10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
 RENAUD HALLEE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава     анада       година    2013      времетраене    4мин
жанр    ≈кспериментален ≈пичен       технологи€    јнимаци€      тема     расота ƒруги реалности
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јндрей јндонов
публикувано на 17 Ќоември 2014
Ќ а първо гледане… јко се съгласим с –обърт ћаккий, че сюжетът на една истори€ може да се раздели на класически, минимален и анти (без сюжет), то The Clockmakers  веднага би попаднал в определението безсюжетно, експериментално и абстрактно кино.

 ино, което въздейства сетивно и емоционално, което рискува да изгуби масовата публика с това, че не предлага логика и структуриране на събити€, герои и случки. Ќо пък печели възхищението и признанието, а защо не и любовта, на всички тези останали докрай и отдали се на експеримента. «ащото може би това кино е като поези€та. —помн€м си една фраза на Ћатинка «латна, българска поетеса, ко€то казва, че всеки писател в душата си копнее да бъде поет, е, сега, гледайки този къс филм, си мисл€ да не би пък и всеки режисьор да копнее да бъде визуален поет?

Ќа второ гледане обаче, след около 3 дни, отново изпадам в този “–»ѕ – пътешествие сред скачащи хора, като на батут, но не атлети, а обикновени пичове. “е скачат и падат, сред неверо€тен атмосферен дъжд от звуков дизайн, който преминава в музика, ко€то преминава в звук и накра€ - в тишина.
 
 иното е меди€, ко€то е създадена за огромен екран и тъмна зала. » сега си представ€м, че съм в кино, гледайки the Clockmakers… ≈, тогава трипът щеше да е нечовешки, векторната двуизмерна анимаци€ с три цв€та - черно, б€ло и червено - щеше да програмира иде€та си безкомпромисно в мо€ ум.

√ледам го за трети път и ето иде€та е пред очите ми. ‘илмът не е абстрактен и антисюжетен, а напротив – оказва се класическа истори€ за битката на човешки€ ум с времето. Ќе съществува друго животно на планетата освен човека с иде€ и пон€тие за време. “а хората скачат, множат се, изчезват, но часовникът неспирно тик-така, накра€ тръгва назад, но без”ћорното скачане продължава. ƒо момента, в който всички хора изчезват и стрелката едвам спира, но уви преди да забави и спре, се по€в€ва черен екран с надписите на екипа.

ј защо ли?

P.s. јко решите да го гледате като мен за четвърти път, затворете очи и само слушайте. 
#the #clockmakers #les #horlogers #2013 #canada #animation #experimental #soul #rhythm #ритъм #музика #music #душевен #време #clock #time #анимаци€ #експериментален #франци€ #канада #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018