24.10 19:00ч
—офи€


ревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 20 ‘евруари 2014
одина след старта на LIVE издани€та ни и година и половина след старта на уебсайта ни, както и в следствие на изследвани€та, които правим, натрупахме достатъчно информаци€, опит и знани€ в областта на късото кино, разпространението му, механизмите чрез които се финансира, интересите на публиката, както online, така и на живо и трудностите, с които се сблъсква всеки току що завършил кино режисьор или продуцент. «а операторите, сценаристите и монтажистите може би е малко по-€сен път€, тъй като те стават все по-търсени, заради българските сериали и работа за т€х се намира. ќсвен това като ц€ло телевизионни€ ни сектор е силно развит спр€мо мащабите на пазара, съпоставено с други страни и това осигур€ва един значителен брой работни места. — това рекламни€ пазар също е по-широк. –аботата в тези две конкретни направлени€ най-често първата стъпка в кариерното развитие. «а съжаление в Ѕългари€ за много кинаджии е и последната стъпка, тъй като държавата не е особено активна по отношение развитието на кино индустри€та и с това възможностите за качествено развитие на завършващите студенти се ограничават.

ѕред един завършил режисьор в Ѕългари€ н€ма €сен път на развитие.  ласическата схема за финансиране с Ќ‘÷ е тежка, неоптимизирана за хората без опит и успеха от не€ е съмнителен. ќттам насетне остават само надеждите, че ще се намер€т частни инвеститори, които биха имали интерес даден филм да се реализира. »ма го и варианта да се снима без бюджет, което е препоръчително до един етап с цел трупане на опит. —лед този етап вече става проблематично, тъй като не осигур€ва прехраната на екипа. ќще една опци€ е рекламното позициониране в Ѕългари€, което добива все по-гол€ма попул€рност, но за един 24 годишен човек и предвид трудната комуникаци€ на обикновените хора с големите бизнеси, това е по-скоро игра на тото.

»стината е, че финансирането на къс филм (в мащабите до максимум 10 хил€ди лева) не е толкова трудна задача, стига да знаете как. ѕроблемът е, че за тези начини не се говори достатъчно по университетите, н€ма ги събрани на едно м€сто €сно и структурирано и откриването им отново става трудна задача.

«а тази цел ƒе€н Ѕарарев (режисьор на Ѕотев е идиот и «начителните други) направи подробно проучване за алтернативните (повечето чуждестранни) възможности за реализаци€та на един къс филм. »ма и стати€ в блога ни по тази тема >  Џ—»я“ ‘»Ћћ... ќ“ Џƒ≈ ƒј «јѕќ„Ќ≈ћ ѕ–≈ƒ» ƒј «јѕќ„Ќ≈ћ?

 иното освен теори€ е и много практика. «атова ние заложихме на модела 5мин говорене – 5мин филм. ѕо този начин освен обмен€йки опит и полезна информаци€, показваме красотата на късата кино форма. Ќие също сме студенти и добре познаваме ефекта от многочасовите скучни лекции. ј най-хубавото на тази формула е, че филмите освен развлекателни, на практика също ни учат на тънкости от киното. Ќеслучайно още в древни времена се е установила образователната форма в н€кои училища, комбинираща работата едновременно на учени и артисти от различни сфери на изкуството (най-вече художници и музиканти). „увствително по-гол€м процент от хората, излизащи от тези школи са били гении, отколкото иначе.

Ѕлагодарим и на янчо ћихайлов, създател на ћир, който също беше подготвил подробно темата за това кои филми става VIRAL в интернет и защо е важно един дебютант в киното да се възползва от тези безплатни възможности на 21ви век. ќб€сни също каква е зависимостта между социалните мрежи и какви са най-честите предпоставки за това един филм да се „разпространи вирусно“. ≈дна такава е например универсалността на иде€та във филма. јко филма е концентриран върху тежък социален проблем, характерен само за даден регион, шанса да стане viral е малък. Ќо ако филма представл€ва кратка хумористична ситуаци€, разбираема за всички хора, независимо от културата и националността им, то шанса да се сподел€ масово във facebook е доста по-гол€м. ќб€сни също защо е важно да има н€колко огнища, от които филма да се попул€ризира едновременно (примерно facebook, youtube, 2-3 новинарски сайта, н€кои специализиран сайт за кино, плакати с QR код директно към филма на 20на места).

 огато вид€хме, че значителна част от студентите си вод€т записки, се почувствахме удовлетворени от това, че вече не стоим само да коментираме филми, но и сме реално полезни на студентите.

 алин ƒимитров, един от основателите на  инематограф.BG закри семинара, извеждайки основните ни цели като фондаци€ в областта на късометражното кино и също така покани студентите да си комуникират с нас чрез facebook и e-mail с цел в дългосрочен план да им съдействаме в процеса по реализаци€та на късометражни филми, било то с информаци€, контакти, съвети, разпространение или финансова подкрепа.

“ехническата организаци€ на семинара беше малко импровизирана, използвайки домашна техника, но пък се получи – и добра картина и добър звук. Ѕлагодарим на янчо ћихайлов и ƒе€н Ѕарарев, които отделиха време, за да подготв€т и представ€т темите си, на »рина  итова, главен асистент, доктор в Kатедрата по театрално, телевизионно и филмово изкуство в ёгозападен университет "Ќеофит –илски", с чи€то подкрепа семинара стана възможен. —еминарът ще има продължение, датата ще бъде об€вена допълнително в сайта. «а хората, които <3 късото кино.
#семинар #благоевград #2014 #18 #февруари #18.02 #seminar #blagoevgrad #yuzu #ё«” #югозападен #университет #неофит #рилски #късометражно #кино #филми #short #films #cinema #€нчо #михайлов #yancho #mihailov #де€н #барарев #deyan #bararev #представ€не #презентаци€ #ирина #китова #irina #kitova #студенти #student

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018