РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 DAVID FROST
 AL JAZEERA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


САЩ     •     2010     •     24мин
жанр
Документален
технология
Мултимедия
теми
Голямата картина, Индивид-общество
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 31 Декември 2013
W ikiLeaks стана световно известен проект, но някакси бързо и неусетно медиите го изолираха от основните си информационни потоци и хората започнаха да позабравят за него. Знаят, че има някакъв сайт с тайни документи, но усещането, че това не ги засяга пряко, надделя и като че ли, просто свикнаха, че има такъв проект. Вярно е, че в България медиите са твърде заети с вътрешната ни политическа и икономическа криза, протестите, бедността и хората това ги вълнува повече, отколкото тайните разговори между Белия дом и Елисейския дворец. Макар и да изглежда, че на пръв поглед, медиите се опитват да заглушат WikiLeaks, все пак е отредено минималното им присъствие в новините. Случва се понякога медиите да отразят някои документ от Биволъ (българския сателит на WikiLeaks). Баланс все пак има, макар и множество разнопосочни сили да се опитват да дърпат чергата към тях. Може би това е и нещото, запазващо баланса.
 
Истината е, че света се промени много последните години и то до степен, в която нивото на предвидимост е паднало драстично. Никой не е сигурен как ще изглежда света след 1 година, или след 2 или след 10, защото скоростта, с която събитията се случват е огромна и постоянно нарастваща. Със сигурност WikiLeaks е една от основните точки концентрирана енергия, която катализира този процес. А именно промяната на света, бутайки сегашната система. WikiLeaks разбира се не може да бутне системата, защото тя сама по себе си няма в момента изградена алтернатива, а хората не биха допуснали да излязат от системата току така, защото при 7 милиарда души земно население, ще настъпи тотален хаос.
 
За да ме разберете, погледнете нещата от следния ъгъл. До вас има перфектно изчистено стъкло и вие не знаете за него, защото не го виждате. Не подозирайки за него, вие нямате проблем с него, до момента, в който то не ви притисне. В идеалния случай, то се допира до хората, които се опитват да вършат злини. В реалността обаче, то притиска всички, които не са в интерес на това стъкло (Системата). WikiLeaks пропука това стъкло. А дори и най-чистото стъкло ще стане видимо, ако се появи пукнатина на него.
 
Да стане явна тази система, е първата стъпка по дългия път на преборването й. Втората стъпка беше Edward Snowden, който ни показа всъщност голямата илюзия за анонимността в интернет. Анонимни сме помежду си, но не и за Системата. А това е лошо. Това означава, че света е прозрачен ама едностранно и хората, които са зад стъклото, могат да установят различни форми на масов контрол върху човечеството. Сетете се например коя е компанията, разполагаща с най-много информация (на практика всичката) за съдържанието в интернет, изкупуваща масово производители на роботи и достигаща до джоба на всеки човек. А скоро и до очилата му. Ако днес изглежда идеалистично в името на човешкия прогрес и технологиите, то утре дали ще е така?! Ами 2020?! Щастлив съм, че има хора като Assange и Snowden, които макар и някои да ги осъждат, защото уязвяват националната сигурност на някакви държави, то те поне са антисила на и без това огромната сила, която ни държи под контрол. Днес свободата е илюзия. Искам обаче за моите деца, един ден, тя да е истинска.
 
Затова и решихме да публикуваме това интервю на Al Jazeera. Не отговаря на общия ни профил за късометражно кино, но смятаме, че е достатъчно съдържателно, за да провокира мисли у вас по същия начин, по който и късото кино го прави. 
#julian #assange #джулиан #джулиян #асанж #австралия #australia #al #jazeera #ал #джазира #интервю #interview #wikileaks #уикилийкс #бивол #bivol #информация #information #multimedia #мултимедия #телевизия #television

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017