режисьор  
продуцент  
 Shiho Fukada
 Brian Storm
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Япония САЩ       година    2014      времетраене    10мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Оцеляване Щастие
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 15 Април 2018
Д окументалният филм на журналистката Шихо Фукада, Japan’s Disposable Workers: Net Café Refugees, ни показва Япония такава, каквато малцина от нас я познават. Може би тъкмо защото фокусът не пада върху известни нам факти, каквито биха били цярящите в страната от Далечния Изток колективен дух, дисциплинираност и иновативност, представените гледни точки са толкова ценни. Особено в контекста на 1. мястото ни сред най-нещастните нации в Европа; и 2. ефектите на съвременния начин на живот върху психиката и здравето на индивида, но за това по-надолу. Нека първо обърнем внимание на малко факти, които не са поместени в лентата, а в disposableworkers.com, проект на Фукада.
 
Фумия плаща 750 долара на месец за стаята в интернет-кафето. Това е по-малко отколкото би платил за наем на апартамент; чисто е, получава безплатна храна, напитки и възглавници. Кабинката му е с площ от 2.14 кв. м. и е достатъчно голяма, че да може да спи без да сгъва колена. Той изкарва по 2900 долара на месец и се нуждае от 13000 долара, за да се изнесе в апартамент. Изчислил е, че ще са му нужни между 2 и 5 години, за да събере толкова, тъй като не се знае колко време ще се задържи на настоящата си месторабота и каква ще бъде следващата му. През 2007 г. 5400 души са живели в такива интернет кафета в Япония.
 
Тадаюки е вземал 6400 долара на месец, но когато са го нарочили за уволнение са започнали да го понижават, докато накрая е вземал 2550 и се е видял принуден да напусне сам.
 
Много японски компании преминават през промени от 90-те години насам, за да се адаптират към глобалният състезателен дух в икономиката. Традиционната японска корпоративна култура влиза в сериозен конфликт с новата реалност. Преди компаниите са разчитали на вярността на служителите си, в замяна на което са им давали сигурност доживот. Със срива на системата на доживотно наемане, хора като Тадаюки започват да се питат дали има смисъл да продължават да са предани на работодателя си, заплащайки за това със здравето или щастието си.
 
„Нарастващият брой на временните работници за сметка на наетите на пълен/половин работен ден води до положението, при което едни са принудени да работят до смърт, а други нямат достатъчно работа, че да оцелеят”, казва Марико Адачи, професор по икономика от женския университет в Очанамизу.
 
Всичко това за пореден път ме кара да си задам въпроса: доколко страните, които ни биват сочени като образцови, са действително такива? Има ли средностатистическият оплакващ се от всичко българин реална представа за живота там и ще ли се чувства по-добре в една Япония, Холандия или САЩ?
 
За да си отговорим на горния въпрос трябва преди всичко да дефинираме какво значи човек да бъде „щастлив”. Да произвежда много? Да се счупва от бачкане? Да има покупателна способност? Измерва ли се щастието? Може ли да се постави знак за равенство между него и БВП-то на дадена страна?
 
Фумия и Тадаюки са (били) заложници на една система, която не поставя човека в центъра, а го разглежда като инструмент за постигането на икономически цели. В центъра на тази система е печалбата на малцина и в нейно име е оправдано дори робството – било то напарфюмирано, както е в Япония и страните от западния свят, или брутално – като в Дубай, Нигер или Конго. Разликата, колкото и да не ни се иска да го признаем, далеч не е толкова голяма.
#Япония #бедност #работници #ежедневие #депресия #работа #робство #роб #роби #Japan #poverty #everyday #life #depression #work #job #slavery #slaves #slave

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018