08.7 20:30ч
Пловдив
director  
producers  
writer  

държава    България       година    2018      времетраене    8мин
жанр    Комедия Трилър       технология    Игрално кино      тема    Сюрреализъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 30 Април 2020
К окомпоти е приятно странна комбинация от неща, които на пръв поглед може да ви се сторят като компот с грозде, или като миш-маш, или нещо в тази група, но на втори поглед провокира танц от нееднозначни мисли в съзнанието ми. Това е от онези филми, които може и да не ви допаднат веднага, но като мине малко време – оценявате и разбирате, че си е заслужавало усилието.
„Къде са ми компотите бе, тъпо копеле?“

За един високообразован човек с градско самочувствие, такова начало е меко казано в контраст с по-нататъшната естетика на филма, която намирам за много блажена. Или по-точно, думата, която интуитивно ми идва е „friendly”. Изборът на Кристиан Негалов за главната роля пасва забележително добре на търсения ефект – добро, възпитано момче с мечти, което се оказва в челен сблъсък с тоталната си противоположност. Батката. Томи Михайлов може да не е популярен, може и въобще да не е актьор, но е блестящ батка в „Кокомпоти“.

Техническото изпълнение на филма като за екип без голям продуцент зад гърба си е направо изненадващо. Нищо не му липсва. Усеща се, че има нещо, което свързва тези хора отвъд камерата и може би за това тази история, макар и шантава, е плътна, изпълнена с детайли и усещания, които убедително ни увличат в тръпката да последваме героите в тяхната нелепа съдба.
Някои филми може да не са съвършени, но когато в тях се усеща вложена душа, то те постигат съвършенството в това да бъдат точно това, което са.

Това, което „Кокомпоти“ в крайна сметка е, е една комедия, с качествено напрежение, с деликатна щипка въображение, достатъчна да го постави точно в средата на границата между реализма и фентъзито. Кратко проучване в Google ме осветли по въпроса, че индийското орехче действително може да има психотропни ефекти, но е непопулярно като наркотик поради високата си токсичност. Точно тук ще отбележа още нещо:
Реалност под въздействието на вещества, пресъздадена през субективното възприятие на героя – това, в киното, винаги изисква проява на смело въображение.

Без да коментирам, ще оставя един въпрос отворен за размисъл – индийското орехче и ефектите му като метафора за нещо друго. Киното има противоречива, но и дълбока култура по отношение на наркотиците и не винаги те се разглеждат само от негативната им страна, но и като възможност за рязка промяна в гледната точка – възможност за отрезвяване.
Струва ми се обаче, че и това не е достатъчно, за да кажа, че вниквам напълно в Кокомпоти. Намирам и още един по-различен прочит за интригуващ: характеристики и особености на света на един предприемач.
Кокомпоти е яка идея за start up, чийто акции щяха да хвърчат до небето ако съществуваше сега по време на пандемията от Covid-19.

Каква ирония само, че светоусещането на този младеж Коко /изигран от Кристиан Негалов/, макар и надрусано, учудващо прилича на ежедневието на един млад предприемач и без да е надрусан. Един от ефектите е свръхчувствителност, която може да води едновременно до свръхинтуитивност и параноя. Две много различни усещания, които в крайна сметка могат да са полезни, но и могат да подлудят човек.

В един такъв контекст, „Батката“ отново стои много интересно – като добре познатия ни от нашата действителност антигерой, прост и агресивен, неспособен да бъде полезен, но дразнещо вреден за нормалния човек.
Дали такава интерпретация е спекулативна или не, оставям на вас да преценявате, но със сигурност „Кокомпоти“ не е повърхностен, доста различен е дори. С особеното си жанрово съчетание, със свежа, но и издържана кинематография, с невъздържания си, но автентичен език, Кокомпоти определено се отличава за времето си и е още един успешен бум в „избухването“, което българското късо кино претърпява последните години.
#Обикновена #доставка #на #компоти #се #превръща #в #едно #необикновено #приключение #за #доставчика #Коко, #който #се #сблъсква #с #запалени #фенове, #ядосани #батки #и #какво #ли #още #не! #Просто #един #странен #ден #или #причината #се #крие #в #партида #компоти #забъркана #от #изчезналият #му #асистент?

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018