24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  
 HYUN MOON
 JAE JUNG JU
 HYUN MOON
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ёжна  оре€       година    2012      времетраене    18мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »ндивид-общество ѕредразсъдъци
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јтанаска „олакова
публикувано на 15 ёли 2015
Ќ арастващата безработица и отча€ното търсене на работа са проблеми, с които неизменно се сблъсква и ёжна  оре€. ћножество изследвани€ след кризата през 1997 г. сочат за покачване на бро€ работници на непълен работен ден, както и последстви€та от кризата, пр€ко резултиращи върху самата работна визи€ и начина на живот на обикновени€ кореец.

¬ъпреки изключително бързото справ€не и драстично снижаващите се проценти на безработни след 2008 г., то тези промени имат и сво€та цена. ÷ена, ко€то плащат по-младите и тепърва сблъскващите се с търсенето на работа хора. ћного от корейските фирми премахват или снижават значително местата за нови попълнени€, които тепърва тр€бва да обучават, като на т€хно м€сто предпочитат хора с дългогодишен опит. ¬сичко това води непосредствено до несигурността на млади€ кореец в търсене на сигурно работно место. “ова са само част от аспектите, които предпостав€т търсенето на работа – стресът, подготовката и конкуренци€та в случа€ са убийствени. ƒостигането изобщо до интервю за работа може да се счита само по себе си за постижение.  акво става, обаче, когато €в€ващи€т се на интервю е болен и то от неизлечима болест?

Last Interview е именно опит да ни представи подготовката, трудностите и цената, ко€то тр€бва да плати Baek Sujang в търсене на работа. ‘илмът, обаче, има наистина неочакван край, който непременно ще изненада зрителите. ¬ случа€, обаче, посланието на филма е адекватно, дори и Hyun Moon да беше избрал по-различен завършек.

ќтначало виждаме мъчителната подготовка за интервюто, посто€нното повтар€не на заучени до болка реплики и преглед след преглед на запис, който Baek Sujang прави, с цел да отличи грешките и неточностите в самото си представ€не. “р€бва да отбележим един специфичен кадър, показващ календар със зачеркнати дати – дати, репрезентиращи провалилите се преди това интервюта. »менно това е и филмовата интерпретаци€ на живота на един млад кореец в търсене на работа – календар, изпълнен с дати и червен маркер.

Ќ€ма как да не симпатизираме на тридесетгодишни€, живеещ с майка си и страдащ от непоносимост към слънчевите лъчи, Baek Sujang. ќбразът на главни€ герой, който Hyun Moon изгражда още в началото е толкова при€тен и добродушен, че дори и след шокиращи€ край той остава непроменен в представите на зрител€.   

ѕо път€ за своето последно интервю виждаме как хората стран€т от облечени€ в черен костюм и носещ чадър, за да се предпази от слънцето Baek Sujang. —трахът и отвращението на всички е изписано по лицата им – страх от различното.

¬ представите на зрител€ вече се прокарва съмнението, че във филма ще има обрат. — влизането си във фирмата следват кратки интервюта с други работници и специално назначен персонал, отговар€щ за това да пази останалите работници от „хора” като Baek Sujang.

ƒа, ще става въпрос за вампири, колкото и банално да звучи. –еференциите, обаче, с холивудски€ Interview with the Vampire и корейски€ Last Interview, са напълно неадекватни.
“ук, разбира се, идва и диференци€та между американските продукции по тематиката, завършващи с апокалипсис и убийства и корейската интерпретаци€ при евентуалната по€ва на т.нар. „забол€ване”. Ќе случайно в световен мащаб говорим за корейското икономическо чудо. –ешението е – въвеждане на закони за работни места, като фирмите са задължени да наемат поне 0,2 % от хората с тази „болест”, в противен случай компаниите плащат неустойки.

ѕохватът на Hyun Moon е странен при вкарването на „вампирски€” елемент във филма, но от друга страна, именно чрез него се цели извеждането на трудностите в борбата за работно м€сто при хора, страдащи от каквото и да е било забол€ване. ÷ели€т сюжет и завършекът са адекватни дори и тези елементи да не б€ха налични.

¬ажното в случа€ е, че на фона на реалната ситуаци€, в ко€то се намира тридесетгодишни€т Baek Sujang, то филмът ни показва една действителна драматична ситуаци€, с ко€то се сблъсква младото население на  оре€ – стрес, несигурност, отча€ние и внедрени€т дълбоко срам пред родителите…
 
#’ьон #ћун #Hyun #Moon #„е #„унг #„у #Jae #Jung #Ju #ёжна # оре€ #South #Korea # ъсометражно #кино #Short #film #драма #drama #безработица #unemployment #вампири #vampires

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018