режисьор  
 Любомир Печев
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


България     •     2015     •     24мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Драма
технология
Игрално кино
теми
Човечност, Смелост
автор
Кристина Христова
публикувано на 9 Май 2018
П оздравления, Вие преборихте вградения си филтър за блокиране на неприятни думи и отделихте внимание на един много силен български филм с не особено вдъхновяващо заглавие.
 
Кредит”. Още около 20-тата си година, повечето от нас развиват навика автоматично да запращат в папка СПАМ всеки продукт, съдържащ тази дума. Уморени от висене в офиси и обикаляне по институции, предпочитаме екшъни, комедии, хоръри, фентъзи, порно и всичко останало, което завлича умореното съзнание далече от проблемите.
 
А всъщност няма нищо по-ободряващо от искрените истории за прояви на твърд характер и мека добрина в ежедневни условия. За малкия готин герой, който дреме във всеки от нас, притиснат под униформата на делника. Филмът на Любомир Печев е точно такава история.
 
Първото, което забелязваме, е представянето на офисната атмосфера с хирургическа точност. Сякаш някой е взел голяма гъба и е попил подовете в сградите на пет банкови офиса, а след това щедро е изстискал събраното в лентата.
 
Началните минути оставят у зрителя усещане, че никой от персонажите не би могъл да му стане симпатичен. Грешка. Ритъмът на Кредит” не ни оставя да скучаем и скоро първоначалните представи, които сме изградили, се обръщат с главата надолу.
 
Ирмена Чичикова (в ролята на Лена) и Симеон Лютаков (Теодор) карат героите си да изглеждат и звучат по-истински дори от истинските хора, с които всеки ден се разминаваме по улиците.
 
Бягството на Лена от фалшивия уют на малкия корпоративен ад и решението, което взема, я превръщат в един от най-изпипаните положителни женски персонажи в съвременното ни късометражно кино, в което по традиция героите са пасивни и рядко вземат нещата толкова смело в свои ръце. Помагайки на Теодор, тя помага и на себе си в съзвучие със слогана на филма Ако аз изгоря, гориш и ти, изгарят и те".
 
Финалът е решен страхотно. Музикалният контраст между щастливия Теодор и приятния мъжки глас, който пее “It’s too late to start again”, изненадва и разбива втръсналото филмово клише на положителни отдъхващи си акорди в стила на Beautiful Day на U2 например. Интересен факт е, че кадрите от филма вдъхновяват песента на Миро Reverse и дори влизат в клипа ѝ.
 
И все пак, нека не забравяме, че изкуството си е изкуство, а получаването на кредит с огромни лихви в живота не е чак толкова положително събитие. Затова винаги четете малките букви, не теглете кредити за глупости и гледайте Кредит” сега.
#credit #money #consumerism #drama #кредит #пари #консумеризъм

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018