11.7 20:30ч
Пловдив
director  
producer  
writer  

държава    България       година    2016      времетраене    7мин
жанр    Драма Детски       технология    Анимация      тема    Любов Свързаност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Анита Кацарска
публикувано на 17 Юни 2020
Д омът е там, където е твоят си човек. Това не означава, че понякога дори там уютът отстъпва място на необещаващи прогнози за времето за неопределени периоди от време. През целите си животи търсим удобство и безпрецедентна хармония, както със себе си, така и с човека до нас. Ала разбирателство и разбиране са две различни неща. Късометражната анимация на режисьора Андрей Кулев и илюстратора Ася Кованова ни предоставя гледната точка към това диференциране. Ако разбирателството между двама души не намира перфектен баланс във връзката, то бъдещето се крепи на разбирането поне на единия към половинката му дори ако тази половинка му е обърнала гръб заради собствените си терзания. Разбирането е безрезервен компромис в името на разбирателството. 

         Филмът постига докосване до всеки, който в определен момент от връзката си е дал повече, отколкото е получил, и го прави посредством минималистична стилистика на анимацията, за която получава награда “Златен ритон”. Монохроматичната картина напомня на даоистичните пейзажи в китайската художествена култура, където всичко в природата съжителства в хармония, поради което и щрихите са тънки и нежни върху бялото платно. Комбинацията между вода и боя създава различни по плътност тонове, а фигурите и предметите са на тънката граница между ефимерност и солидност. 

         В унисон с тематиката на заглавието глухарчетата трептят, мимолетни и уязвими под напора на вятъра. Любовта между двама души също подлежи на частични лъкатушения, но ако е истинска, няма да им се подчини изцяло. Главният герой безотказно събира китки от исполински глухарчета - техният размер поне малко се доближава до обема на обичта, която иска да изрази към своето момиче. Ала както Боб Дилън пее: “Отговорът, мой приятелю, звучи във вятъра”. Стихията духа срещу пуха на глухарчетата му, защото в душата на момичето има буря, затова и той трябва да се примири с все по-малки букети от полски цветя. До момента, в който на прага на дома държи една шепа нормални на ръст, тъжни глухарчета. 

         Големите глухарчета са символ на изпепеляващата любов, в чиято феноменалност се впускат и двете половини на цялото. Малката им, реалистична алтернатива се идентифицира с онази любов, която продължава упорито да тлее, когато не всичко е идеално като в летен романс. Героят препуска през локви от дъждовна вода от облака, увиснал над главата на неговото любимо момиче, и така и не успява да достигне човека, за когото са предназначени цветята. Тя - дамата на сърцето му - е също толкова ефимерна, колкото е и пухът от глухарчетата, което не ѝ позволява да приеме любовта. Но колкото и да живеем в илюзията за безропотни отношения от главата до петите на времето, тя си остава илюзия, подлежаща на чуковете на живота. Силата на любовта се измерва в онези етапи, когато осъзнаем, че един човек е толкова значим за нас, че сме готови да стоим до него, въпреки че той се е преместил на по-долното стъпало. В друг момент ние ще сме тези, над които ще виси облак, но до когото ще върви другият - по-здраво стъпилият на общата земя под краката ни. Един ден глухарчетата ще задържат всичките си пухчета до дома. 
#Става #дума #за #любов. #Прогноза #- #слънчево #с #превалявания. It’s #about #love. #It's #about #hope #and #selflessness. #Weather #forecast #– #sunny #with #occasional #showers.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018