25.4 19:30ч
Велико Търново
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    Дания       година    2015      времетраене    5мин
жанр    Трилър       технология    FX ефекти      тема    Съзнание Изборът
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 2 Април 2018
L

ucid е демонстрация как един съвсем кратък филм (5 минути)  може да занимава ума ти неограничено време. Да те предизвиква да си задаваш въпроси, да търсиш тълкувания, да предполагаш смисли и развития на сюжета. Може да запали въображението ти за дълго.

Бихме могли да мислим историята, която филмът разказва, просто за един сън, като кошмар, който ни запраща в един от онези налудни, нелогични, необясними светове, присъщи понякога на сънищата. Можем да изтълкуваме случващото се като скрит подтик, тайно желание на спящия - да убие. Като затаена агресия. Или пък като негова тревога или страх, че унищожава/изменя на себе си в реалния живот, че е направил фатален грешен избор.

Или пък да погледнем на историята метафорично - като илюстрация на човешкия живот. Както телевизорът, макар и включен, не излъчва нищо - може би само смътно се провиждат някакви образи, а може би само така ни се струва - така и съзнанието на човека е само бегло присъствие в съня-ежедневие. Баналният ни живот е просто поток от механични събития, в който човек присъства, без да се налага да мисли и чувства. Когато обаче се появи някакъв външен фактор, нещо смутно и неясно, което се врязва в установения ред, тогава съзнанието се размърдва. Тогава то има шанс да се включи, да изкаже желанията си, да изговори нуждите си, да поиска да се освободи и да действа. В случая такъв катализатор се явяват една снимка и една празна торбичка. И подсъзнанието веднага потрива ръце. Торбичката - която сама по себе си не е важна – би могла да съдържа всичко, което решиш да сложиш в нея. Тя е просто опаковка. В нея въображението ще сложи това, което има нужда да сложи, за да направи това, което иска да направи - пистолет, за да убие. А снимката може би му сочи жертвата.

Можем да мислим и за теорията на Фройд за трите същности - То, Аз и Свръх-Аз. Аз ли се опитва да убие То или обратното? Свръх-Аз може би е този, който вижда пълната картина и знае посоката на събитията, а може би не. Възможно е точно той да е жертвата, предполага се на подсъзнателното. Мисля, че са възможни различни конфигурации - кой кого иска (или трябва да убие), кой кого се опитва да спре, кой осъзнава и кой не. То, Аз и Свръх-Аз, в непрестанни конфликти помежду си, в непрекъсната битка за надмощие…

Любопитен е също въпросът за предопределеността - веднъж започнало, неизбежното не може да бъде спряно, но пред-решено ли е то или може да има намеса и промяна на събитията? Линейна ли е посоката или циклична - дали това е еднопосочен процес (метафора на живота ни като цяло) или многократно повтаряща се схема (в смисъл - в ежедневието убиваме себе си всеки ден)?

Този филм има страхотна атмосфера - на нереалност, призрачност и замъгленост. Красиви кадри и добра актьорска игра допринасят за въвличането ни в странния и озадачаващ сюжет. Датският актьор Kim Sønderholm наистина успява да предаде множество емоции, които четем ясно по лицето му. Много семпъл като естетика и тъкмо поради това, стегнат и въздействащ, филмът определено заслужава да му отделим от времето си и после да си поиграем с множеството теми за размисъл, които предлага.

#lucid #dream #man #mistery #mystery #universe #surreal #reality #state #sleep #insomnia #fear #dark #nature # #съзнание #подсъзнание #Фройд #сън #въображение #убийство #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Долна Малина Фест Балкана
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
Fun Навън Трявна
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018