останало за пуканки и DVD-та на Марвъл?
 
Изведнъж идваме ние, водени от човеколюбиви подбуди. Потресени сме от бедността, мизерията и лошите хигиенни условия. Опитваме се да подобрим качеството на живот на хора… които едновременно с това виждаме като по-щастливи от нас?! Искаме да подменим спуканата топка със здрава, без да си даваме сметка, че въпросът въобще не е в топката и състоянието ѝ, а в процеса на нейното ритане. Дали без да съзнаваме не се превръщаме в мисионери на вещоманията в един резерват на любовта към живота?
 
Ето как, документирайки на пръв поглед ежедневни проблеми, пред които е изправена една образователна институция в Непал, „Истинско щастие” ни оставя да се лутаме в лабиринт от въпроси. Непретенциозният студентски филм ни дава шах. Докарва ни до състояние, сходно на онова, в което неопитните адепти на будизма напразно търсят смисъла в коана[ii]. А, както е казал един човек, който няма много общо с будизма – „Не мисля, че изкуството трябва да дава отговори. Изкуството трябва да е въпросителна”[iii]. И така, можем ли да чуем звука от пляскането с една ръка?
 
 
 
[i] Достигането на просветление в дзен будизма.
[ii] Коан – история, задача от учител и ученик, диалог, които не могат да бъди разбрани със силата на разума.
[iii] Мерилин Менсън.
#Атанас #Куцев #Непал #Катманду #будизъм #манастир #училище #бедност #деца #ученици #учители #доброволчество #игра #щастие #радост #Ивайло #Дончев #Atanas #Kutsev #Nepal #Kathmandu #buddhism #monastery #school #poverty #kids #children #students #teachers #voluntary #work #games #play #happiness #joy #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018