05.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 MAHMUT AKAY
 JOY GHARORO-AKPOJOTOR
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2011      времетраене    5мин
жанр    Драма Ситуация       технология    Игрално кино      тема    Човечност Престъпление
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 3 Ноември 2013
Е дно от нещата, които най-много обичаме в един филм, е да ни заблуди. Всеки смята себе си за поне средно-ителигентен, поради което чувството, че са те преметнали, когато филмът не се развие по очаквания от теб начин, е смесица от изненада, забавление и признание за майсторството на създателите.
 
И така, режисьорът и сценарист на Lessons from s StrangerMahmut Akai, определено знае как да си служи с филмовите техники, така че да ни заблуди и да ни накара да го признаем. Ние, зрителите, сме свикнали, че първият персонаж, с който филмът ни запознава и се опитва да ни сближи обикновено е главният.
 
Така и тук – започваме да симпатизираме на изгубения турист, дразним се на наперения костюмар, после той размисля и омеква и вече виждаме как филмът се развива като една философска поука, че никога не е късно да помогнеш. На заден план в главата ни се върти подвеждащо двусмисленото заглавие и вече сме убедени, че фабулата на Lessons from a Stranger ни е ясна.
 
И точно тогава – изненада! Режисьорът ни показва другата страна на монетата и точно както при фокуснически трик изведнъж осъзнаваме, че сме гледали не където трябва. Сходна схема използат и крими-сериалите (примерно “Агата Кристи: Еркюл Поаро”) – мрежата се изплита докато доведе до развръзката, но истинската кулминация,  сладкият десерт, е разкриването как точно се е случило престъплението. В Lessons from a Stranger имаме същата структура, с тази разлика – ние през цялото време не знаем, че се извършва престъпление.
 
Освен хитрото изграждане на сценария, филмът се отличава и с добри технически характеристики. Сцените са силно атмосферни и за всеки, живял в Лондон, филмът е едно кратко завръщане. Характерната студенина на града е идеално уловена от първия кадър, а музикалният акомпанимент, в комбинация с изгубената физиономия на героя, ни потапя в онази характерна за многомилионните столици атмосфера “заобиколен от хора, но напълно сам”.
 
И макар че от актьорската игра на “туриста” има какво да се желае, изпълнението все пак работи и успява да ни заблуди, допълнително подсилено от персонажа на бизнесмена, където откриваме изключително силното присъствие на британско-индийския актьор Tanveer Ghani.
 
На кракто, аз класирам Lessons from a Stranger в графата на филмите преживявания. Лесно смилаем, красив и ефектен като фокус. 
#lessons #from #a #stranger #short #film #shortfilm #mahmut #akay #london #crime #city #trick #thief #robbery #businessman #tourist #урок #от #непознат #лондон #кражба #късометражен #филм #късо #кино #махмут #акай #бизнесмен #крадец #турист

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018