11.8 21:00ч
Трявна
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 ALEX PASTOR VALEJO
 IRENE PUIG SEDO
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Испания       година    2004      времетраене    11мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни



ревю
име
e-mail



автор
Елена Рапонджиева
публикувано на 17 Ноември 2013
Б ез съмнение един от най-впечатляващите късометражни филми, които съм гледала. La Ruta Natural перфектно илюстрира факта, че е важно не само каква история разказваш, но и как точно я разказваш.
 
Признавам, че първата минута бях малко объркана, но в момента, в който осъзнах, че пред мен се разиграва живот, разказан наобратно, в главата ми изникнаха две мисли.
 
1.    Бенджамин Бътън. Идеята за дете с мислите на възрастен вече сме я гледали.
2.    Този филм обаче е различен и малко... гениален!
 
Защото La Ruta Natural работи едновременно на две нива. Първо се заиграва с идеята, че точно преди смъртта живота на човек минава пред очите му като на лента. Кара ни веднага да си зададем въпросите: Какво се е случило? Кой е този човек? .... И също толкова бързо ни повежда в едно повествование, в което причината защо този човек лежи във ваната наистина не е толкова важна и бива изместена от едно цялостно преосмисляне на житейския път. Само че... наобратно.
 
Героят започва историята си от настоящия момент и разказвайки я в обратен ред, но с логиката на последователно развитие, прокарва директна връзка между смъртта и раждането като форми на преход и по този начин обособява живота като ...едно кратко появяване. Истината е, че вглъбени в ежедневието ние сме сколнни да не мислим за “голямата картинка” - за пътя, който сме извървели и за този, който ни предстои да извървим и в крайна сметка - какво правим с времето, което ни се полага. Е, La Ruta Natural е един различен поглед над “голямата картинка”.
 
Сцените са много добре подбрани и разказват историята на един много реалистичен живот – не-перфектен, белязан от трагедия, но все пак изпълнен с щастливи мигове. Актьорския състав няма достатъчно екранно време да изпъкне с нещо особено впечатляващо, но е достатъчно добре подбран, за да ни накара да им повярваме и да се потопим в този чужд живот.
 
Не само замисълът на филма е добър, но и осъществяването му заслужава адмирации. Всяко екранно действие, развиващо се с обратен ход има нужда от много добра координация и тук тя е отлично реализирана, а прехода между сцените е плавен и смислен.
 
Допълнително впечатлена съм от факта, че режисьорът Alex Pastor е толкова млад (набор 81-ва), а разказва филм с дълбочината и мъдростта на един значително по-дълъг житейски опит. Журито на Sundance също са били впечатлени от работата му, защото през 2006 филма прибира наградата за най-добър късометражен филм.
 
И така, на кратко казано – La Ruta Natural е филм, който препращам на приятели, защото тези 9 минути си струват споделянето.
#la #ruta #natural #spanish #short #film #shortfilm #sundance #winner #2006 #drama #life #reverse #the #natural #route #alex #pastor #valejo #късометражен #филм #късо #кино #драма #живот #разказан #наобратно #обратен #ред #драма

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mail



няма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018