03.7 20:30ч
Пловдив
director & writer  
producers  
writer  

държава    САЩ       година    2015      времетраене    11мин
жанр    Сатира       технология    Игрално кино      тема    Свързаност Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 13 Януари 2019
А ко много силно си искал нещо, ако си се стремил, борил си се да го получиш, ако си смятал, че това е всичко, което ти е нужно и ще ти донесе пълнота, щастие и покой, ти си доволен когато го получиш. Радваш се, сияеш, еуфорично щастлив си. И ето че дните започват да се нижат един след друг и твоята мечта става все по-делнична, банална, позната. Започва да ти омръзва. Приисква ти се да изпиташ отново онази тръпка, еуфорията, победоносното завоюване на нещо ново и вълнуващо. Но вече имаш познатото - остаряло, загубило блясък и загадъчност, изтъркано и даже вече дразнещо, обаче все пак твое, удобно, уютно и сигурно.

Ежедневието е хладнокръвен и бавен убиец. Ако му позволиш, може да те лиши от живец, да изсмуче същността ти, да те оглозга и захвърли като непотребна огризка. И започваш да живееш като робот, отмятайки дните, отегчено и безрадостно.

Разбира се, днес всички знаем лекарството. Дигиталният свят е на един клик разстояние и предлага денонощно спасение за всеки. Там сме свързани с много хора, виждаме много места, научаваме много новости.  Там нещата са лъскави, нови, интересни и лесно дразнят въображението, разбуждат фантазиите, развихрят желанията. Бързо решаваме, че някъде там има нещо (или някой), което на мига би осмислило живота ни, би го направило интересен и вълнуващ.

Технологиите ни свързват. Те могат да ни помогнат да открием важни неща и да създадем интересни контакти. Но в дигиталния свят ние сме просто част от множеството безлики участници, някак губим характер, преставаме да имаме значение, размиваме се. Приличаме си, всички сме двойници. Защото живите хора, които са до нас, са онези, които ни правят значими и ни даряват с уникалност. С обичта си, тъкмо те създават лицата ни и ни придават характер. В някакъв смисъл нашето съществуване става действително заради хората, които ни познават и с които сме свързани емоционално. Сякаш сме само двоични кодове, които се нуждаят от огледалото на света си, за да са хора.
Реалният ни живот и връзките, които изграждаме в него са единствената ни истинска действителност. Другата не съществува. Но може би тъкмо благодарение на по-лесната си свързаност в интернет, можем да осъзнаем предимствата на това, което имаме, да си върнем свежият поглед към него, да си припомним колко важно е то за нас - това ни внушава филмът на Paul Trillo. Макар актьорската игра в него да не е особено добра - доста ме дразни тази пресиленост и прекаленост на реакциите - посланието е хубаво, а сюжетът - добре измислен и разгърнат.

Филмът е част от спонсорирана от Samsung поредица - Connected Series, в която различни режисьори разработват темата за връзката между човека и технологиите. Една връзка, която с всяка изминала година става все по-близка, все по-разностранна, а ние все повече зависим от нея и все повече я натоварваме със смисъл и значение за ежедневния ни живот - и за материалния, и за духовния...
#Paul #Trillo #Connected #Series #технологии #интернет #свързаност #уникалност #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018