25.4 19:30ч
Велико Търново


ревю
име
e-mailавтор
Боряна Райчева
публикувано на 9 Март 2015
М одните къщи отдавна са разширили границите на своите възможности: днес тяхната дейност е свързана не просто с дизайн на дрехи, създаване на аромати и козметични средства. Вдъхновението витае навсякъде, създателите на изкуство понякога успяват да го уловят и да го въплътят в най-разнообразни форми. Едно от тези въплъщения е късометражното кино. Художници, работещи в съвсем различни сфери, се събират в името на една обща идея и за пореден път доказват със своите произведения, че модата –това е истинското съвременно изкуство. 

Връзката между късометражното кино и модата става все по-ярка и внушителна. Сливането между тези две сфери може да доведе  до една нова ниша, в която short филмите да се окажат печеливша индустрия.

Марката CHANEL се характеризира с борба за признание за стил, удобство и елегантност в образа на жената. Имиджът, който поддържа още от самото зараждане, изисква постоянна иновация, креативност и оригиналност. Модната къща CHANEL и самата Коко са изправени пред сериозна задача - доказване на своето величие.

Да се снима късометражен филм преди излизането на нова колекция се превръща в традиция за модните къщи, а кратката филмова форма позволява да се усети в дълбочина посланието, което носи дизайнерската линия. Клиентът получава възможност едновременно да се запознае по-подробно с колекцията, а в същото време и с историята на бранда.
 
На стогодишнината на френската модна къща Chanel, Карл Лагерфелд прави филм, наречен "Once upon a time" . Филмът разказва историята на Коко Шанел и първите и стъпки към славата и известността. Кийра Найтли е актрисата, която играе Коко Шанел, а снимките са направени на крайбрежния град Deauville, където през 1913 година отваря врати първият бутик. Музиката на филма е на Джакомо Пучини.

Една от първите в света на модата компании, която заснема кратък и запомнящ се филм, е FENDI. Филмът „История на водата“ (Histoire d'Eau) на Жак де Башер се превръща в олицетворение на любовта към пътешествия и към красотата. Главната героиня (Сузи Дайсън) е немска туристка, която посещава Рим. Тя се наслаждава на града, къпе се във фонтаните и води кореспонденция с майка си, на която разказва за своето приключение. Филмът е експликация на човешката свобода, а музиката по деликатен начин допълва действието и приканва зрителя да влезе в света на свободолюбивия Рим.

Редица представители на света на модата и киноиндустрията въплъщават съвместно своите идеи и това приятелство създава невероятни шедьоври.
 
Късометражният филм със зъглавие Le Donne Della Vucciria е заснет от палестинската актриса Хайам Абас. Този филм е изпълнен с невероятна магия и енергия. Действието ни пренася в Палермо, където в местна работилница под въздействието на лек бриз оживяват кукли манекени с рокли на Miu Miu и започва истински празник, изпълнен с музика и танци. Романтичната препратка към сюжета на Пинокио създава картина, близка до зрителя и го пренася в свят, в който творчеството прави чудеса. Музиката е неповторима и носи настроението на дизайнерската линия и внушава свобода, флирт и емоция.

Едно от най-забележителните проявления на fashion киното е филмът “Therapy” на Роман Полански за PRADA. В този филм по безупречен начин авторът успява да обедини в едно величието, красотата и съвършенството на сътвореното от моделиерите. И между другото този филм е представен на кинофестивала в Кан през 2012 година.

Главните герои на тази забавна кинолента са Хелена Картър и Бен Кингсли. Те разкриват страстта, която носи Prada, изтъквайки уникалността и индивидуалността, които са основни търсения в дизайнерското творчество на PRADA.  Една безупречна игра на цветове, текст и очарователния Бен Кингсли.
 
Италианският режисьор Лука Гуаданино и модна къща Salvatore Ferragamo ни въвличат в ураган от емоции и съдбовни срещи в късометражния филм Walking Stories. Движението е една от основните думи, които могат да ни разкрият идеята на марката и на самия сюжет на филма. Зрителят преживява едно емоционално пътуване, трансформация и развитие по пътя на опознаване на марката.. А и на самия себе си. Главна героиня е Кайя Скоделарио и разбира се, че тя е облечена в рокля на Salvatore Ferragamo. Поредният пример за очарователния микс от кино и мода.
Трудно може да се посочи друго поле, където красотата да е толкова разнолика. Хубави жени, хубави дрехи и много суета. Киното и модата винаги са били свързани, а късометражното кино е съвършена форма на реализация. Вероятно някой ще си каже... В България в момента няма много кино, нито много мода... Е, да! Но пък има широко поле за идеи и осъществяване на мечти. Така че... Дерзайте! 
#moda #fashion #advertising #designer #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Долна Малина Фест Балкана
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
Fun Навън Трявна
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018