17.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 MAHMUT AKAY
 JOY GHARORO-AKPOJOTOR
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2011      времетраене    5мин
жанр    ƒрама —итуаци€       технологи€    »грално кино      тема    „овечност ѕрестъпление
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 3 Ќоември 2013
дно от нещата, които най-много обичаме в един филм, е да ни заблуди. ¬секи см€та себе си за поне средно-ителигентен, поради което чувството, че са те преметнали, когато филмът не се развие по очаквани€ от теб начин, е смесица от изненада, забавление и признание за майсторството на създателите.
 
» така, режисьорът и сценарист на Lessons from s StrangerMahmut Akai, определено знае как да си служи с филмовите техники, така че да ни заблуди и да ни накара да го признаем. Ќие, зрителите, сме свикнали, че първи€т персонаж, с който филмът ни запознава и се опитва да ни сближи обикновено е главни€т.
 
“ака и тук – започваме да симпатизираме на изгубени€ турист, дразним се на наперени€ костюмар, после той размисл€ и омеква и вече виждаме как филмът се развива като една философска поука, че никога не е късно да помогнеш. Ќа заден план в главата ни се върти подвеждащо двусмисленото заглавие и вече сме убедени, че фабулата на Lessons from a Stranger ни е €сна.
 
» точно тогава – изненада! –ежисьорът ни показва другата страна на монетата и точно както при фокуснически трик изведнъж осъзнаваме, че сме гледали не където тр€бва. —ходна схема използат и крими-сериалите (примерно “јгата  ристи: ≈ркюл ѕоаро”) – мрежата се изплита докато доведе до развръзката, но истинската кулминаци€,  сладки€т десерт, е разкриването как точно се е случило престъплението. ¬ Lessons from a Stranger имаме същата структура, с тази разлика – ние през ц€лото време не знаем, че се извършва престъпление.
 
ќсвен хитрото изграждане на сценари€, филмът се отличава и с добри технически характеристики. —цените са силно атмосферни и за всеки, жив€л в Ћондон, филмът е едно кратко завръщане. ’арактерната студенина на града е идеално уловена от първи€ кадър, а музикални€т акомпанимент, в комбинаци€ с изгубената физиономи€ на геро€, ни потап€ в онази характерна за многомилионните столици атмосфера “заобиколен от хора, но напълно сам”.
 
» макар че от актьорската игра на “туриста” има какво да се желае, изпълнението все пак работи и усп€ва да ни заблуди, допълнително подсилено от персонажа на бизнесмена, където откриваме изключително силното присъствие на британско-индийски€ актьор Tanveer Ghani.
 
Ќа кракто, аз класирам Lessons from a Stranger в графата на филмите прежив€вани€. Ћесно смилаем, красив и ефектен като фокус. 
#lessons #from #a #stranger #short #film #shortfilm #mahmut #akay #london #crime #city #trick #thief #robbery #businessman #tourist #урок #от #непознат #лондон #кражба #късометражен #филм #късо #кино #махмут #акай #бизнесмен #крадец #турист

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018