14.12 19:30ч
—амоков
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 ALEX PASTOR VALEJO
 IRENE PUIG SEDO
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    »спани€       година    2004      времетраене    11мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 17 Ќоември 2013
Ѕ ез съмнение един от най-впечатл€ващите късометражни филми, които съм гледала. La Ruta Natural перфектно илюстрира факта, че е важно не само каква истори€ разказваш, но и как точно € разказваш.
 
ѕризнавам, че първата минута б€х малко объркана, но в момента, в който осъзнах, че пред мен се разиграва живот, разказан наобратно, в главата ми изникнаха две мисли.
 
1.    Ѕенджамин Ѕътън. »де€та за дете с мислите на възрастен вече сме € гледали.
2.    “ози филм обаче е различен и малко... гениален!
 
«ащото La Ruta Natural работи едновременно на две нива. ѕърво се заиграва с иде€та, че точно преди смъртта живота на човек минава пред очите му като на лента.  ара ни веднага да си зададем въпросите:  акво се е случило?  ой е този човек? .... » също толкова бързо ни повежда в едно повествование, в което причината защо този човек лежи във ваната наистина не е толкова важна и бива изместена от едно ц€лостно преосмисл€не на житейски€ път. —амо че... наобратно.
 
√еро€т започва истори€та си от насто€щи€ момент и разказвайки € в обратен ред, но с логиката на последователно развитие, прокарва директна връзка между смъртта и раждането като форми на преход и по този начин обособ€ва живота като ...едно кратко по€в€ване. »стината е, че вглъбени в ежедневието ние сме сколнни да не мислим за “гол€мата картинка” - за път€, който сме извървели и за този, който ни предстои да извървим и в крайна сметка - какво правим с времето, което ни се полага. ≈, La Ruta Natural е един различен поглед над “гол€мата картинка”.
 
—цените са много добре подбрани и разказват истори€та на един много реалистичен живот – не-перфектен, бел€зан от трагеди€, но все пак изпълнен с щастливи мигове. јктьорски€ състав н€ма достатъчно екранно време да изпъкне с нещо особено впечатл€ващо, но е достатъчно добре подбран, за да ни накара да им пов€рваме и да се потопим в този чужд живот.
 
Ќе само замисълът на филма е добър, но и осъществ€ването му заслужава адмирации. ¬с€ко екранно действие, развиващо се с обратен ход има нужда от много добра координаци€ и тук т€ е отлично реализирана, а прехода между сцените е плавен и смислен.
 
ƒопълнително впечатлена съм от факта, че режисьорът Alex Pastor е толкова млад (набор 81-ва), а разказва филм с дълбочината и мъдростта на един значително по-дълъг житейски опит. ∆урито на Sundance също са били впечатлени от работата му, защото през 2006 филма прибира наградата за най-добър късометражен филм.
 
» така, на кратко казано – La Ruta Natural е филм, който препращам на при€тели, защото тези 9 минути си струват сподел€нето.
#la #ruta #natural #spanish #short #film #shortfilm #sundance #winner #2006 #drama #life #reverse #the #natural #route #alex #pastor #valejo #късометражен #филм #късо #кино #драма #живот #разказан #наобратно #обратен #ред #драма

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018