10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор  
продуцент  
 Shiho Fukada
 Brian Storm
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    япони€ —јў       година    2014      времетраене    10мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема    ќцел€ване ўастие
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 15 јприл 2018
ƒ окументални€т филм на журналистката Ўихо ‘укада, Japan’s Disposable Workers: Net Café Refugees, ни показва япони€ такава, каквато малцина от нас € познават. ћоже би тъкмо защото фокусът не пада върху известни нам факти, каквито биха били ц€р€щите в страната от ƒалечни€ »зток колективен дух, дисциплинираност и иновативност, представените гледни точки са толкова ценни. ќсобено в контекста на 1. м€стото ни сред най-нещастните нации в ≈вропа; и 2. ефектите на съвременни€ начин на живот върху психиката и здравето на индивида, но за това по-надолу. Ќека първо обърнем внимание на малко факти, които не са поместени в лентата, а в disposableworkers.com, проект на ‘укада.
 
‘уми€ плаща 750 долара на месец за ста€та в интернет-кафето. “ова е по-малко отколкото би платил за наем на апартамент; чисто е, получава безплатна храна, напитки и възглавници.  абинката му е с площ от 2.14 кв. м. и е достатъчно гол€ма, че да може да спи без да сгъва колена. “ой изкарва по 2900 долара на месец и се нуждае от 13000 долара, за да се изнесе в апартамент. »зчислил е, че ще са му нужни между 2 и 5 години, за да събере толкова, тъй като не се знае колко време ще се задържи на насто€щата си месторабота и каква ще бъде следващата му. ѕрез 2007 г. 5400 души са живели в такива интернет кафета в япони€.
 
“адаюки е вземал 6400 долара на месец, но когато са го нарочили за уволнение са започнали да го понижават, докато накра€ е вземал 2550 и се е вид€л принуден да напусне сам.
 
ћного €понски компании преминават през промени от 90-те години насам, за да се адаптират към глобални€т състезателен дух в икономиката. “радиционната €понска корпоративна култура влиза в сериозен конфликт с новата реалност. ѕреди компаниите са разчитали на в€рността на служителите си, в зам€на на което са им давали сигурност доживот. —ъс срива на системата на доживотно наемане, хора като “адаюки започват да се питат дали има смисъл да продължават да са предани на работодател€ си, заплащайки за това със здравето или щастието си.
 
„Ќарастващи€т брой на временните работници за сметка на наетите на пълен/половин работен ден води до положението, при което едни са принудени да работ€т до смърт, а други н€мат достатъчно работа, че да оцеле€т”, казва ћарико јдачи, професор по икономика от женски€ университет в ќчанамизу.
 
¬сичко това за пореден път ме кара да си задам въпроса: доколко страните, които ни биват сочени като образцови, са действително такива? »ма ли средностатистически€т оплакващ се от всичко българин реална представа за живота там и ще ли се чувства по-добре в една япони€, ’оланди€ или —јў?
 
«а да си отговорим на горни€ въпрос тр€бва преди всичко да дефинираме какво значи човек да бъде „щастлив”. ƒа произвежда много? ƒа се счупва от бачкане? ƒа има покупателна способност? »змерва ли се щастието? ћоже ли да се постави знак за равенство между него и Ѕ¬ѕ-то на дадена страна?
 
‘уми€ и “адаюки са (били) заложници на една система, ко€то не постав€ човека в центъра, а го разглежда като инструмент за постигането на икономически цели. ¬ центъра на тази система е печалбата на малцина и в нейно име е оправдано дори робството – било то напарфюмирано, както е в япони€ и страните от западни€ св€т, или брутално – като в ƒубай, Ќигер или  онго. –азликата, колкото и да не ни се иска да го признаем, далеч не е толкова гол€ма.
#япони€ #бедност #работници #ежедневие #депреси€ #работа #робство #роб #роби #Japan #poverty #everyday #life #depression #work #job #slavery #slaves #slave

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018