17.10 19:00ч
—офи€
1957
победител
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 ALBERT LAMORISSE
 EDMOND SECHAN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ‘ранци€       година    1956      времетраене    34мин
жанр    ѕриключенски       технологи€    »грално кино      тема    ¬дъхновение »зрастване
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 10 ƒекември 2013
L e Ballon Rouge на мен лично ми беше адски интересен филм. Ќе е задължително и на вас да е, но щом четете този текст, веро€тно ви тегли любопитството. 1956 година… ћакар и не толкова далеч, ако разглеждаме човешката истори€, всъщност това число си е далеч от нас и го асоциирам с учебник по истори€. ‘актът, че мога да гледам истински филм, заснет тогава ме кара да изпитвам особено уважение към истори€та. “ова е и първото нещо, което прави филма интересен. “ой не е просто филм, но и прозорец към миналото. ¬ него можем да видим как са изглеждали тогавашните улици и то толкова реалистично и естествено предадени, че да се почувстваме наистина все едно сме там. ќсвен улиците, можем да видим и бита, облеклото, външни€ вид, маниерите на хората по онова време. » то без да четем учебник по истори€, а потап€йки се в света на един филм. “ова е безценно.
 
—ъщо така, може и да не ви е направило впечатление, защото сме свикнали с цветовете навс€къде, но Le Ballon Rouge е цветен. ≈два три години след първи€ цветен телевизионен сигнал, което за времето си е революционно. » гледайки как балоните се издигат величествено на тогавашни€ ѕариж, се сещам за съвременните реклами на LCD телевизори, които често приб€гват до цветните елементи в града, а н€кои реклами са си същите като въпросната сцена. ÷ветни балони в безцветен град... Ќе знам дали Albert Lamorisse е осъзнал, че с този филм рекламира цветната телевизи€, но и н€ма особено значение. ¬ този контекст, приказката „всеки нов фокус е добре забравен стар“ придобива още по-гол€ма сила.
 
¬реметраенето от 34 минути днес веро€тно би отегчило една немалка група от зрителите, но тези, които му дадат шанс докра€, според мен н€ма да съжал€ват. «ащото Le Ballon Rouge докосва. Ќе мога да кажа, че е нещо свръх гениално, или че виждам н€какви дълбоки житейски мъдрости в него. “ой просто докосва такъв, какъвто е. Ќито повече, нито по-малко. “ова, което го прави още по-силен е и липсата на негативизъм в него. ƒнес може и да кажете, че това не е преимущество, но през 1956г още се е носил духа на пост ’итлеровите времена на жестокост, омраза и страх. “огава този филм е бил един щастлив светъл поглед нагоре, който толкова години по-късно докосна душата ми. —лед като го изгледах дълго време остана в мислите ми, а всеки път като се сет€ за него, вътрешно трепвам леко. Le Ballon Rouge е красив филм. Ќищо повече не мога да кажа, освен че се над€вам и вие да го оцените.
#the #red #baloon #le #ballon #rouge #ALBERT #LAMORISSE #EDMOND #SECHAN #1956 #oscar #оскар #кан #cannes #france #франци€ #старо #кино #old #cinema #любов #цветно #кино #color #cinema #paris #париж

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018