ревю
име
e-mailавтор
Боряна Райчева
публикувано на 9 Март 2015
М одните къщи отдавна са разширили границите на своите възможности: днес тяхната дейност е свързана не просто с дизайн на дрехи, създаване на аромати и козметични средства. Вдъхновението витае навсякъде, създателите на изкуство понякога успяват да го уловят и да го въплътят в най-разнообразни форми. Едно от тези въплъщения е късометражното кино. Художници, работещи в съвсем различни сфери, се събират в името на една обща идея и за пореден път доказват със своите произведения, че модата –това е истинското съвременно изкуство. 

Връзката между късометражното кино и модата става все по-ярка и внушителна. Сливането между тези две сфери може да доведе  до една нова ниша, в която short филмите да се окажат печеливша индустрия.

Марката CHANEL се характеризира с борба за признание за стил, удобство и елегантност в образа на жената. Имиджът, който поддържа още от самото зараждане, изисква постоянна иновация, креативност и оригиналност. Модната къща CHANEL и самата Коко са изправени пред сериозна задача - доказване на своето величие.

Да се снима късометражен филм преди излизането на нова колекция се превръща в традиция за модните къщи, а кратката филмова форма позволява да се усети в дълбочина посланието, което носи дизайнерската линия. Клиентът получава възможност едновременно да се запознае по-подробно с колекцията, а в същото време и с историята на бранда.
 
На стогодишнината на френската модна къща Chanel, Карл Лагерфелд прави филм, наречен "Once upon a time" . Филмът разказва историята на Коко Шанел и първите и стъпки към славата и известността. Кийра Найтли е актрисата, която играе Коко Шанел, а снимките са направени на крайбрежния град Deauville, където през 1913 година отваря врати първият бутик. Музиката на филма е на Джакомо Пучини.

Една от първите в света на модата компании, която заснема кратък и запомнящ се филм, е FENDI. Филмът „История на водата“ (Histoire d'Eau) на Жак де Башер се превръща в олицетворение на любовта към пътешествия и към красотата. Главната героиня (Сузи Дайсън) е немска туристка, която посещава Рим. Тя се наслаждава на града, къпе се във фонтаните и води кореспонденция с майка си, на която разказва за своето приключение. Филмът е експликация на човешката свобода, а музиката по деликатен начин допълва действието и приканва зрителя да влезе в света на свободолюбивия Рим.

Редица представители на света на модата и киноиндустрията въплъщават съвместно своите идеи и това приятелство създава невероятни шедьоври.
 
Късометражният филм със зъглавие Le Donne Della Vucciria е заснет от палестинската актриса Хайам Абас. Този филм е изпълнен с невероятна магия и енергия. Действието ни пренася в Палермо, където в местна работилница под въздействието на лек бриз оживяват кукли манекени с рокли на Miu Miu и започва истински празник, изпълнен с музика и танци. Романтичната препратка към сюжета на Пинокио създава картина, близка до зрителя и го пренася в свят, в който творчеството прави чудеса. Музиката е неповторима и носи настроението на дизайнерската линия и внушава свобода, флирт и емоция.

Едно от най-забележителните проявления на fashion киното е филмът “Therapy” на Роман Полански за PRADA. В този филм по безупречен начин авторът успява да обедини в едно величието, красотата и съвършенството на сътвореното от моделиерите. И между другото този филм е представен на кинофестивала в Кан през 2012 година.

Главните герои на тази забавна кинолента са Хелена Картър и Бен Кингсли. Те разкриват страстта, която носи Prada, изтъквайки уникалността и индивидуалността, които са основни търсения в дизайнерското творчество на PRADA.  Една безупречна игра на цветове, текст и очарователния Бен Кингсли.
 
Италианският режисьор Лука Гуаданино и модна къща Salvatore Ferragamo ни въвличат в ураган от емоции и съдбовни срещи в късометражния филм Walking Stories. Движението е една от основните думи, които могат да ни разкрият идеята на марката и на самия сюжет на филма. Зрителят преживява едно емоционално пътуване, трансформация и развитие по пътя на опознаване на марката.. А и на самия себе си. Главна героиня е Кайя Скоделарио и разбира се, че тя е облечена в рокля на Salvatore Ferragamo. Поредният пример за очарователния микс от кино и мода.
Трудно може да се посочи друго поле, където красотата да е толкова разнолика. Хубави жени, хубави дрехи и много суета. Киното и модата винаги са били свързани, а късометражното кино е съвършена форма на реализация. Вероятно някой ще си каже... В България в момента няма много кино, нито много мода... Е, да! Но пък има широко поле за идеи и осъществяване на мечти. Така че... Дерзайте! 
#moda #fashion #advertising #designer #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018