22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    —јў       година    2009      времетраене    8мин
жанр    ≈кшън       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 23 ‘евруари 2014
ареса ли ви? ѕредполагам, че да ... ћоже и да не съм прав. “ака или иначе, ще разкажа защо на мен не ми харесва.

‘илмът, естествено, говори доста отвъд просто забавната престъпна патаклама в магазин. ћного готино е, че за да прокара н€какви по-фундаментални идеи относно човешките живот и отношени€, авторът е избрал толкова-банално-че-ми-се-драйфа поле на визуализаци€ - гетарщина, обиране на денонощни€, противно ченге, малко см€х и н€какъв загадъчен свръхтип. ¬сички тези фундаменти на холивудските бози тук са намерили малко по-интересно приложение.

ќсновната иде€ продавача € за€в€ва на ченгето в кулминаци€та на цели€ филм, точно преди да го разпръска с пушката : „»стинската власт е предназначена за една шепа хора. ќстаналите умират, докато търс€т сво€та.” ƒарвинистката квинтесенци€ на човешкото съществуване. Ќицще (или поне онзи Ќицще, който все още не се е трогнал от торински€ кон) отн€къде гледа и тихичко се напикава от кеф. Ѕум-бам, всички недостойни нему тъпаци лежат в кръв, а пичът слага коженото €ке и отива н€къде другаде да бъде свръхготин.

¬метка - дори да б€х съгласен с виждането на живота като джунгла, в ко€то най-силните и умните оцел€ват и властват над останалите, със сигурност щ€х да се издразн€ на съвсем неадекватни€ начин, по който актьора в главната рол€ го поднас€. „удно ми е – пичът е видимо бездарен, или поне в случа€ не се е справил.  ак изобщо е избран и защо автора е оставил най-силните му послани€ да бъдат провалени от изкуствено изцъклени€ поглед на този декор в главна рол€ ... “ова н€ма да разберем, но исках само да го отбележа.
 
“ака или иначе, този филмов шедьовър на почтискрити€ смисъл е осъществен. »ма и н€каква фестивална истори€, награди, участие в селекции. ќграничена единствено до конкурси в —јў. Ќе знам дали автора умишлено не е решил да го изпрати само до американски журита, но извън тази хипотеза, бих искал да изкажа предположение за това защо филмът е оценен само там.

ћинахме през тотално холивудската постановка. Ќ€ма лошо, и наистина велики режисьори ползват стилистиката на второразредни екшъни (сещаш се за кой говор€). ‘илософското послание за „силните оцел€ват” и напикаващи€ се Ќицше, които също споменахме,  са в основата на това, което н€кои наричат „американизъм”.  “ози тип индивидуализъм властва от денонощните магазини до ”ол —трийт, а особено извратената в€ра на американците в него (и силно обвързаното изконно право на огнестрелно оръжие)  веро€тно се дължи на ренегатски€ произход на ц€лата им наци€.

“ъжното е, че много хора ще се опитат да ви убед€т как цели€ св€т се върти по този начин.  ак по-силните, по-умните и привилигированите посто€нно надцакват стадото, което използват в борбата за тотална доминаци€ – от разните буквални диктатури до диктата на гол€ми€ бизнес, консумаци€та и маркетинга.  » ще са дон€къде прави – наистина световната карта се чертае от нечи€ вол€ за власт. Ѕлагодарение на доминантната културна позици€ на —јў всеки е предразположен да възприеме иде€та, че ц€лото човечество е в една посто€нна маймунска борба за по-хубави банани и женски маймуни.  

... не ми стигат чикиите, за да имам смелостта да отрека тотално тази постановка. Ќо си позвол€вам да размишл€вам, и да ви кажа – ние вече не сме маймуни. ѕоради ред причини, болшинството от нас прав€т повече или по-малко съзнателен избор да са такива. Ќа този етап, лично аз отказвам да пов€рвам в то€ абсурден тестостеронен цирк и върв€щата ръка-за-ръка с него антиестетика, ако ще и да съм самсамичко инакомислещо звено. (не съм сам, за което съм благодарен) ƒоста е гол€м света отвъд маймунски€т строй, доста са усещани€та, които ангажираните в него пропускат. ¬ тази връзка, и за финал, бих ви препоръчал този разказ. “ой ще ви отведе много далеч от јмерика, ’оливуд и това тъпичко филмче, и много по-близко до нас самите. јко можете да го усетите, ама наистина усетите, веро€тно не сте от обречените.
#leader #of #the #pack #екшън #философски #алфа #мъжкар #водач #на #стадото #вол€ #за #власт #дарвин #дарвинизъм #Ќицще #индивидуализъм #јмерика #—јў

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018